Hardware | YouTube | iPhone

Nadšenec připojil k iPhonu X klávesnici a myš ze 35 let starého počítače Macintosh

Apple doporučuje k iPhonům používat pouze certifikované příslušenství – cokoli jiného byste měli připojovat jen na vlastní nebezpečí. To však nezastavilo kutila, který se rozhodl připojit k iPhonu X klávesnici a myš z počítače Macintosh 128K z roku 1984. Periferie jsou to sice také od Applu, ale s využitím ve spojení s iPhonem s u nich pochopitelně nepočítalo. 

Periferie a telefon dělí bezmála 35 let. Už z principu fungování muzeální klávesnice je zřejmé, že musela přijít celá řada úprav, která by umožnila telefonu vnímat a interpretovat stisknuté klávesy. O celém pokusu informuje server iDownloadBlog.com.

iPhone X a klávesnice z Macintoshe

YouTuber Niles Mitchell se rozhodl využít podpory externího hardwaru, se kterou přišel operační systém iOS 13. Prvním krokem bylo připojení klávesnice a myši ke čtyřžilovému konektoru RJ11, používaného v telefonních přístrojích.

Tento konektor pak zapojil do USB adaptéru, jež následně připojil k USB rozbočovači. Do něj poté zapojil dokovací stanici s iPhonem. Pak už stačilo v telefonu v sekci Nastavení-Obecné-Zpřístupnění aktivovat režim Assistive Touch, což je funkce, kterou lze využít například jako dočasnou substituci za nefunkční hardwarová tlačítka.

A to je vše – výsledkem je normálně fungující klávesnice a myš, jejichž prostřednictvím může uživatel ovládat kurzor, spouštět různé aplikace a psát texty. V tomto konkrétním příkladu se jednalo o původní klávesnici Apple s číslem modelu M0110 a myš s číslem modelu M0100.

Klávesnicí a myší to nekončí

Od okamžiku, kdy Apple v rámci WWDC 2019 představil chystané aktualizace operačního systému, natočil Niles Mitchell půl tuctu více či méně zábavných videí, která ukazují schopnosti a možnosti nově přidané podpory externích periferií v iOS 13 a iPadOS

Novinka majitelům těchto zařízení umožňuje připojovat digitální fotoaparáty, externí pevné disky a další hardware přes kabel, připojený ke konektoru Lightning nebo portu USB-C. Niles ve svých dalších videích ukazuje například připojení hudebního přehrávače Sony Walkman, čtečky Amazon Kindle, iPodu, historické disketové mechaniky či mechaniky Iomega Zip.

Veškeré příslušenství se přitom připojuje pomocí standardního protokolu USB, a s iPhonem i iPadem funguje, aniž by bylo nutné instalovat ovladače nebo speciální podpůrný software. Jediné, co je vždy nutné vyřešit, je připojení periferie přes USB.

Diskuze (6) Další článek: Nissan vytvořil „samořídící“ golfový míček, který se vždy trefí do jamky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,