Náladové hvězdy: I ti nejklidnější červení trpaslíci jsou divočejší než Slunce

  • Kolem červených trpaslíků obíhá ohromné množství rozmanitých exoplanet
  • Odborníky proto zajímá, jestli tyto exopanety mohou být obyvatelné
  • Astronomové nedávno prozkoumali 177 červených trpaslíků, aby lépe pochopili dynamiku jejich „chování“

Na červených trpaslících je cosi hrozivého. Naše Slunce je pohodová, přívětivá hvězda. Ale červení trpaslíci, tedy hvězdy spektrální třídy M, podstatně menší a méně zářivé než Slunce, bývají náladoví, špatně naladění nebo i zlověstní. Astronomové již vědí, že červení trpaslíci mívají období klidu, které náhle přeruší divokými hvězdnými erupcemi.

Červení trpaslíci jsou ve skutečnosti daleko nejčastější hvězdy v Mléčné dráze. Pokud víme, tak kolem nich obíhá ohromné množství rozmanitých exoplanet. Odborníky proto nesmírně zajímá, jestli planety červených trpaslíků mohou být obyvatelné.

Háček je především v tom, že vzhledem k celkově slabšímu záření červených trpaslíků jsou jejich obyvatelné zóny – tedy oblasti, v nichž na planetách může existovat kapalná voda – nevyhnutelně velmi blízko červených trpaslíků. O to hůře jsou pak tyto planety zasahovány „rozmary“ červených trpaslíků.

Zároveň platí, že toho o červených trpaslících stále víme jen poměrně málo. Astronomka Lucile Mignonová  z francouzské Université Grenoble Alpes a její spolupracovníci nedávno pečlivě prozkoumali 177 červených trpaslíků, aby lépe pochopili dynamiku jejich „chování.“

Jak se červení trpaslíci chovají v průběhu delších časových období?

Pozorování červených trpaslíků bývá velmi náročné. Naše Slunce sice neustále monitorujeme pomocí několika specializovaných sond a pozemních teleskopů, ale v případě červených trpaslíků takové prostředky nemáme. Astronomové proto zatím nemohou sledovat jednotlivé červené trpaslíky v dlouhých časových úsecích.

Mignonová a spol. zpracovali pozorování vybraných červených trpaslíků, získaná v letech 2003 až 2020 zařízením High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), které pracuje na teleskopu ESO 3.6 m Telescope Observatoře La Silla v chilské poušti Atacama. Analýza dat jim posloužila k odhadu, jak se červení trpaslíci chovají v průběhu delších časových období.

Badatelé zjistili, že většina červených trpaslíků zahrnutých do výzkumu (asi 75 %) vykazuje stopy dlouhodobé proměnlivosti jejich aktivity, která má obvykle poměrně složitou povahu. Tuto aktivitu představují cykly, jejichž délka se pohybuje od několika let po asi dvě desetiletí. Slunce je proti nim opravdu klidné.

Současně platí, že čím více je aktivita dané hvězdy proměnlivá, tím nižší jsou šance pro vznik života či dokonce jeho dlouhodobé udržení na planetách takové hvězdy. U červených trpaslíků to platí dvojnásobně.

Váš názor Další článek: Ve stínu OpenAI se šíří LLaMA od Mety. Zkraje měsíce unikla na veřejnost a už běží i na mobilu a Raspberry Pi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,