Námořní pěchota představila autonomní člun LRUSV se sebevražednými drony

  • Americká námořní pěchota nedávno zveřejnila nové snímky jednoho z jejich autonomních člunů
  • Tzv. Range Unmanned Surface Vessels je vybavený odpalovacím zařízením Multi-Canister Launcher pro sebevražedné drony
  • Tyto čluny poskytují mariňákům možnost zasahovat cíle na moři i na pevnině

Velitelství Fleet Marine Force, Atlantic (FMFLANT) americké námořní pěchoty nedávno zveřejnilo nové snímky jednoho z jejich autonomních člunů Long Range Unmanned Surface Vessels, čili LRUSV, který je vybavený odpalovacím zařízením Multi-Canister Launcher (MCL) pro sebevražedné drony Hero-120.

Zmíněné odpalovací zařízení přitom může nést až osm těchto dronů. Čluny LRUSV se sebevražednými drony poskytují mariňákům možnost zasahovat cíle na moři i na pevnině, a také jim mohou nabídnout informace o situaci na bojišti. Primárně jde totiž o průzkumná plavidla, která mohou operovat ve vodách se značným rizikem pro lidské posádky.

Výrobcem těchto člunů je společnost Metal Shark, která v lednu 2021 získala kontrakt na jejich vývoj a produkci. Od té doby již dodali přinejmenším jeden člun LRUSV s instalovaným odpalovacím zařízením pro sebevražedné drony. V tuto chvíli ale není jasné, kolik člunů si námořní pěchota hodlá pořídit.

Stejně tak není jasné, jaký je přesně design a jaké z něho vyplývají možnosti člunu LRUSV. Námořní pěchota o tomto člunu mluví jako o semi-autonomním, což by mělo znamenat, že člun je schopný nezávisle plnit příkazy, které mu předtím zadá lidský operátor.

Co dokážou drony Hero-120?

Drony Hero-120 představují taktický systém středního dosahu, který zasahuje vojáky, rozmanitá vozidla a tanky do vzdálenosti přes 60 kilometrů. Sebevražedný dron o vzletové hmotnosti 18 kilogramů s elektrickým pohonem nese bojovou hlavici o hmotnosti 4,5 kilogramů, s níž může létat ve vzduchu zhruba 60 minut.

Hero-120 má k dispozici soustavu senzorů, které lze využít nejen k navádění sebevražedného dronu na cíl, ale také mohou zajistit sběr zpravodajských informací v oblasti bojiště. Dron může být rovněž naváděn pomocí systému GPS, přičemž může zasáhnout cíl na nastavených souřadnicích.

Jak drony Hero-120, tak i odpalovací zařízení Multi-Canister Launcher vyrábí izraelská společnost UVision, která zvítězila v programu námořní pěchoty Organic Precision Fires-Mounted (OPF-M).

Kromě člunů LRUSV by měli být odpalovacím zařízením se sebevražednými drony vybaveny i osmikolové obojživelné obrněné transportéry řady LAV-25, které používá námořní pěchota. Mariňáci budou mít k dispozici i přenosný systém s jedním sebevražedným dronem.

Diskuze (1) Další článek: Atmosféra je plná elektřiny. Možná by stačila nanoporézní membrána a získáme bezednou baterii

Témata článku: , , , , ,