Prohlížeče | Linux | Edge

Na tohle tučňák určitě čekal: webový prohlížeč Edge pro Linux bude uvolněn v říjnu

Nová verze webového prohlížeče Edge, postavená na jádře Chromium, byla vydána pro Windows a macOS v lednu tohoto roku. Již příští měsíc by se měli možnosti instalace browseru od Microsoftu dočkat i uživatelé Linuxu, informuje server Windows Latest.

Dlouho očekávanou mutaci Edge pro Linux oznámil Microsoft v rámci své konferenci Ignite, která probíhala online od 22. do 24. září. Během jedné z klíčových přednášek oficiálně zaznělo, že Edge pro operační systém s tučňákem ve znaku je téměř hotov a uživatelé by brzy měli mít možnost nainstalovat si první sestavení.

Edge pro Linux

Zástupci Microsoftu bohužel neuvedli přesné datum vypuštění prvního „technického náhledu“. Windows Latest předpokládá, že k vydání pravděpodobně dojde ve druhém nebo třetím říjnovém týdnu, nejpravděpodobněji pak v rámci „záplatovacího úterý“.

Prohlížeč Edge je aktuálně k dispozici pro zařízení s operačními systémy Windows, macOS, Android a iOS. Vydání verze pro Linux ukazuje, že Microsoft chce pokrýt všechny platformy, včetně těch méně používaných.

Zásadní otázkou je, jak velký zájem budou uživatelé Linuxu o Edge mít, neboť řada z nich má vysloveně negativní postoj vůči jakýmkoli produktům od Microsoftu. Zájemci by se mohli rekrutovat především z řad uživatelů Chrome, jimž Edge nabídne větší kontrolu nad soukromím a bezpečností.

Proč zkusit Edge?

Potenciálních výhod ve prospěch browseru od Microsoftu může být ještě víc. Ve srovnání s Chromem je Edge o něco rychlejší a lépe zvládá streamování hudby a videa. Například umožňuje streamování Netflixu v rozlišení až 1080p, zatímco Chrome ho omezuje na 720p.

Microsoft také potvrdil, že hodlá pracovat na funkcích, které administrátorům podnikových sítí pomohou řídit a nastavovat webové prohlížeče v rámci organizace. Ačkoli je Edge zajímavou alternativou k Chromu, skutečný zájem linuxové komunity se ukáže až po jeho oficiálním vydání.

V rámci konference Microsoft Ignite také zaznělo, že Edge pro Windows a další platformy dostane ještě letos hromadu nových bezpečnostních prvků. Uživatelé se také mohou těšit na vylepšenou práci se soubory ve formátu PDF.

Diskuze (41) Další článek: Čtěte, než něco sdílíte. Twitter bude varovat všechny uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,