Najděte si virtuální kolegy i přátele

Internet přináší nejen technický pokrok, ale také odlišný způsob komunikace mezi lidmi. Je levnější – nemusíte utrácet za nápoje v restauracích, rychlejší – není třeba se hnout z bytu, a také anonymnější – můžete dělat věci, kterých byste se v reálném životě neodvážili. Není proto divu, že se pravidelní návštěvníci internetu sdružují do nejrůznějších společenství.

Související odkazy

Slovník
administrátor
avatar
flame
chat
Linux
online
server
virtuální

Internet je nejzajímavější ze všech médií, protože neslouží pouze k přijímání informací. Ve srovnání s tradičními médii (zejména novinami a časopisy) z něj lze informace nejen získávat, ale také do něj vkládat. Díky tomu je přímo předurčen k setkávání lidí, jejich komunikaci a vzniku tematicky zaměřených komunit.

Z pravěku rychlostí blesku

Nejrůznější spolky k internetu patří už od počátku. Zatímco jeho zakladatelé se znali osobně, s rozšiřováním sítě začalo přibývat nejen anonymity, ale také možností, jak komunikovat s ostatními a neopustit přitom teplo domova. Příznivci teorií spiknutí by patrně řekli, že za vznikem internetových shromažďovacích míst stálo zlomyslné přání vyhnat uživatele z hospod i kaváren a izolovat je u monitorů. Skoro se to povedlo, protože v hloubi virtuální reality se začaly dít zajímavé věci. Lidé s hladem po informacích a chutí využít zajímavou novinku – internet – se začali scházet a neosobní návštěvy vývěskových systémů zvaných Bulletin Boards a diskusních skupin v rámci Usenet News rychle dosáhly nevídaného rozmachu.

Zatímco v internetovém dávnověku se setkání omezovala na pár míst v síti, dnes lze nalézt nějakou komunitu prakticky na každém serveru. Zejména obchodníci by si měli uvědomit, že poskytnutí prostoru k diskusi svým zákazníkům je vynikající marketingový tah, protože online diskuse zákazníků s prodejci přispívá k boření komunikačních bariér a zvýšení obratu.

Pro běžného uživatele jsou ale zajímavější internetové servery a komunity, kde více než o vzájemné rozhovory jde například o výměnu a hodnocení fotografií (viz Computer 7/05, str. 56), obrázků (např. www.manga.cz nebo www.album.cz) či počítačové grafiky (kresby.grafika.cz, www.3d-palace.com).

S tématem i bez tématu

Diskusní fóra tvoří podstatu internetových komunit. V dřívějších dobách se uživatelé spokojili s pouze textovým rozhraním a znali se jen podle e-mailů, nebo přezdívek. Dnes je situace víceméně stejná, jen neustále přibývá doplňků. Z nich jsou nejznámější avatary čili personalizované ikony označující uživatele a zobrazující se u každého příspěvku do diskuse. Diskutující pro tento účel často používají vlastní fotografie nebo koláže. Nedílnou součást vyspělých diskusních serverů tvoří také osobní informace o jednotlivých uživatelích.

Nepsanými králi české diskusní scény jsou servery www.mageo.cz, www.lopuch.cz a www.blabla.cz. V jejich rámci najdete přehršle kategorií pro výměnu názorů – tradiční témata mužských a ženských vztahů střídají nejnovější trendy v oblasti křížkového vyšívání nebo nové drby o superstar Martině Balogové.

K zapojení do diskuse stačí pouze otevřít stránku serveru, vybrat si kategorii a začít přidávat vlastní názory. Při takovém postupu brzy zjistíte, že máte značná omezení, v jejichž rámci nemůžete přispívat do některých auditorií, někam se nedostanete vůbec a u vašich příspěvků se zobrazuje standardní ikona. Řešením je registrace (bývá jednoduchá) do daného systému. Následně se vám rapidně zvýší přístupové možnosti a dostanete šanci vytvořit vlastní tematické auditorium. Jako jeho zakladateli vám bude příslušet titul administrátora s právy mazat nevhodné příspěvky, povolovat přístup uživatelům, nebo vyhazovat nechtěné návštěvníky.

Pojďte si přátelsky promluvit

K diskusním fórům mají svým založením a strukturou velmi blízko tzv. chaty. Chat v angličtině znamená přátelskou konverzaci, která ostatně na chatových serverech převažuje. Existují zde tematicky zaměřené místnosti, kladoucí si za cíl většinou nevážně pobavit (např. Tvrdý sex, Hokej, Motorky). Chatem se přitom rozumí komunikace v reálném čase, kdy nemusí docházet k ukládání příspěvků pro možné pozdější využití, jak tomu bývá u diskusních fór. Není se čemu divit, drtivá většina z nich neobsahuje nijak důležité informace. Výjimku tvoří chaty na odborně zaměřených stránkách. Naopak o méně vážných tématech si lze popovídat třeba na xchat.centrum.cz, www.gigachat.cz nebo chat.seznamka.cz. Chaty a fóra jsou také součástí každého internetového portálu.

Jestliže se stanete součástí internetové komunity, nevyhnutelně přijde na řadu seznamování. Pokud netoužíte po nalezení partnerského vztahu, zůstaňte u chatu a diskutujte třeba o problémech globalizace. Ostatní mohou zajít na seznamovací server www.rande.cz, známý svými dobře zpracovanými profily uživatelů.

Na chatu, resp. v diskusním fóru ale můžete získat také informace odbornějšího rázu. Pokud se například zajímáte o mobily, navštivte mobilforum.mobilmania.cz. Jsou-li pro vás srdeční záležitostí počítače, nevynechejte forum.zive.cz, zatímco weboví návrháři by se zase měli začíst do příspěvků na fóru www.interval.cz.

Častým nešvarem v internetových diskusích, obzvláště na zpravodajských serverech, bývají tzv. flame wars – hádky, v nichž logickou a odbornou argumentaci nahradí osobní urážky a výpady. Mezi klasická témata takových hádek patří například srovnávání Windows a Linuxu nebo značek mobilních telefonů. V internetové diskusi si totiž mnoho lidí dovolí říci to, co by druhému do očí nikdy neřekli. Takové příspěvky je proto nejlepší přejít bez toho, že byste na ně reagovali.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 8/05.

Diskuze (18) Další článek: Microsoft spustil nové stránky o Longhornu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,