Technologie | SSD | Úložiště

Na rychlejší SSD s PCIe 5.0 pro běžné počítače si počkáme ještě dva roky

S příchodem nové platformy od Intelu (Alder Lake), která podporuje i PCI Express 5.0, jsme se dočkali oznámení o vývoji velmi rychlých SSD pro toto rozhraní od různých výrobců. Společnost Silicon Motion ale odhaduje, že rozšíření rozhodně nebude tak rychlé, jak bychom očekávali.

SSD přizpůsobené pro PCI Express 5.0 mají mít rychlosti sekvenčního čtení v oblasti maximálně kolem 13 až 14 GB/s. Budou samozřejmě vyžadovat nové řadiče a Silicon Motion je právě jednou z firem, která tyto řadiče vyvíjí.

Silicon Motion v rozhovoru k finančním výsledkům uvedla, že nové typy řadičů typu SM2508 budou pro výrobce SSD dostupné koncem letošního roku. Cílem ale budou SSD pro serverové a podnikové nasazení, případně pro náročné (a bohaté) koncové zákazníky. SSD s PCI Express 5.0 lze tedy očekávat spíše v roce 2023 s tím, že s větším rozšířením i pro modely s dostupnější cenou lze počítat až kolem roku 2024.

Konkurenční řadiče Phison PS5026-E26 nebo InnoGrit IG5666 budou na trhu rovněž ještě letos, ale nasazení bude pravděpodobně také jen u velmi drahých modelů.

Rozhraní PCI Express 5.0 budou v případě AMD podporovat až 5nm desktopové procesory Ryzen 7000 s architekturou Zen 4, které by měly dorazit ještě letos.

Diskuze (6) Další článek: Byla to nuda, že jste ani nedokoukali? Frontu „pokračovat ve sledování“ na Netflixu teď půjde jednoduše promazat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,