Nač si dát pozor při nákupu staršího notebooku?

Nákup staršího notebooku může být velmi zajímavou náhradní volbou k pořízení nového přístroje především při omezených finančních prostředcích. Přibližně za polovinu ceny nového lze totiž zakoupit použitý notebook velmi dobrých technických parametrů. Výrazně levněji pořídíte také exkluzivnější modely, například malé subnotebooky s hmotností pohybující se okolo jednoho kilogramu.

Z druhé ruky

Použitý notebook můžete zakoupit dvěma způsoby: buďto koupíte notebook od předchozího uživatele například na inzerát, nebo zajdete do specializovaného obchodu a koupíte si přístroj odborně připravený – takzvaně repasovaný. Oba způsoby mají svá pro i proti – zatímco notebook koupený na inzerát nebo od známého může být levnější a získáte k němu velké množství (většinou ale nelegálního) softwaru, v případě jakýchkoli problémů vám zůstanou oči pro pláč, protože oprava staršího notebooku ve značkovém servisu výrobce může snadno převýšit cenu, za kterou jste jej pořídili.

Naproti tomu repasovaný notebook pořídíte dráž a nanejvýš s OEM licencí operačního systému, většina solidních prodejců však na repasovaný přístroj dává roční záruku a než uvolní notebook do prodeje, podrobí jej důkladnému testování. Je tedy na vás, nakolik jste ochotni riskovat.

Jako na běžícím pásu

Pochopitelně nás zajímalo, jak takový proces repasování probíhá, jaké jsou nejčastější problémy a závady použitých notebooků. Navštívili jsme proto brněnskou centrálu společnosti Device Automation Czech, největšího českého výrobce repasovaných počítačů, jehož dílnami projde ročně více než dvacet tisíc kusů použité výpočetní techniky.

Celý proces repasování sestává z přesně definovaných kroků, které musí jeden na druhý bezchybně navazovat. Použité notebooky jsou nejdřív nakoupeny od velkých institucí v západní Evropě. Poté jsou společně s veškerým příslušenstvím převezeny do Brna, kde se zboží ujímá tým zkušených techniků. Nejprve se všechny notebooky vyloží na pracovní linku, kde se provede jak kontrola jejich vzhledu, tak i funkčního stavu všech komponent včetně displeje a dostatečné výdrže akumulátoru.

Typ závady Podíl na celkovém počtu závad
1. Vadná baterie 24%
2. Vadný HDD 19%
3. Vadná optická mechanika 17%
4. Kosmetické vady displeje (mrtvé body, otlačený displej, nerovnoměrné podsvícení) 12%
5. Ostatní 28%

Pokud notebook projde všemi testy, část jich putuje do skladu jako záloha náhradních dílů pro případné reklamace a velká většina odchází dalším dealerům (mezi nejznámější patří web shop www.levnapc.cz) nebo přímo do maloobchodu.

 

Dva notebooky, stejná značka, stejné stáří a dokonce jen o jedničku různé sériové číslo. Krásně je vidět jak se na stavu notebooku podepisuje jeho používání

Nespalte se při výběru
Pokud důkladně neznáte historii nabízeného notebooku, raději jej nekupujte. Velmi zrádné bývají nákupy přes inzerát od cizí osoby.
Ptejte se po záruce. Všichni kvalitní prodejci nabízejí i na repasované notebooky roční záruku. Pokud vám bude nabídnuta záruka kratší, například pouze 14denní nebo měsíční, poohlédněte se raději u konkurence.
Notebook si důkladně prohlédněte, i u stejně starých notebooků pocházejících ze stejné dodávky může docházet k velkým změnám vzhledu.
Nechte si notebook předvést v chodu (tedy s nainstalovaným operačním systémem), prohlédněte si jeho displej, zda neobsahuje velké množství „mrtvých“ bodů.
Vyzkoušejte si klávesnici, zkuste napsat krátký text. Notebookové klávesnice se svým provedením liší od klávesnic stolních počítačů a tudíž vám nemusí každá vyhovovat.

Když se porouchá

Velmi překvapivé je procento reklamovaných repasovaných notebooků: za minulý rok se zpět do servisu firmy Device vrátila pouze tři procenta takto opravených přístrojů. Zajímavé je, že stejné procento reklamací uvádějí u svých nových levnějších modelů notebooků v ceně do třiceti tisíc přímo výrobci.

Nejčastější závady notebooků jsou stále stejné bez ohledu na to, zda se jedná o nový nebo repasovaný kousek. Mezigeneračně se však liší ve dvou generacích. Především u notebooků vyrobených přibližně před rokem 2001 se lze velmi často setkat s problémem hran kláves otisknutých v displeji. Toto poškrábání najdete na většině notebooků této generace bez ohledu na jejich výrobce. U novějších modelů jsou na závady nejcitlivější dobíjecí akumulátory, především životnost NiMH modelů v levnějších přístrojích většinou nepřekračuje dva roky.

Zajímavým řešením tohoto problému může být repas akumulátoru nebo nákup levnějších neoriginálních článků. Především při častém přenášení notebooků dochází k problémům s jejich pevnými disky, kterým nesvědčí především otřesy a časté změny teplot. Ty jsou v našich zeměpisných šířkách především v zimním období jejich velkým zabijákem.

Prach je nepřítelem také optických mechanik – čočka čtecího laseru se zkrátka může při častém použití mimo kancelář časem poškrábat. Dále se možná setkáte také s drobnými kosmetickými vadami displeje, především s nefunkčními body, otlačeným displejem nebo nerovnoměrným podsvitem. Právě podsvícení displeje časem ztrácí na intenzitě.

Jsou obavy na místě?

Použitý repasovaný notebook nemusí být velkým rizikem, pokud se při jeho nákupu budete řídit zdravým rozumem a našimi pěti radami správného výběru. Především pokud nechcete pořízením notebooku příliš zatížit rodinný rozpočet, rozhodně se vyplatí o použitém notebooku uvažovat. Statisticky je nebezpečí závady při jeho pořízení stejné, jako u nákupu nového modelu. Často si můžete připlatit také za plnou dvouletou záruku.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Device Automation Czech.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 8/06.


Diskuze (6) Další článek: Club 3D uvede vodní blok pro ATI Radeon X1900

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,