Kryptoměny | Hacking | Kryptoměnová peněženka

Na směnárnu Crypto.com zaútočili hackeři, odcizili kryptoměny v hodnotě přes 700 milionů korun

Provozovatel kryptoměnové směnárny Crypto.com potvrdil kybernetický útok, který vedl ke kompromitaci 483 zákaznických účtů. Generální ředitel Kris Marszalek však zdůrazňuje, že prostředky zákazníků nebyly ohroženy, informuje Bleeping Computer.

Směnárna Crypto.com patří ve svém segmentu k těm nejvýznamnějším – z hlediska denního objemu obchodů je údajně třetí největší platformou pro obchodování s kryptoměnami na světě. Koncem loňského roku měla kolem 10 milionů uživatelů a 3 000 zaměstnanců.

Odcizené kryptoměny

Kris Marszalek v rozhovoru pro televizní stanici Bloomberg přiznal, že po nedávném hackerském útoku na platformu bylo ohroženo přibližně 400 zákaznických účtů. Odborníci na bezpečnost odhadli dopad hackerského útoku na částku mezi 15 a 33 miliony dolarů. Marszalek však zdůraznil, že „tato čísla nejsou nijak zvlášť podstatná a prostředky zákazníků nebyly nikdy ohroženy“.

Generální ředitel přímo neodpověděl na otázku „Co stálo za tímto hackerským útokem?“, ale uvedl, že probíhá vyšetřování a že finanční regulační orgány se na společnost zatím neobrátily. Crypto.com poprvé zjistil kybernetický incident prostřednictvím svých systémů pro sledování rizik 17. ledna 2022, kdy „malý počet uživatelů měl na svých účtech provedené neoprávněné výběry kryptoměn.

Po zjištění podezřelé aktivity byla infrastruktura pro výběry na přibližně 14 hodin odstavena. Avizovaná částka 33,8 milionu dolarů (cca 723 milionů korun) vyplývá z prohlášení Crypto.com, které má Bleeping Computer k dispozici. Konkrétně se má jednat o:

  • Ethereum v hodnotě 15 132 516 dolarů
  • Bitcoin v hodnotě 18 613 630 dolarů
  • Ostatní kryptoměny v hodnotě 66 200 dolarů

Rychlá akce

Provozovatel následně svým uživatelům zrušil tokeny dvoufaktorového ověřování (2FA) a nyní je vyzývá, aby se do aplikace znovu přihlásili a nastavili si nové. Mnoho zákazníků následně hlásilo problémy při pokusech o obnovení přístupu.

„U žádného zákazníka nedošlo ke ztrátě finančních prostředků. Ve většině případů jsme zabránili neoprávněnému výběru a ve všech ostatních případech byli zákazníci plně odškodněni,“ uvádí Crypto.com s tím, že výběry byly obnoveny 18. ledna v 18:46 středoevropského času.

Není to poprvé, co tuto směnárnu postihl technický problém. V květnu 2021 způsobila technická závada duplicitní nákupy – zákazníci neúmyslně utratili dvojnásobek nebo trojnásobek zamýšlené částky za nákupy kryptoměn. Tentokrát alespoň klienti Crypto.com nepřišli v důsledku problému o žádné finanční prostředky.

Diskuze (18) Další článek: Elon Musk má nového ocelového červa. Bláhový plán na síť tunelů pod Las Vegas nabývá reálné rozměry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,