Nahrajte si na USB: software, který spustíte bez instalace

Pro řadu programů je typická instalační procedura, která provede patřičné nastavení systému a nakopírování souborů nutných pro spuštění programu. Objevuje se ale stále více aplikací, které umožňují používání buď bez instalace, nebo je lze bez problémů zkopírovat a používat například na paměťovém disku USB.

Méně zkušení uživatelé jsou vděčni za automaticky vytvořené zástupce na ploše a v nabídce Start. V praxi se ukazuje, že spousta uživatelů ani neví, jak přesunout nebo zkopírovat zástupce z nabídky Start na pracovní plochu. Ovšem zkušenější uživatelé zase ocení aplikace, které nezaneřádí registry Windows, a které je možné spouštět na jakémkoli počítači bez nutnosti instalace. Pojďme si tedy osvěžit paměť a zapátrat po aplikacích, které nám to umožní.

Souborové manažery

Ještě před masovým rozšířením paměťových disků USB spousta z nás využívala možnosti snadného zkopírování Servant Salamanderu (starší freewarové verze) na disketě. Majitelé legální kopie Total Commanderu (tehdy Windows Commanderu), případně i ti ostatní, také s úspěchem využívali možnost fungování tohoto souborového manažeru z diskety. S přibývajícími funkcemi bylo nutné oželet soubor s nápovědou, to však vadilo málokomu.

Starší a přenosná verze Servant Salamanderu

V současnosti je situace taková, že Total Commander (domovská stránka) můžete bez problémů používat na discích USB. Pokud jej pouze zkopírujete, změní se nastavení a některé použité zásuvné moduly nebudou v této kopii dostupné. Autor programu, Christian Ghisler naštěstí myslel i na takovéto uživatele a připravil malou pomůcku, která předělá instalaci Total Commanderu do přenositelné podoby včetně všech instalovaných doplňků.

Oblíbený souborový manažer Total Commander

K dalším souborovým manažerům, které nemusíte instalovat, patří nedávno recenzovaný A43 a také mnohem propracovanější Free Commander (viz recenze, domovská stránka). I jeho autor na webu doporučuje přenositelné využití, lze-li to tak nazvat. Stačí zkopírovat složku, do které jste program nainstalovali.

Zdarma dostupný FreeCommander

Prohlížení internetu

Internetové prohlížeče si přímo říkají o zpracování do přenositelné podoby. Vždyť kdo by nechtěl mít stále s sebou seznam všech oblíbených adres. Neplatí to samozřejmě pro Internet Explorer, jehož hlavním trumfem je těsná integrace s operačním systémem Windows. Ovšem připravovaná sedmá verze se na Internetu objevila také ve formě adresáře, ze které stačí program spustit, bez nutnosti jakékoli instalace.

Že se časem objeví přenositelné verze open source aplikací, bylo více než zřejmé. Jestliže je vaším oblíbeným prohlížeč Firefox, podívejte se na stránku, kde najdete jeho přenositelnou verzi. Pod velkým tlačítkem pro stažení se skrývá anglická verze, budete-li pozorní, najdete i návod na počeštění takto upraveného prohlížeče. Stahovat můžete i přímo z GigaManie.

Internetový prohlížeč Firefox

V přenosné verzi lze používat také multifunkční prohlížeč Opera (domovská stránka). Stačí si stáhnout speciálně upravenou verzi a balíček rozbalit na USB disk. S Operou získáváte nejenom internetový prohlížeč, ale i poštovního klienta a řadu dalších nástrojů pro práci s internetem.

Opera je nejenom prohlížeč a poštovní program v jednom

Komunikace po internetu

Když jsem již zmínil přenosnou verzi Firefoxu, jistě budete chtít i podobně upraveného Thunderbirda. I ten je samozřejmě k dispozici. Svou poštu a zprávy ze zdrojů RSS tak můžete mít stále s sebou – stačí si jen sednout k nějakému počítači s přístupným USB portem a Windows.

Open source poštovní klient Thuderbird

V případě online komunikátorů není potřeba vytvářet žádné složité projekty. Například nenáročnou Mirandu stačí prostě zkopírovat a přenést na jiný počítač nebo nahrát na USB disk. Miranda vám pak zajistí spojení se sítěmi ICQ, AOL, a dalšími. Přenositelnou verzi má také multiplatformní komunikátor Gaim, který kromě Windows, běží i na Linuxu, BSD a MacOS X.

Komunikační program Gaim

Stahování dat z internetu

Stahovači dat z internetu si jistě vybaví program µTorrent (domovská stránka). Tento klient pro stahování torrent souborů nevyžaduje instalaci, a také je neuvěřitelně malý. Přitom nabízí všechny pokročilé funkce, jako je výběr pouze některých částí celého torrentu, skinování, lokalizaci (můžete použít i češtinu), nebo šifrování.

Minimalistický, ale funkcemi nabitý µTorrent

Nástroje pro výměnné sítě Direct Connect, jako je CZDC++ nebo StrongDC také nevyžadují instalaci. Nakolik jsou přenositelné, se rozhodněte sami. K tomu, abyste se s nimi odkudkoli připojili k některému hubu, nepotřebujete totiž jenom samotný program, ale i určité množství nasdílených dat. A ta si zřejmě na svém přenosném disku nosit nebudete.

Ke komunikaci se souborovými servery pomocí protokolu FTP využijete například přenosnou verzi klienta FileZilla. Podporuje jak běžné připojení, tak SSL a SFTP. Řazení do fronty a případný průchod přes firewall jsou pro ni samozřejmostí.

