Na počítač s úklonem

Když už si pořídíte počítač, napadne vás po jeho rozbalení doma další otázka: Kam s ním? Většinou mu uděláte místo na nějakém velkém stole, kde zabere poměrně hodně místa. Občas se porozhlédnete i po speciální počítačovém stole, který je pro počítač lépe upravený a vše má na něm své místo. Takové stoly najdete i v nabídce severského výrobce nábytku – Ikea. Hned na první pohled ale zjistíte, že mají něco jiného – deska, na které leží monitor, se propadla dolů.
Tento článek vyšel v časopise Computer 7/01 dne 19. dubna 2001

Marek Šalanda: Když už si pořídíte počítač, napadne vás po jeho rozbalení doma další otázka: Kam s ním? Většinou mu uděláte místo na nějakém velkém stole, kde zabere poměrně hodně místa. Občas se porozhlédnete i po speciální počítačovém stole, který je pro počítač lépe upravený a vše má na něm své místo. Takové stoly najdete i v nabídce severského výrobce nábytku – Ikea. Hned na první pohled ale zjistíte, že mají něco jiného – deska, na které leží monitor, se propadla dolů.

Určitě jste někdy četli knihu nebo časopis. Všimněte si, jak máte ohnutou hlavu – mírně dolů. Nečtete přece tak, že byste se dívali přímo před sebe. Z tohoto přirozeného pohledu vyšli právě návrháři stolů nazvaných Jon a Krister. Monitor je umístěn na desce se sklonem 30 stupňů. Aby nesjel a nespadl, drží ho kovová podpěra. Do obrazovky se pak díváte stejně jako do otevřené knihy.

Váš svět na kolečkách

Stůl Krister navíc upoutá materiálem – je celý z kovu. Je poměrně robustní a velmi pevný. Počítačovou skříň můžete umístit buď nalevo nebo napravo, záleží na tom, kam pro ni namontujete držák. Jeho horní část velikosti formátu A4 pak můžete použít jako odkladiště pro své dokumenty. Deska pod klávesnicí, stejně jako polička pod monitorem, je široká 57 cm, což stačí jen pro klávesnici a v případě poličky pro tiskárnu nebo skener. Myš pokládáte na výsuvnou kovovou desku. To umožňuje používání i levákům. Je na vás, na kterou stranu ji vysunete. Musíte ji ale podložit, aby se vám nekývala nahoru a dolů.

Zvolený materiál nezvyšoval hlučnost počítače. Spíše jsem měl problémy s chladem kovu. Pokud se ho dotýkáte zápěstím, můžete si způsobit problémy se zápěstním kloubem. Tento problém je potřeba odstranit gumovou podložkou pod klávesnici a myš.

Se stolem můžete libovolně manipulovat. Je totiž umístěn na kolečkách, která se dají zabrzdit. Pohyb stolu je velkou výhodou – jakmile se vám začne od monitoru odleskovat všetečná žárovka nebo světlo z okna, stačí jen stůl pootočit. Při uklízení nebo manipulaci s kabely mobilní stůl také oceníte.

Méně zkušený bratr

Levnější stůl Jon je sestaven ze tří dřevěných desek širokých 70 cm, které jsou doplněny kovovou konstrukcí. Šířka pracovní desky umožňuje pohodlnou práci s klávesnicí a s myší. Pod monitorem je ještě jedna polička na případný skener a tiskárnu – pokud zvolíte modely s vhodnými rozměry, vejdou se vedle sebe.

Po boku najdete prostor pro uchycení samotného počítače. Počítejte ale s tím, že se tam běžný počítač nevejde. Výrobci nějak zapomněli na vývoj, a přesahuje-li šířka počítačové skříně 17,5 cm, pak ji do připraveného prostoru prostě nezasunete. Stolek má dvě kolečka a díky tomu ho můžete libovolně přesouvat po bytě.

Oba stoly mají jednu velkou výhody – již zmíněný „skloněný“ monitor. Při práci se u něj cítíte daleko lépe a později se unavíte. Navíc stolky udrží váš počítač v patřičných mezích. Vejde se na ně opravdu „jen“ počítač, případně nějaké ty drobnosti. Oba zastrčíte do malých prostor a můžete díky nim vytvořit vhodné pracovní zákoutí.

Plusy a minusy (Krister)
+ sklon monitoru
+ pohyb na kolečkách
+ malé rozměry
– chladný materiál
– nepevná deska pod myš
Plusy a minusy (Jon)
+ sklon monitoru
+ malé rozměry
– úzké místo pro skříň počítače
– bez odkladné plochy
počítačový stůl JON
Zdroj: Ikea ČR, Praha
Telefon: (02) 51 61 01 10
Cena: 1 490 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
počítačový stůl KRISTER
Zdroj: Ikea ČR, Praha
Telefon: (02) 51 61 01 10
Cena: 2 490 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok

Diskuze (15) Další článek: Osmnáctipalcové špičky mezi LCD displeji

Témata článku: , , , , , , , , , ,