Na internetu je velký zájem o citlivá soukromá data

Množí se pokusy o získání citlivých osobních informací a přístupových hesel do bankovních systémů. AVG nabízí účinnou ochranu.

Společným jmenovatelem všech současných útoků na internetu jsou pokusy o získání citlivých osobních informací, přístupových hesel do bankovních systémů, zejména však vzdálené ovládnutí napadených počítačů. Odborníci ze společnosti AVG Technologies zpracovávají nyní více než 40.000 unikátních vzorků malware denně. Velká většina uživatelů internetu si přitom bohužel neuvědomuje, že pro útočníky je zajímavý každý počítač, nezávisle na jeho obsahu a způsobu použití. Zneužití ovládnutých systémů pro nelegální aktivity, jako je distribuce spamu, šíření různě závadného obsahu nebo napadání dalších cílů, je často tím primárním, někdy dokonce jejich jediným cílem. Společným jmenovatelem jsou pak pokusy o získání citlivých osobních informací a přístupových hesel do bankovních systémů. Útočníci nyní mají výhodu úplné kontroly nad dodávaným obsahem i načasováním a využití exploitů bezpečnostních děr v neaktualizovaných prohlížečích usnadňuje nenápadné převzetí kontroly nad počítačem oběti.

Firma AVG Technologies zařadila do nové verze 9.0 svých produktů technologii AVG Identity Protection, která chrání počítač na základě aktivní analýzy. Systém detekce tedy neposuzuje škodlivý kód na základě statické databáze, ale reaguje na základě chování spouštěných programů. Brání tak cíleným krádežím hesel, odcizení podkladů k internetovému bankovnictví, čísel kreditních karet a dalších cenných informací. Unikátní technologie Link Scanner pak chrání uživatele před novými hrozbami, skrývajícími se i na zdánlivě neškodných webových stránkách. Nejúplnější ochranu představuje produkt AVG Internet Security 9.0, slučující v jednotném uživatelském rozhraní funkce antiviru, antispyware, firewallu, antispamu, antirootkitu, ochrany webového provozu i ochrany identity.

Zřejmá je i rostoucí profesionalita autorů škodlivého kódu. Řada akcí je pečlivě připravená, někdy naplánovaná i do více etap a s řízenými metodami šíření tak, aby se co nejvíce snížila pravděpodobnost detekce antivirovými produkty. AVG Technologies se naopak snaží přicházet s novými metodami a postupy, které budou schopny tyto ataky zastavit. Především se zaměřuje na ochranu proti škodlivým webovým stránkám, které momentálně představují jeden z hlavních zdrojů infekcí. Již teď je však možné konstatovat s naprostou jistotou, že i přes veškerý technický pokrok antivirů a bezpečnostního software bude škodlivý kód i nadále profesionálně využíván k okrádání lidí.

Potvrzují to i výsledky výzkumu, který nedávno uspořádala společnost AVG Technologies ve spolupráci s Radou marketingových ředitelů (CMO Council). Vyplynulo z něj, že uživatelé sociálních sítí mají sice obavy o bezpečnost při komunikaci, málokdo však podniká alespoň základní kroky k ochraně před on-line hrozbami. Jen necelá třetina respondentů se jim aktivně brání, téměř polovina se obává krádeží identity v on-line komunitách a také rostoucího množství phishingu, spamu i virových útoků. Anketa na internetu shromáždila ve druhém čtvrtletí 2009 odpovědi náhodného vzorku více než 250 uživatelů.

Anketa na internetu shromáždila ve druhém čtvrtletí 2009 odpovědi náhodného vzorku více než 250 uživatelů. I přes masivní používání nejrůznějších sociálních sítí doma nebo v práci (86 %) nedodržuje většina uživatelů pravidelně ani následující základní bezpečnostní pravidla:

  • Změny hesel (64 procent zřídka nebo vůbec)
  • Úprava nastavení soukromí (57 procent zřídka nebo vůbec)
  • Informování administrátora sociální sítě (90 procent zřídka nebo vůbec)

Respondenti definovali rovněž několik obvyklých praktik, které provádí navzdory zřejmým bezpečnostním rizikům při zapojení do sociálních sítí a mohou nechráněné uživatele poškodit:

  • 21 procent respondentů přijme nabídku na kontakt od členů sítě, které osobně nezná.
  • 51 procent nechá známé či spolubydlící navštěvovat sociální sítě na svém osobním počítači.
  • 64 procent respondentů kliká na odkazy od dalších členů sítě.
  • 26 procent dotázaných sdílí prostřednictvím sociálních sítí soubory.

Výsledkem šíření odkazů, souborů a nevyžádaných kontaktů je, že se uživatelé sociálních sítí velmi často setkávají s nejrůznějšími hrozbami a narušením soukromí:

  • Téměř 20 procent již zažilo krádež identity.
  • 47 procent se stalo obětí nákazy nějakým typem škodlivého kódu.
  • 55 procent dotazovaných se setkalo s phishingovým útokem.

Odborníci ze společnosti AVG Technologies doporučují šest jednoduchých kroků, které pomohou zajistit uživatelům na sociálních sítích bezpečí:

  1. Nepotvrzujte pop-up okna či výzvy ke stažení software, dokud váš počítač není vyzbrojen webovým štítem, jakým je například i zdarma dostupný AVG LinkScanner, který zkontroluje každou stránku ještě před tím, než na ní vstoupíte.
  2. V sociální síti nikdy neuvádějte, neposílejte ani nepřikládejte žádná soukromá osobní data (například rodné číslo, údaje k bankovnímu účtu či zdravotní záznamy). Sociální sítě nevyžadují informace podobného typu k tomu, abyste se mohli stát jejich členem, pokud tedy nehledáte na internetu partnera.
  3. Měňte své heslo pravidelně, alespoň jednou za měsíc. Neměňte ho, jestliže jste k tomu vyzváni. Mohlo by jít o odkaz třetí strany, která z vás chce heslo vylákat.
  4. Nenechávejte své přátele, spolužáky či kolegy, aby navštěvovali sociální sítě z vašeho počítače a ani vy je nenavštěvujte z cizího. Další osoby by svým neopatrným chováním mohly zanést do vašeho počítače infekci, případně by vaše přihlašovací údaje mohly být ohroženy prostřednictvím cookies, uložených na váš počítač.
  5. Nikdy nevyužívejte automatického uložení vašich hesel a pravidelně mažte historii, alespoň jednou za týden.
  6. Nikdy nepřijímejte nabídky na přátelství nebo o něj nežádejte osoby, které sami neznáte.

Produkty se značkou AVG chrání před stále rostoucím objemem různých typů škodlivého kódu více než 80 milionů počítačů v domácnostech, ale i firmách celkem ve 167 zemích světa. Značka AVG je velmi úspěšná nejen v ČR a na Slovensku, ale i v USA, Velké Británii, Německu, Brazílii, Irsku, Francii či Austrálii.

Další článek: Kolik bylo v říjnu spamu? 88 % všech e-mailů!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,