Apple | Linux | Bezpečnost

Na nové MacBooky a Mac mini nelze jednoduše nainstalovat Linux. Brání tomu bezpečnostní čip Apple T2

Internetem prolétla zpráva, že na nové MacBooky nebo nový Mac mini nelze nainstalovat Linux, což by byl zásadní problém, protože mnoho vývojářů používá tato zařízení jako hardware právě pro otevřený operační systém. Problém je ale komplexnější a situace stále trochu nevyřešená.

Důvodem celého problému je zabezpečení bootloaderu pomocí čipu Apple T2, který kromě toho zajišťuje i řadu dalších věcí - je to řadič SSD (včetně šifrování), spolupracuje s Touch ID, zajišťuje ovládání mikrofonu s podporou poslechu „Hey Siri“ a další části.

Oproti minulé generace se ale rozhodl Apple ukončit podporu certifikátu Microsoft Corporation UEFI CA 2011, což zamezuje i možnost instalace Linuxu. Nejdříve to vypadalo jednoduše - dá se to obejít tím, že v rámci aktualizovaného nástroje Startup Security Utility, do kterého se lze dostat v recovery módu systému macOS, lze nastavit menší zabezpečení nebo ho zcela vypnout. Pokud ale chcete používat Linux a zároveň potřebujete i takto vysoké zabezpečení, budete mít problém. Alespoň do té doby, než Apple vydá podporu i pro tyto systémy.

apple-Startup-Security-Utility.png
Ukázka aktualizovaného nástroje pro nastavení zabezpečení při startu počítače Mac s čipem Apple T2

Problém ale je, že tento trik podle zdrojů webu Phoronix sice funguje s Windows, ale nefunguje s linuxem. Důvodem by mohly být ovladače, ale jak to celé dopadne a zda je to skutečně nemožné, na to si musíme ještě počkat.

Diskuze (41) Další článek: Dvě velké studie odhalily skutečné přínosy rybího oleje a vitamínu D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,