Čína | E-shopy | Evropská unie

Nakupte poslední laciné cetky na Aliexpressu. Za deset měsíců už to tak jednoduché nebude

Na sklonku roku 2017 přijala Rada Evropské unie (tedy ministři členských zemí) nová pravidla, která mají více sjednotit a usnadnit výběr DPH při přeshraničním obchodu. Ministerstvo financí ČR nyní informuje, že je už zakomponovalo do novely zákona o dani z přidané hodnoty, která zamířila do připomínkového řízení.

Končí osvobození od platby DPH u levných nákupů do 22 eur

Novela DPH se přitom dotýká všech, kteří si v posledních letech zvykli nakupovat laciné cetky na online tržištích jako Aliexpress, eBay, Banggood, Gearbest a tak dále.

Pokud je totiž udávaná hodnota nákupu z asijského, amerického a jiného e-shopu nižší než 22 eur, je taková objednávka osvobozená od platby DPH a samotný příjem na celní poště a distribuce dál třeba skrze Českou poštu je už pouhou formalitou.

973d2811-b9a2-42a1-89a7-c3c2d3485d25
Nákup podobného USB světla na kolo za pár stovek už nemusí být v příštím roce tak výhodný. Pravděpodobně se zvýší cena a prodlouží doba doručení. 

V praxi však tato cena není pro celníky vždy rozhodující, a tak vám mnohdy bez jakýchkoliv dodatečných formalit a potřeby cokoliv doplácet dorazí i mnohem dražší zásilka. Někteří obchodníci se snaží zároveň problém s limitem vyřešit třeba tak, že náklady rozdělí na cenu zboží a mnohem vyšší poštovné. Udávaná cena se pak vejde do limitu.

Stručně řečeno, člověk objedná na Aliexpressu třeba tkaničky a ty mu bez dalších povinností za pár týdnů dorazí ve žluté obálce až do schránky. To se nyní změní.

Nejde jen o DPH, ale i o celní řízení

Osvobození od platby DPH u levných zásilek definitivně skončí 31. prosince letošního roku. Všechny zásilky, které dorazí 1.1. 2021 a později už tedy budou procházet celním řízením se vším všudy.  A právě to může být problém, celkovou hodnotu objednávky totiž nemusí navýšit jen DPH, ale i poplatek samotného řízení.

21fb8c2e-79fb-41f8-8ee9-033655c97da0
Kompletní řízení se bude týkat i tohoto pytlíčku se šroubky

Jelikož se dá po Novém roce očekávat také ohromný příjem zboží objednaného ještě v průběhu letošního roku, celní pošta bude zpočátku nejspíše také zahlcená novými povinnostmi a doba doručení se výrazně prodlouží.

Asijská tržiště budují evropské mezisklady

Na stranu druhou, na změnu celoevropských pravidel se už roky připravují i samotná asijská tržiště, která v Evropě budují mezisklady. I když si tedy objednáte zboží z asijského obchůdku na Aliexpressu, až po doručení občas zjistíte, že obálka ve skutečnosti zamířila třeba z Pobaltí.

Své evropské mezisklady v minulosti budoval také Gearbest, Banggood a další, k drastickému úbytku objednávek z Asie tedy dost možná nakonec nedojde.

Jak nakupovat nejen z Číny:

Diskuze (122) Další článek: Proč byste měli rozmazávat SPZ aut na fotkách, které vystavujete na web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,