Microsoft | Office 365 | OneDrive

Na OneDrive se objevil Osobní trezor. Schováte do něj tajnosti, ke kterým se jen tak někdo nedostane

Microsoft aktuálně spustil pro všechny uživatele funkci trezoru, která umožní bezpečně uzamknout do oddělené složky dokumenty, ke kterým chcete mít přístup jenom vy. Pro otevření složky je totiž nutné potvrdit otisk prstu či přihlášení skrze mobilní aplikaci.

Osobní trezor funguje jednoduše a objeví se vám přímo v rámci OneDrive. Pro nastavení a následný přístup do složky služba využívá aplikace Microsoft Authenticator, která slouží pro ověření přihlášení. Při pokusu o přihlášení vám tak na mobilním telefonu vyskočí notifikace s možností povolení, či zamítnutí žádosti o zobrazení dat. Alternativně je možné využít zasílání SMS kódů na telefon.

0dda0b3a-7fbc-436f-b609-3fc90bb96c8c 
Trezor se objeví přímo na vašem disku na webu, v počítači i na mobilech.

Do složky si můžete uložit jakákoliv data, včetně přesunutí již vytvořených složek na OneDrive. Pokud tak ale učiníte, zrušíte jakékoliv jejich sdílení – soubory v trezoru jsou vaše soukromé, a tak OneDrive nenabízí možnost jejich dalšího sdílení skrze odkazy či konkrétním osobám.

Samotná služba vybízí k naskenování např. občanského průkazu či řidičského oprávnění skrze mobilní aplikaci, abyste k dokumentům neztratili přístup. Pokud tak učiníte, do služby se nahrají jako běžné PDF soubory. Výhodou je, že snímky se ukládají přímo do trezoru a nejsou tak dostupné v rámci běžných složek na zařízení.

Na počítačích pouze pro Windows 10

Po odemknutí přístupu s celým obsahem můžete vy na svém zařízení pracovat dle libosti jako s běžnými soubory. Nechybí zde ani funkce automatického opětovného zamknutí, na počítači se jedná standardně o 20 minut, na mobilních telefonech to jsou minuty dvě.

Funkce je dostupná zdarma v rámci účtu, pokud ale nemáte předplatné Office 365, můžete přidat pouze 3 soubory. Ty se navíc počítají i do kapacitního limitu úložiště. Osobní trezor je dostupný v rámci webové verze či aplikací pro Android (od verze 6) a iOS (od verze 11.3). Na počítačích využívá pro šifrování dat funkci BitLocker dostupnou v rámci Windows 10 a nutné je mít nainstalovanou alespoň verzi 1903, tedy May 2019 Update.

Jak jednotlivé komunikátory šifrují vaše konverzace?

Diskuze (27) Další článek: Bude dítě v dospělosti dobře vydělávat? Podle nové studie to lze poznat už ve školce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,