Nahlédněte do budoucnosti s Computerem 21/00

10. listopadu 2000
Computer 21/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Sice už je dávno po Invexu, ale Computer má stále kolem 90 stránek. Samozřejmě nejenom těch inzertních. Vloupali jsme se do tiskárny a mezi inzeráty propašovali i několik článků.
Sice už je dávno po Invexu, ale Computer má stále kolem 90 stránek. Samozřejmě nejenom těch inzertních. Vloupali jsme se do tiskárny a mezi inzeráty propašovali i několik článků.

Naštěstí už takové záškodnické akce nebudeme muset provádět dlouho. Jak to vypadá, elektronické knihy a časopisy se docela úspěšně rozvíjejí, takže si za nějaký čas budete nový Computer třeba stahovat z Internetu. Ale to je zatím četba budoucnosti. Naše téma je věnováno současné situaci v oblasti elektronických knih a lehkému náznaku dalšího vývoje.

Do skříně po babičce nemusíte zavírat jen mladší sestru. Můžete tam odložit i staré počítačové komponenty. Zato takové nové počítačové skříně, jejichž přehled vám přinášíme, je pro sourozence škoda. Raději si do některé vlezte sami a užijte si to – všechny jsou parádní. A když už tam budete, můžete do ní naskládat pár pevných disků. Otestovali jsme zástupce těch nejznámějších značek a výsledek byl … Tak ne že nám zase budete psát, že si nemůžete vybrat, protože jsou všechny dobré.

„Redaktoři Computeru pijí whisku z vany a chladí si ji obrovskou kostkou ledu,“ šířilo se firmou poté, co přišla na recenzi počítačová sestava Apple PowerMac G4 Cube. Samozřejmě to není pravda: nebyla to vana plná whisky, ale bazén se šampaňským. A nepili jsme, nýbrž se v něm koupali a koukali na dévédéčka pomocí přehrávače Umax DVD-6000; zvuk jsme poslouchali z repráků Creative Cambridge SoundWorks. Teda ne všichni: jeden bojkotér honil myš DEXXA a druhý si točil volantem. No, nic. Ještěže nám externí spolupracovníci napsali řadu dalších prvních pohledů.

Ti, kteří bydlí v hangáru, jistě ocení recenzi monitorů Belinea. Jeden je velký (22“) a druhý malý (17“). Jako maminka a tatínek. Dcerku by jim mohla dělat základní deska Abit SE6. Autoři recenzí naštěstí píší jinak, takže si jejich články určitě přečtěte.

Cédéčkárna je tentokrát věnována poznání. Staletí objevů vás provede historií objevů i osudy těch, co je mají „na svědomí“, Encyklopedie Diderot by se ráda novým Ottovým slovníkem (hi, hi) a milovníky italské kultury potěší italsko-český a česko-italský slovník Maestro.

Ze svého (nikoli kolegova) Computeru si samozřejmě můžete vystřihnout, cokoli chcete. Doporučujeme zejména část o Zoner Callistu 4, které pomalu začalo dobývat svět. A pak je tu samozřejmě další klasika: freeware, tipy-triky, servis a průvodce hardwarem (faxmodem Olitec).

V Magazínu jsme rozjeli dva nové seriály: počítače pro postižené a cvičení proti bolestem zad. Jestli budou mít třináct dílů, záleží jen na vás. Mimochodem, přímo vy budete utvářet obsah nové rubriky věnované šíleným počítačům. Máte-li doma nějaký netradiční kousek, napište a domluvíme se. Více informací naleznete ve Schránce.

Příloha je věnována databázím (to je to, v čem všichni jsme) a programování. Laikům se sice může zdát místy příliš odborná, ale při pozornějším čtení vytuší, jaká budoucnost nás čeká. Nebudete-li si jisti, přečtěte si poté v Magazínu článek o tom, kdo se dívá. Možná se před vámi vynoří přinejmenším její obrysy. A právě to je jeden z cílů naší práce: upozorňovat vás na to, do čeho jdete.

Diskuze (10) Další článek: Computer 21/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,