Nad superinteligencemi by měl mít kontrolu celý svět, tvrdí expert z Googlu na umělou inteligenci

DeepMind Technologies už od roku 2014 patří pod Google, respektive dnes už pod Alphabet a jedná se o jeden z nejlepších týmů, který se zabývá pokročilou umělou inteligencí. Právě tento tým vytvořil i AlphaGo, který poprvé v historii porazil v této hře nejlepšího hráče na světě. Zakladatel a současný šéf Demis Hassabis se vyjádřil k tomu, jak vidí budoucí nebezpečí umělých inteligencí vyvíjených různými týmy po celém světě.

Dle názoru, který dle informací zastává například i Eric Schmidt, by měla umělá inteligence sloužit k užitku všem a tím pádem by její vývoj měl být ve všech oblastech co nejvíce otevřený.

Díky tomu, že bude vývoj těchto inteligencí otevřený v rámci celého světa, budou rovněž pod kontrolou celého světa, což by mělo snížit nebezpečí toho, že si nějaký tým vytvoří vlastní superinteligenci. Jak ale Demis Hassabis upozornil, zatím není jasné jak to řešit, ale nemůžeme to rozhodně nechat jen tak.

Klepněte pro větší obrázek

I když se začínají objevovat hnutí jako OpenAI, GoodAI a další, které se snaží vyvíjet s tímto principem, stále existuje dost velkých i malých technologických společností jako je Apple, Microsoft a další, které vyvíjí produkty na bázi uzavřené formy umělé inteligence, nad kterou má kontrolu jen malé či omezené množství lidí.

Dnes to sice neznamená žádný problém, ale s vývojem toho, jak se budou takové systém formovat a postupně se stále více učit samostatně, přináší taková uzavřenost větší a větší nebezpečí. Google už v tomto směru začal například se zveřejněním open source knihovny TensorFlow a pravděpodobně se tak dočkáme i dalších kroků. Jen doufejme, že v tomto směru budou pokračovat i další hráči, kteří se točí kolem vývoje umělé inteligence.

Zdroj obrázku - twitter.com

Diskuze (18) Další článek: Google koupil startup, který tvoří platformu pro snadný nákup a prodej cloudových řešení pro firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,