Najděte si vlastní prostor aneb blogerem za pár minut

Také vám připadá, že se dnes často mluví o blogování, blogosféře a že zkrátka vše, co má slovo blog v názvu, je právě teď „in“?

Také vám připadá, že se dnes často mluví o blogování, blogerech, blogosféře, a že zkrátka vše, co má slovo „blog“ ve svém názvu, je právě teď „in“? Chtěli byste si také založit vlastní blog, ale nevíte, jak na to? Můžete vyzkoušet Windows Live Spaces. Tento váš vlastní prostor je velmi jednoduchý na ovládání a nabízí spoustu tvořivých možností.

Windows Live Spaces

Spaces jsou součástí služeb Windows Live. To znamená především dvě věci. Zaprvé - všechny tyto služby jsou vám k dispozici zdarma. Nemusíte se tedy obávat, že by založení této vlastní webové stránky nějak zatěžovalo váš rozpočet. To druhé, co mají všechny tyto služby společného, je to, že se do svého vlastního prostoru dostanete, podobně jako např. do svého účtu na Hotmailu a Messengeru, přihlášením pomocí jednoho stejného Windows Live ID.

To získáte na www.live.com. Jako své Live ID můžete používat jakoukoli emailovou adresu, kterou už máte. Při přihlašování vám je ale zároveň nabídnuta i možnost vytvořit si účet nový. Stačí se jen zapsat. To vše navíc trvá jen pár minut.

Spaces, to je váš vlastní prostor, ve kterém můžete nejen blogovat, ale také ukládat své fotografie do nejrůznějších alb, vkládat tam videa, komunikovat se svými přáteli přes Messenger apod. Je to vaše vlastní internetová stránka, kterou si můžete vytvořit úplně sami během několika minut. Bez jakéhokoli kódování či hlubších počítačových znalostí.

sshot-2007-11-21-[1].png
Spaces, rukou majitele dosud nezasažené

Sami si také můžete zvolit, jak budou vaše Spaces vypadat. Můžete si navrhnout i svůj vlastní design. A to nejen počty sloupců a položek, anebo barvy. Pokud chcete něco zajímavějšího, máte na výběr také ze šedesáti různých vzorů. S jednotlivými položkami můžete ve vašem prostoru libovolně hýbat a přesouvat je, aby byly vždy přesně tam, kde je chcete mít. Do těchto svých stránek si můžete vkládat i nejrůznější miniaplikace (tzv. gadgets). Chcete si do Spaces vložit třeba horoskop, hodiny, přehled o aktuálním počasí nebo kurzu, nebo vás zajímá, jaké akce se pořádají např. v Národním muzeu? Žádný problém. Miniaplikací je stále více a určitě si mezi nimi ve Windows Live Gallery vyberete.

Prostor všem, nebo vyvoleným

Velkou výhodou Spaces je také možnost RSS. Vždy, když si svůj prostor obnovíte – tj. vložíte tam např. nové fotky z dovolené, nebo napíšete své nejnovější zážitky do svého blogu, nemusíte už tyto informace posílat svým přátelům e-mailem. Stačí, aby se vámi oslovení známí přihlásili k odběru RSS. Ten je ve vašem prostoru už předem nastaven. Po kliknutí na jeho ikonku už každého zájemce jednoduché instrukce navedou, jak na to. Vždy tak budou vámi povolení uživatelé hned vědět, když něco nového přidáte.

Možná si kladete otázku, zda vůbec chcete, aby si na vaší internetové stránce někdo četl vámi napsané texty a díval se na soukromé fotografie. I na to ale Spaces pamatují. Zůstává totiž jen na vašem uvážení, zda povolíte přístup do svého prostoru jen svým vybraným přátelům, nebo např. všem svým kontaktům, které máte ve svém Messengeru. Pokud se naopak chcete podělit o svůj pohled na svět s co největším počtem lidí, stačí k tomu dát svolení. Kdo se bude ve vašem prostoru pohybovat je tak vždy jen na vás.

sshot-2007-11-21-[2].png
Kdo všechno si smí prohlížet váš prostor?

