Prohlížeče | Chrome | Open source

Na vývoji Chromu se stále více podílí Microsoft. Je to dobré pro všechny

Prohlížeč Chrome vyvíjí Google. Toto byla ještě před pár lety nezpochybnitelná pravda, co se však jeho open-source předloha Chromium stala postupně základem Opery a nakonec i Edge od Microsoftu, výrok by asi zasloužil trošku poupravit.

Zkraje letních prázdnin 2020 bychom tedy měli spíše napsat, že Chromium (a potažmo tedy i Chrome) vyvíjí hromada inženýrů z nejrůznějších společností.

Že se nejedná pouze o hru se slovy, dokládá pohled do správy jeho zdrojového kódu Chromium Gerrit. Když si totiž vyfiltrujeme přijaté úpravy kódu od inženýrů z Microsoftu, zjistíme, že jsou poměrně aktivní a do Chromia se promítne až několik desítek jejich změn kódu každý den – ty poslední jsou ze soboty.

5fbcfabd-0fc5-41e2-b2a5-5fd442cd7b56
Výpis schválených zásahů do kódu Chromia od Microsoftu.  Všimněte si pravého sloupce s datem. Mnohdy jde o deset a více zásahů každý den.

Google sice zůstává stále majoritním vývojářem a správcem kódu, nicméně Chromium je dnes mnohem barevnější a ze vstupu Microsoftu do hry ostatně těží i Google. Pomineme-li totiž Android, jsou to právě Windows, kde Chrome běží nejčastěji, a tak je nadmíru výhodné, když se tvorby jeho kódu chytnou i ti, kteří vytvářejí samotný operační systém.

A je to poznat, Microsoft totiž v posledním roce skutečně vylepšil Chromium na Windows třeba takovým způsobem, aby se o něco zlepšila třeba výdrž baterie. Dále Microsoft opravil Chromium při přetahování souborů do prohlížeče myší (drag&drop), kde Chrome(ium) trpěl letitou chybou, anebo nakonec zapracoval na běžných opravách, kterých si na první pohled ani nevšimnete.

efd47a36-c599-47c0-ba64-a17bffcc5fa6
Detail jednoho z vylepšení, když počítač běží jen na baterii

Nakonec je tu i politika. Čím více se bude Microsoft (a další) zapojovat do vývoje Chromia, tím více to bude opravdu komunitní produkt a tím méně jej budou moci ostatní ostřelovat obviňováním z nejrůznějších monopolních praktik.

Diskuze (13) Další článek: AMD unikly specifikace Threadripperů Pro. Nabídnou až 2 TB paměti a 128 linek PCIe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,