Monitory | Příslušenství

Nejlevnější 5K monitor bude stát 20 tisíc, začne ho prodávat Iiyama

Po LG a Dellu se Iiyama stává dalším výrobcem, který má v nabídce monitor s rozlišením 5K. Model XB2779QQS má kromě velmi jemného panelu zaujmout i cenou. Ta se totiž bude pohybovat kolem hranice dvaceti tisíc korun.

Jak již vyplývá z označení, výrobce vsadil na úhlopříčku sedmadvaceti palců, což v kombinaci s rozlišením 5 120 × 2 180 znamená hustotu bodů 206 PPI. To je srovnatelné například s Retinou v Macboocích Pro (220 PPI). Panel typu IPS dále nabídne maximální jas 440 cd/m2 a kontrast 1 200:1.

Mezi konektory sice najdeme trojici HDMI, přes ty je ale možné provozovat při frekvenci 60 Hz pouze rozlišení 3 840 × 2 160. Pro maximum je nutné připojit monitor prostřednictvím DisplayPortu 1.3. Ten si s 5K při 60 Hz poradí. V případě Maců se uživatelé nevyhnou nákupu adaptéru pro rozhraní Thunderbolt 3.

Kromě designu, kdy výrobce vsadil na krycí sklo přes celou přední stranu, zaujme i dobrá polohovatelnost. Monitor je možné naklopit, natočit i regulovat výšku. Na trh se dostane v následujících týdnech.

Diskuze (14) Další článek: Zaměstnanci pracující pro Apple mají hrozné podmínky, upozorňuje opět neziskovka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,