Na Invexu byl představen elektronický občanský průkaz

Zástupci tuzemské státní správy na letošním Invexu představili nové projekty v rámci digitalizace veřejných služeb spojených s chodem státu. Patří mezi ně například služba eJustice, elektronický občanský průkaz a datové schránky.

Služba eJustice označovaná také jako infoJednání slouží široké veřejnosti k tomu, aby jednoduše mohla zjistit, kdy se koná dané soudní jednání. Sužba už byla uvedena do ostrého provozu na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti a během tohoto roku mají být kromě nejvyšších soudů k dispozici i vyšší a krajské soudy.

Blog: Microsoft ve státní správě: levněji a lépe než open source

Už v roce 2010 začne fungovat i elektronický občanský průkaz, o který budou moci zažádat všichni občané. Průkaz doplní ten stávající o čipovou kartu, se kterou se následně bude možné identifikovat, případně ji využít i k přístupu ke službám. Průkaz by neměl obsahovat rodné číslo, ale zabezpečený čárový kód a číslo daného občana. Platnost je stanovena na deset let.

V průběhu příštího roku by měly být nahrazeny i klasické doporučené obálky s modrým a červeným pruhem. Stát spustí nové datové schránky, které budou sloužit ke komunikaci s úřady a orgány. Česká pošta, která se v současné době o doručování státních zakázek stará, bude spravovat i ony datové schránky. Princip fungování by měl být velice podobný e-mailům.

TIP: Hlasujte v Diamantovém oku 2008 o nejlepší produkty Invexu a Digitexu

Diskuze (25) Další článek: Blu-ray bude rychlejší, Sanyo vyvinula silnější laser

Témata článku: , , , , , ,