Nalaďte se digitálně

Většina náročnějších uživatelů pochopí hned po prvním spuštění ovládacího softwaru televizní karty, že tudy cesta nepovede. Tyto nástroje bývají těžkopádné, pomalé, a navíc málo funkčně vybavené.
Kapitoly článku

Koupi televizní karty obvykle následuje objevování možností tohoto zařízení – nejen po stránce hardwarové, kdy konečně váš počítač získává možnost vstupu a digitalizace videa (alespoň u karet hybridních či pouze analogových), ale také po stránce softwarové, kdy zjišťujete, co všechno ovládací software umí či častěji neumí. Nezřídka nás potrápí nestabilita, vysoké systémové nároky, nedostatečné možnosti konfigurace, špatná ergonomie. O lahůdkách typu streamování televizního vysílání do lokální sítě či možnosti výběru dekompresních filtrů ani nemluvě. Po krátkém seznámení s originálním softwarem tak obvykle přichází o něco zdlouhavější hledání alternativního přehrávače.

To je úkol, který byl v době analogových televizních karet komplikovanější potřebou přímé podpory hardwaru. Dnes v době DVB tunerů a univerzálních BDA ovladačů je nalezení kvalitního programu jednodušší, avšak ani tak nám Google potřebné přehrávače neservíruje zrovna dvakrát ochotně. Abyste si sami mohli udělat obrázek o tom, co je zhruba k dispozici, a vybrat si nejlepší z přehrávačů, otestovali jsme čtveřici těch nejznámějších.

Na cenu nehleďte

Přehrávač digitální televize musí být software schopný, nabitý funkcemi a přitom jednoduše ovladatelný, rychlý, stabilní a ideálně nepříliš náročný na systémové zdroje. Požadavkem je bezchybná podpora elektronického programového průvodce (EPG), nahrávání či podpora dálkových ovladačů. Za samozřejmost pak považuji naprostou stabilitu a kompatibilitu s operačním systémem, zejména rozhraním Windows Vista Aero.
Bonusy, za něž mohou programy získat lepší hodnocení, leží zejména v možnosti konfigurace dekompresních filtrů, volby režimu vykreslování videa, schopnosti přizpůsobovat poměr stran obrazu jeho změnám ve vysílání, možnosti streamování jednotlivých kanálů i třeba celého transportního streamu do lokální sítě a v neposlední řadě také svižnou a příjemnou práci s programem.

V tomto testu softwaru si vezmu vzor z kolegů, jejichž testy čtete o pár stránek dříve v sekci Hardware, a do celkového hodnocení výjimečně nebudu nijak promítat cenu. Souboj přehrávačů DVB je totiž rovným střetem placených i neplacených aplikací, z nějž vítězně vyjde jeden z placených reprezentantů těsně následován naopak jedním bezplatným. Testování probíhalo za použití MPEG-2 filtrů InterVideo WinDVD, které poskytují bezkonkurenčně nejlepší obraz.

Vybírejte také z alternativ

Z testované čtveřice si jistě vybere každý, kdo chce sledovat televizi na pracovní ploše počítače, pro nějž má i další využití například pro práci, internet či zábavu. Po čem ale sáhnout, když se rozhodnete pořídit si počítač do obýváku, kde bude sloužit pouze jako multimediální centrum, tak zvané HTPC, čili Home Theatre PC (domácí kino)?

V tomto případě je ideální zvolit nějaký specializovaný software, který nejen zastane funkce přehrávače televize a videorekordéru, přehrávače rozhlasu, hudby z pevného disku i online rádií nebo prohlížeče obrázků, ale především nabídne pohledné a na televizi z dálky čitelné uživatelské rozhraní ovladatelné ideálně pouze dálkovým ovladačem či v horším případě myší. Nejsnadněji dosažitelnou, nejrozšířenější a pravděpodobně i nejkompatibilnější možností je Media Center integrovaný v operačním systému Windows.

WindowClipping (2).png
Windows Vista Media Center

Rozhodně už nemohu doporučit starší Windows XP Media Center Edition, jejichž Media Center byl jen slabým odvarem toho, co najdeme ve Windows Vista. Zde jsou Media Centerem vybaveny pouze edice Home Premium a Ultimate, při volbě tohoto řešení však máme vše v jednom a Media Center získáme za zhruba dva tisíce korun spolu s OEM licencí Visty Home Premium. Dalšími alternativami mohou být zejména aplikace ShowShifter, s televizními kartami často dodávaný Cyberlink PowerCinema nebo samostatně bootovatelný linuxový projekt MythTV. Stačí si vybrat.

DVBViewer

DVBViewer je absolutní jedničkou mezi DVB tunery. Je sice komerční a chybí mu některé drobnosti, jež třeba v DVB Dreamu najdeme, přesto je jednoznačným králem svou použitelností a bezchybností. Tento program není jen přehrávačem digitálního televizního signálu, ale i plnohodnotným univerzálním přehrávačem videosouborů a video disků DVD.

Samotné ladění a sledování digitální televize je snadné a dobře konfigurovatelné. Rozhraní programu je v českém jazyce. V základní výbavě získáte trojici vzhledů, z nichž každý navíc můžete vyšperkovat jinou sadou ikon či jiným grafickým vzhledem nabídky zobrazované po kliknutí pravým tlačítkem do videa. Nahrávání je konfigurovatelné v maximální možné míře. Ukládat lze pouze zvuk (rádio) ve formátu MP2, jednotlivý kanál ve formátu MPG či celý transportní stream (vše, co je vysíláno v daném multiplexu). Naproti tomu posun v čase (timeshift) je možno ukládat pouze na pevný disk, konkurenti přitom umí vyrovnávací paměť posunu držet výhodněji v operační paměti počítače.

DVB Viewer (2).png

Ze všech testovaných aplikací nabízí DVBViewer druhé nejlepší EPG. Jeho grafické ztvárnění v OSD totiž vypadá výborně, a navíc obchází problémy s češtinou ořezáním diakritiky z většiny znaků, jež jinak neumí zobrazit. Samostatný průvodce EPG je pak výborně zpracován. Zobrazuje všechny dostupné informace v několika různých pohledech, mezi nimiž najdete časové osy všech aktuálních pořadů či například zobrazení v podobě klasického televizního programu, jaký znáte například z tištěných médií. Samozřejmostí u konkurence není ani podpora titulků. V podobě standardních titulků v bezvadném grafickém ztvárnění pak umí zobrazovat i titulky vysílané pro neslyšící na teletextu ČT, strana 888. Funkcemi, které doslova postrádám v jiných přehrávačích, jsou ekvalizér a jednoduchá možnost vyvážení kanálů. Každý, kdo někdy zkusil přijímat v DVB televizi Nova v okamžiku, kdy byl vysílán pořad s duálním zvukem, jistě pochopí, proč je něco takového potřeba.

DVBViewer je jednoznačně nejlepším přehrávačem digitální televize, jaký můžete získat. Smíříte-li se s mezipamětí posuvu pouze na disku, občas vynechaným zobrazením EPG v OSD a hlavně cenou, je jasnou volbou.

DVBViewer (Hodnocení: 9/10)
15 eur
www.dvbviewer.com
plusy

ekvalizér, vyvážení kanálů
streamování do sítě

minusy

seznam kanálů v okně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,