Na iPadu obdivujeme efekty, které vymyslel Microsoft

Jablečný tablet iPad doslova hýří nejrůznějšími efekty a animacemi, které jsou součástí výzbroje zanícených evangelistů na nejrůznějších blozích. Přitom možná ani oni netuší, že některé tyto techniky ve skutečnosti vymyslel Microsoft a to mnohem dříve, než se iPad dostal na pulty obchodů.

Jednou z těchto technik je i přirozené otáčení stránky v aplikaci iBooks. Apple samozřejmě nebyl první, kdo tento efekt představil – najdete ho už u některých starších čteček knih, nicméně to byl on, kdo techniku rozšířil do světa a širokého povědomí.

Skutečným inovátorem byl ovšem alespoň de jure Microsoft. Proč? Protože si úplně stejnou techniku otáčení nechal ve Státech jako první patentovat a přihlášku podal už na začátku ledna loňského roku – déle než rok před prvním představením iPadu a aplikace iBooks. S informací přispěchal web GoRumors.

ipad.png  patent.png
Otáčení stránek v Apple iBooks a v návrhu patentu od Microsoftu

Technika je v patentu detailně popsaná a nechybí ani poměrně názorná kresba. Přirozené otáčení stránky mělo být s největší pravděpodobností součástí připravovaného tabletu Courier. Ten se na výrobní linku nakonec nikdy nedostal (velká škoda), ačkoliv jeho uživatelské prostředí vypadalo skutečně velmi zajímavě a dláždilo cestu Applu a nakonec i jeho velmi úspěšnému iPadu.

Diskuze (154) Další článek: Německu se nelíbí Facebook, hrozí mu tučná pokuta

Témata článku: , , , , , , , , , , ,