Na koni za výkonnějším mozkem

  • Jízda na koni má na děti celou řadu příznivých účinků
  • Patří k nim i lepší duševní rozvoj
  • Jakým mechanismem jízda k rozvoji mozku přispívá, odhalili japonští vědci

Jízda na koni posiluje děti na těle i na duchu. To se ví už dlouho. Mechanismy stojící v pozadí těchto blahodárných účinků jízdy na lidský mozek ale obestírá tajemství. Zdaleka tu nejde jen o radost z pohybu nebo příjemné pocity z kontaktu se zvířetem.

Tým japonských vědců pod vedením Matsuakiho Ohty z university v Tokiu pozval do svého výzkumu stovku dětí, které předtím nikdy na koni nejezdily, a přišel mechanismu posilování mozku na kloub.

Vědci nejprve prokázali, že když je dítě v sedle, jeho mozek opravdu posiluje. Malí dobrovolníci byli rozdělení do tří skupin. Jedna jezdila na koni, druhá se stejně dlouho procházela a třetí tu samou dobu trávila pasivním odpočinkem.

Děti procházely testem duševní výkonnosti před aktivitou, která jim byla určena, a po jejím ukončení. Vedle řešení početních příkladů měly za úkol rychle reagovat na informace zobrazené na monitoru počítače. V některých situacích byla žádoucí dobrovolníkova akce, jindy spočívala správná reakce v tom, že dobrovolník neudělá nic.

Po jízdě na koni se zlepšila ve výsledcích testů bezmála polovina dětí. Po procházce nebo odpočinku jen čtvrtina. Vědci měřili reakci organismu dobrovolníků během jízdy na koni a došli k závěru, že v důsledku „natřásání“ v sedle dochází u dětí k stimulaci tzv. sympatického nervstva. To má pozitivní vliv na práci mozku.

Efekt jízdy ale nebyl vždycky stejný. Projevoval se slaběji například při řešení početních příkladů. To ale vědci přisuzují skutečnosti, že příklady byly poměrně jednoduché a děti se při výpočtech moc nenamáhaly. Pokud by byly testovány na náročnějších výpočtech, mohl být efekt citelnější.

Zajímavé je, že všichni koně nepůsobili na děti stejně. Výrazný byl efekt jízdy na poměrně vysokém polokrevníkovi nebo naopak na malém poníkovi. Pokud dobrovolníci jezdili na tradičním plemeni japonských koní kiso, bylo posílení mozku ve srovnání s dvěma ostatními plemeny méně výrazné. To je dáno zvláštním krokem koní plemene kiso.

Z reakce organismu jezdců je patrné, že natřásání v sedle tradičních japonských koní stimulovalo u dětí i parasympatické nervstvo, které lidský organismus spíše zklidní, než nabudí. Podle autorů studie zveřejněné ve vědeckém časopise Frontiers in Public Health by to mohlo vysvětlovat vyhlášený pozitivní vliv jízdy na koních plemene kiso na hojení zranění. Při něm podráždění parasympatického nervstva pomáhá.

Zdroj: Frontiers in Public Health

Diskuze (2) Další článek: Testlab Computeru: chtěli jste test 13 levných sluchátek, tak tady je

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,