Nabídka šablon na českém internetu

Šablony pro textové editory jsou mezi uživateli velice oblíbené. Zejména méně zkušení uživatelé počítačů se nemusí trápit vytvářením pěkně vypadajících dopisů, životopisů, nabídkových listů atd. Šablony jsou však také často vyhledávaným doplňkem při komunikaci s úřady – usnadňují vyplňování formulářů.

Šablony od Microsoftu

Hledáte-li šablony a formuláře, je nejlepším místem, kde s hledáním začít, webová stránka výrobce vašeho kancelářského balíku. Platí to samozřejmě i pro MS Office. Šablony na českém webu Microsoftu jsou umístěny do pěkného prostředí, které vzhledově připomíná uživatelské rozhraní aplikací z nejnovějších Office 2007. Šablony jsou zde rozděleny do několika skupin, nechybí výběr zajímavostí z nabídky.

Líbí se mi, že uživatel má k dispozici nápovědu k ovládání tohoto webu. Poněkud horší dojem na mě udělaly popisky. Překlad některých termínů zjevně převzatých z anglické verze webu je dosti otrocký a působí hodně strojově. Zajímavostí je návrh na novou šablonu. Do formuláře můžete Microsoftu odeslat požadavek na šablonu, která vám chybí a je pravděpodobné, že ji na webu po nějaké době najdete. Každou z hotových šablon můžete hodnotit. Povedený je náhled na šablonu, takže si uděláte obrázek o jejím vzhledu ještě před tím, než ji stáhnete do počítače a otevřete.

Co nabízí OpenOffice.org?

Kancelářský balík OpenOffice.org je vítanou alternativou ke komerčních aplikacím. Jednou z jeho výhod je také dostupnost pro více operačních systémů, takže si bez problémů můžete vyměňovat dokumenty s uživateli téměř jakéhokoli počítače. Co se týče dostupnosti českých šablon, najdete je, jak jinak, na českém webu věnovanému OpenOffice.org. Neočekávejte však takový komfort, jako při vyhledávání šablon u Microsoftu.

Všechny dostupné české šablony pro OpenOffice.org jsou k dispozici zabalené do 4,4 MB velkého balíčku ZIP. Šablony jsou v něm rozděleny do několika složek podle použití, od finanční oblasti, přes obchodní korespondenci až ke škole v podobě šablony pro diplomovou práci. Většina šablon je však určena spíše pro tabulkový editor Calc.

Šablony, formuláře, vzory, tiskopisy

Množství šablon roztříděných do přehledných kategorií najdete na webu business.center.cz. Tento web se, jak již jeho název napovídá, zaměřuje především na oblasti související s podnikáním, čekejte tedy odpovídající nabídku šablon, nikoli vzory pro kalendáře nebo obaly na CD/DVD.

Logicky je zde spousta nabízených šablon určena pro tabulkové editory, resp. pro Excel. Nicméně tam, kde je to možné, jsou šablony nabízeny ve formátu pro Word. Kategorie šablon (nazvané podle úřadů, se kterými budete komunikovat), obsahují další třídění v podobě skupin. Např. pro komunikaci s Finančním úřadem využijete šablony pro Daně z příjmů, Silniční daň, Majetkové daně atd. Každá z těchto skupin obsahuje několik příslušných formulářů. Překvapilo mě, že šablony dostupné pro vyplňování v pohodlnějším formátu XLS nebo DOC jsou dílem spolupracujících firem, šablony pocházející přímo od státních institucí jsou k dispozici jen jako PDF.

Formuláře a tiskopisy

Velké množství formulářů najdete také na webu www.formulare-ke-stazeni.cz. Opět jsou zaměřeny spíše na podnikatele a každého, kdo musí komunikovat s úřady – potenciálně tedy každého z nás. Nabídkou formulářů můžete procházet buď podle účelu jejich použití, nebo podle institucí, ke kterým se vztahují. K dispozici je také jednoduché vyhledávání. V každé skupině je ukryto velké množství tiskopisů a formulářů. Jen nabídka pro Úřad práce čítá téměř padesát položek.

Všechny tiskopisy jsou k dispozici jak v originální podobě (PDF) tak jako speciálně upravené formuláře pro použití v programu FORM studio, jehož startovací verzi si můžete z webu stáhnout. K dispozici je také speciálně upravená verze FORM studio eXpress zdarma. Nemusí se instalovat a umožní vám vyplnit všechny nabízené formuláře. Slovenské čtenáře jistě bude zajímat, že podobná nabídka formulářů je k dispozici i v jejich rodném jazyce, a to na adrese www.tlaciva-na-stiahnutie.sk.

Obchodní informace

Další sbírku formulářů najdete na portálu BusinessInfo.cz. Abyste je mohli používat, musíte se nejprve zaregistrovat, vyčkat na doručení aktivačního e-mailu a přihlásit se do systému. Formuláře jsou k dispozici ve formátu použitelné se známým nástrojem 602XML Filler. Je otázkou, zda je to dobře či nikoli, zdaleka ne každý tento program na svém počítači má nebo je ochoten jej instalovat.

Nabídka formulářů je rozdělena do kategorií Daně, Ostatní a Živnosti. Funguje zde i jednoduché vyhledávání. Formuláře, které budete používat častěji můžete umístit do skupiny Moje formuláře. Oceňuji podrobně zpracovanou nápovědu / průvodce, který vám pomůže s orientací na portálu i s práci s formuláři.

Formulářů na českém internetu je velké možství v porovnání s předchozími roky, kdy uživatelé byli vděčni alespoň za základní nabídku šablon v MS Office. Úřady a státní instituce pochopili úlohu počítačů a dnes bohudík řada z nich považuje nabídku základních formulářů v elektronické podobě za samozřejmou.

Diskuze (5) Další článek: Další velké slevy u AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,