Na levný indický tablet je již 1,4 milionu objednávek

O levném indickém sedmipalcovém tabletu Aakash jsme vás již několikrát informovali, včetně prvních reálných testů, které ukázaly, že za cenu od 35 dolarů (40 až 60 dolarů v běžném prodeji) nabízí skutečně solidní použití coby univerzální elektronický přístroj. Tablet totiž obsahuje operační systém Android 2.2, takže umožňuje prohlížení internetu, přehrávání hudby, videa, psaní i editaci dokumentů a podobně.

Dle informací se rychlost produkce bude během nejbližších měsíců pohybovat kolem 75 000 tabletů za měsíc, v polovině prosince již ale bylo 1,4 milionu objednávek na tento model. Během března by měl být k dispozici již vylepšený model Ubislate, stejně tak další tři nové továrny, které by měly mnohem lépe pokrýt obrovskou poptávku.

ubi.jpg 

Pro srovnání, jak moc je cena tohoto nízká – je přibližně desetkrát menší než v případě iPadu a stejná, jako velmi levný Raspberry Pi PC, který je tvořen pouze malou deskou s čipy a omezenými možnostmi.

Do budoucna je navíc v plánu, že by se cena tohoto tabletu měla dostat i k hranici deseti dolarů, tedy přibližně 230 korun. Ale už současná cena ukazuje, že s předchozími projekty v podobě OLPC a dalšími z této kategorie („počítač pro každé dítě v Africe“), které dosahovaly cen nad úrovně 100 dolarů, nebylo něco v pořádku.

Diskuze (8) Další článek: CuBox: malý multimediální počítač v krabičce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,