Stejně tak je jen na vašem rozhodnutí to, jak často se rozhodnete obsah své stránky obnovovat. Někteří tvůrci přispívají do svého blogu nebo fotogalerie i několikrát denně, jiní zase třeba jen jednou týdně či měsíčně. Velkou výhodou také je, že se můžete ke všemu, co jste už publikovali, časem vrátit a dodatečně to upravit.

Pokud to s blogováním budete myslet skutečně vážně, pak vás určitě začne časem zajímat, kolik lidí na váš blog chodí. Součástí Spaces jsou i statistiky, v nichž přesně takový přehled kdykoli najdete.

Ať už pro fanoušky, s nimiž se nikdy ani osobně nesetkáte, nebo třeba jen pro svou rodinu, můžete vložit do svých Spaces i knihu návštěv. Všichni vám tam budou moci napsat své názory.

Svůj blog nebo třeba i fotogalerii můžete obnovovat nejen z kteréhokoli počítače připojeného k internetu, ale i z jakéhokoli mobilního telefonu s takovým připojením. Vaše rodina i kamarádi se tak mohou dozvídat průběžně o všech vašich zážitcích z dovolené, zatímco vy na ní ještě stále budete.

Windows Live Writer

Vynikající pomůckou pro samotné blogování je další Windows Live služba - Writer. Ta vám umožní vytvářet zajímavé příspěvky obohacené např. o fotografie, videa a mapy. Windows Live Gallery, kterou ve Writeru můžete využívat, nabízí obrovské množství nejrůznějších miniaplikací. Váš příspěvek tak může najednou obsahovat kromě obyčejného textu také např. hudbu a emotikony. Windows Live Writer pracuje velmi dobře nejen se Spaces, ale také s dalšími poskytovateli blogů, jakými jsou např. SharePoint, WordPress, Blogger, LiveJournal, TypePad, Moveable Type, Community Server a další.

Writer vám ušetří i spoustu času. S jeho pomocí totiž můžete zaslat svůj příspěvek na několik blogů najednou. Umožňuje vám také vidět svůj blog post ještě před publikací přesně tak, jak se později zobrazí na stránce.

Writer.png
Windows Live Writer v akci

Můžete si dokonce napsat své příspěvky i na několik dní dopředu, a až se později připojíte k internetu, vaše články se začnou automaticky publikovat v ty dny, jaké si zadáte. Můžete si tak např. napsat sedm blog postů dopředu, odjet na týden na dovolenou a Writer už se postará o to, aby nebyli vaši čtenáři ochuzeni o každodenní příděl vašich názorů.

Windows Live Spaces ale nejsou jen pro blogery. Pokud o blogování nestojíte, můžete tento prostor využívat třeba k archivaci svých fotografií a vytváření nejrůznějších alb. Měsíčně můžete přidávat až 500 fotek. Už nebudete muset zasílat jednotlivé fotografie svým známým postupně e-mailem. Oni sami se budou moci kdykoli na tuto vaši stránku podívat. Ve své fotogalerii si snadno můžete vytvářet i prezentace (slide shows). Vaši známí k nim pak mohou přidávat i své komentáře.

Služby Windows Live jsou skvěle propojené. Pokud budete chtít někomu napsat, nemusíte opouštět svůj prostor. Jestli máte svůj účet na Hotmailu, stačí jen kliknout na ikonku e-mailu. Pokud si budete chtít popovídat se svými přáteli, kteří jsou zrovna online, stačí jen kliknout na známou figurku Messengera.

Windows Live Spaces nabízejí mnoho pro každého – ať už pro pokročilé uživatele, nebo pro začátečníky. Pro děti, dospělé i prarodiče v důchodu. Nevěříte? Vyzkoušejte si to sami.

fsc.jpg

Diskuze (39) Další článek: Anketa: je lepší matné nebo lesklé LCD?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,