Náhrada paměťových karet SmartMedia

Společnosti Olympus a Fujifilm včera společně představily nový formát paměťové karty, která má nahradit stárnoucí SmartMedia.

Jedná se o paměťovou kartu typu flash pojmenovanou xD Picture Card. Jak už jsem psal, je společným dílkem společností Olympus a Fujifilm, jako náhrada stárnoucí SmartMedia karty. Novou kartu bude vyrábět Toshiba. Obě společnosti zároveň zdůraznily, že podpora i produkce karet formátu SmartMedia bude pokračovat. xD formát je podle vyjádření obou firem spíše navržen pro potřebu menších zařízení, přesto s potřebou vyšší kapacity; karty budou zpočátku k dostání ve velikostech do 128MB, později i 256MB a 512MB.

Název vychází ze slov "eXtreme Digital", což má vyjadřovat excelentní schopnosti při nahrávání, skladování a transportu audiovizuálních informací. Nové fotoaparáty s podporou xD Picture Card jsou ohlášeny na podzim, stejně jako dostupnost karet o kapacitách 16 MB, 32 MB, 64 MB a 128 MB. V prosinci by se měla objevit 256MB karta a v průběhu několika let se kapacita vyšplhá až na 8GB. Rozměry karty jsou opravdu miniaturní, 20,0 x 25,0 x 1,7 mm a váha je také muší, pouhé 2 gramy. Rychlost zápisu je u 16MB a 32MB 1,3MB/sec, což není nijak oslnivé, u 64MB karet a větších se zapisuje rychlostí 3MB/sec. Všechny karty nabízejí rychlost čtení těsně nad 5MB/sec. Karty s větší kapacitou se tak skoro vyrovnají 512MB kartě CompactFlash, která je ale rozměrově 36,4mm (D) x 42,8mm (Š) x 3,3mm (V) někde jinde.

Po Memory Stick Duo od Sony tu je další nový formát pro paměťové karty, ale narozdíl od Sony se zatím neplánuje redukce pro vytvoření klasické SmartMedia karty. Uživatelé tak nebudou asi s nadšením přijímat další nový formát, i když budou ceny stejné jako u SmartMedia karet.

Diskuze (20) Další článek: AMD, Infineon a UMC oznámily spolupráci

Témata článku: , , , , , , , ,