Bezpečnost | Čipy | Windows 11

Naděje pro starší počítače? Microsoft nabídne Windows 11, které nebudou vyžadovat modul TPM

Nový operační systém Windows 11 bude poprvé hromadně vyžadovat bezpečnostní modul TPM 2.0 (možná i upgradované 1.2), což je poměrně velký problém pro starší počítače a notebooky.  Řada uživatelů totiž nemá základní desky s TPM 2.0 nebo jim chybí modul, který je nutný dokoupit.  Jak to ale dle posledních zpráv vypadá, Microsoft nebude ve všech případech tak striktní.

V podrobném PDF dokumentu z června 2021 o hardwarových nárocích Windows 11 se totiž na 16 stránce nachází zmínka o tom, že Microsoft u některých systémů umožní instalaci a provoz Windows 11 bez bezpečnostního modulu TPM 2.0.

dfgdfg.png

Nepůjde ale o běžnou věc – bude to možné pouze se speciální verzí Windows 11 pro OEM výrobce a použití bude Microsoft ještě extra schvalovat a povolovat. Obejtí požadavek tedy nebude možné získáním zmíněného speciálního ISO souboru Windows 11, protože se bude skrze Windows Update nejspíše i kontrolovat kompatibilita.

Zatím není potvrzené, pro jaké účely se Microsoft vzdá této významné bezpečnostní funkce, ale spekuluje se o tom, že půjde o použití Windows 11 třeba v Číně, Rusku a dalších zemích, kde cizí čipy TPM 2.0 nechtějí použít a mají vlastní technologii šifrovacích čipů.

Diskuze (38) Další článek: NÁVOD: Jak nainstalovat Windows 11 (a proč to raději nedělat)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,