Na prázdniny s našlapanou sestavou

Po zlevňování procesorů, pamětí, s levnými disky a grafickými kartami je nákup nového počítače více než příjemný.

Závěr a doporučení

Slíbili jsme vám doplňující informace ohledně potřebných, či volitelných komponent a dalších záležitostí ohledně zkompletování počítačových sestav. Nabízíme vám tedy přehledové tabulky s možnými dalšími komponenty a dalším vybavením.

Prvním, čím je nutné sestavy doplnit, je operační systém. Na výběr máte buď z platforem Windows nebo nějaké distribuce Linux. Rozebírat, co je lepší, co je vhodnější a tak podobně, nemusíme. Každý si zvolí to, co potřebuje. Proč nedoporučím obecně systém k daným konfiguracím? Těžko mohu vědět, zda z nabídky operačních systémů Windows nebo Linux, chcete ten, či ten a zda vám stačí OEM XP Home či krabicová verze Vista Ultimate. Ceny se výrazně liší a tak software nebudu započítávat nikdy do cen jednotlivých konfigurací.

Operační systém
Windows XP (v závislosti na verzi)2 300 Kč až 10 300 Kč
Windows Vista (v závislosti na verzi)2 300 Kč až 13 400 Kč
Linux (v závislosti na distribuci)0 Kč až 500 Kč (možná i více)

Dále jsou tu periferie, bez kterých se neobejdete, jako monitor, myš a klávesnice. Opět nelze obecně doporučit ten a ten konkrétní model. Trh je bohatý, lidé jsou různí, někomu stačí nekvalitní 19" LCD za 4 000, někomu kvalitní a levný 21" CRT a někdo chce 32" LCD. Ke všem sestavám lze připojit cokoli, takže opět ponechávám bez konkrétního doporučení.

Stejně tak tomu je i u myší a klávesnic. Někdo vydrží trpět u klávesnice a myši za dvě stovky korun dohromady a bude tvrdit, že mu to stačí a je spokojen. A někdo zná cenu svého času u počítače i zdraví a na kvalitní periferie si těch pár korun ochotně přidá. Opět tedy nelze obecně doporučit tu konkrétní věc k jednotlivým konfiguracím. Stejně tak tomu je u dalšího volitelného hardwaru, jako jsou kvalitní zvukové karty, kdy každá základní deska dnes obsahuje běžně dostačující zvukový čip, ale někdo si rád připlatí na kvalitu. Takhle bychom mohli pokračovat přes množství zařízení, jako střižny, TV karty, herní zařízení či záložní zdroje. Někomu stačí záložní zdroj na pár minut za pár tisíc a někdo bude pro svou firmu stavět záložnu se záložními zdroji za milion. Opět nemohu obecně doporučit konkrétní produkt a tak to ponechávám na dalších testech a vaší úvaze, co potřebujete, využijete a zaplatíte.

Ostatní příslušenství PC
PeriferieMonitor LCD (v závislosti na kvalitě a úhlopříčce)4 000 Kč až 55 000 Kč (i více)
Počítačová myš (v závislosti na provedení a kvalitě)50 Kč až 3 500 Kč
Klávesnice (v závislosti na provedení a kvalitě)80 Kč až 7 000 Kč
Reproduktory (v závislosti na typu a kvalitě)100 Kč až 10 000 Kč (i mnohem více)
Tiskárna, scaner apod. (v závislosti na typu atd.)1 000 Kč až 50 000 Kč (i více)
Projektory (v závislosti na kvalitě)10 000 Kč až 100 000 Kč (i více)
Herní zařízení (v závislosti na druhu, kvalitě apod.)50 Kč až 7 000 Kč (i více)
Záložní zdroj (v závislosti na druhu, síle apod.)2 200 Kč až 1 000 000 Kč (i více)
Další volitelné komponentyZvuková karta (v závislosti na typu, kvalitě apod.)550 Kč až 10 000 Kč
TV, Video a střihové karty (v závislosti na druhu, kvalitě atd.)500 Kč až 10 000 Kč (i více)
Řadiče a síťové prvky (v závislosti na druhu, kvalitě atd.)150 Kč až 20 000 Kč (i více)

Základním problémem počítačových sestav je samotná konfigurace počítače, kdy je mnoho lidí postaveno před problém výběru. Ten je těžký, pokud nemáte stálý přehled o situaci. Abyste si nevybrali to, co nechcete, či nebyli okradeni nepoctivci a nepořídili za své peníze něco, co za ně nestojí, je tu právě tento přehled sestav. Výběr periferií, dalšího hardwaru a softwaru je pak na vašich individuálních požadavcích. Přeji vám tedy při výběru sestav hodně štěstí a rozvahu. Věřím, že uvedené konfigurace jsou dobrým návodem a odrazovým můstkem pro všechny z vás, kteří právě nad nákupem nového elektronického přítele a společníka přemýšlíte. Za měsíc, tentokrát již se sestavami ve znamení zahájení školního roku, se těším na viděnou.

Autor je šéfredaktorem magazínu DDworld.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,