FTP klient FilleZilla

Pro správu vašeho času

Čas jsou peníze, praví známé úsloví. Abyste čas, který ušetříte instalací aplikací, neefektivním způsobem neprobendili, vyzkoušejte plánovač EssentialPIM. A aby to bylo v duchu přenositelnosti, tak přímo jeho Portable verzi. Jak na webu programu zjistíte, existuje v placené i zdarma dostupné variantě a pro obě jsou dostupné klasické instalátory i přenositelné podoby. Dokonce si můžete vybrat klasickou přenositelnou variantu nebo instalátor pro nové disky USB U3. Řadu z vás jistě potěší, že program s vámi může komunikovat v češtině.

EssentialPIM dovede importovat data z Outlooku (i verze Express). Nabízí pohled na nejdůležitější úkoly ve formě náhledu EPIM Dnes. Ihned tedy máte k dispozici přehled úkolů, které si žádají vaši aktivitu. V programu najdete plánovač s barevným odlišením důležitosti záznamů, seznam úkolů, evidenci poznámek a jednoduchý adresář s kontakty.

Povedený plánovač EssentialPIM

Do kategorie přenositelných plánovacích aplikací můžeme dále zařadit kalendářní doplněk pro přenosnou verzi Thunderbirda a přenosnou verzi programu Sunbird. Ten je rovněž postaven na jádře Gecko. Ve srovnání s výše zmíněným EssentialPIM nabízí méně funkcí, na druhou stranu je ale řešením pro ty, kdo hledají open source řešení.

Na Gecku postavený kalendář Sunbird

Pro vaši kancelář

Možná víte, možná ne, ale populární balík kancelářských aplikací, OpenOffice.org, má také svou „přenosnou“ verzi. Ta poslouží nejenom k tomu, abyste měli textový editor, tabulkový program, prezentační nástroj a další neustále u sebe, ale i k tomu, abyste si je vyzkoušeli bez nutnosti instalace nebo jakýchkoli zásahů do operačního systému. Propagátoři a příznivci OpenOffice.org mohou tuto verzi ukázat kamarádům a případně je přesvědčit, že pro jejich dokumenty tato sada programů naprosto stačí.

Textový editor ze sady kancelářských programů OpenOffice.org

Komu stačí především textový editor, ten může použít přenositelnou verzi AbiWordu. Jde o příjemný editor s dostatkem funkcí pro tvorbu textových dokumentů s tabulkami nebo obrázky. Poradí si jak s dokumenty MS Wordu, tak se soubory editoru z balíku OpenOffice.org.

Textový editor AbiWord

Až budete potřebovat otevřít a zobrazit dokument ve formátu PDF, vzpomeňte si na malý program Foxit PDF Reader. Narozdíl od originálního Adobe Readeru se spouští neuvěřitelně rychle, a hlavně nepotřebuje instalaci. Má sice několik drobných ale, avšak pro prohlížení většiny dokumentů funguje skvěle.

Prohlížeč souborů PDF Foxit Reader

Grafika, hudba, obrázky

K prohlížení obrázků na počítači, kde je přítomen pouze základní prohlížeč z Windows XP, použijte IrfanView nebo XnView. Oba dva stačí nainstalovat, zkopírovat na přenosný paměťový disk a vzít spolu s fotografiemi ke kamarádovi nebo příbuzným. Oba tyto programy asi nemá cenu podrobněji představovat, neb jsou notoricky známé. Pokud chcete, podívejte se na článek o XnView tu na Živě.

 
Prohlížeče obrázků Irfan View a XnView

Většina počítačů s Windows obsahuje Windows Media Player, který si poradí s převodem hudby z disků CD do počítače. Pokud i přesto toužíte po přenosné aplikaci pro tento úkol, poohlédněte se po nástroji CDex. Úpravy této aplikace schopné spolupracovat s řadou enkodérů sice již pár let stojí, podle nejnovějších zpráv na jejím webu se však v dalším vývoji bude pokračovat.

Převaděč hudebních CD CDex

Pro přehrávání zvukových souborů můžete vyzkoušet pěkný přehrávač XMPlay. Ačkoli tomu název nenapovídá, poradí si nejenom s formátem XM, ale i s MP3, WMA, OGG, WAV, S3M, MOD a dalšími. Program spustíte kdekoli bez potřeby instalace. Jeho vzhled navíc můžete měnit pomocí celé řady skinů.

Zajímavý hudební přehrávač XMPlay

K vypalování CD a DVD použijte přenosnou verzi DeepBurneru. Ta je sice k dispozici pouze v angličtině (běžná verze je i česky, viz recenze), na druhou stranu u přenositelných aplikací to příliš nevadí. Pro rychlé vypálení disků tam, kde ještě není instalován jiný vypalovací program, poslouží výtečně.

Přenosná verze vypalovacího programu DeepBurner

Kde hledat dále?

Výše zmíněný přehled samozřejmě není kompletním seznamem všech aplikací, které lze spouštět přímo z přenosných disků bez nutnosti instalace. Mnoho výrobců komerčních aplikací nabízí jejich přenositelné verze. Několik zajímavých volně šiřitelných a přenositelných aplikací najdete i na webu portableapps.com. Zmíněné programy a spoustu dalších zajímavých aplikací najdete i na našem novém webu GigaMania.cz.

Diskuze (73) Další článek: Kdo miluje Microsoft Office?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,