Sociální sítě | Právo | Dezinformace | Hate speech

Na internet nemůžete napsat cokoliv. Hon na dezinformátory a hejtry zesiluje

  • Internet není místo, kde neplatí zákony. Policie a soudy konají rychleji
  • Soud nepravomocně odsoudil dva známé dezinformátory k trestu odnětí svobody
  • Policie do 24 hodin vyslechla osobu, která vyhrožovala střelbou ze samopalu

Dlouhodobě kritizovaná nízká vymahatelnost práva v Česku přestává platit u potírání nenávistných projevů na internetu. Soud v Kladně ve středu odsoudil dezinformátory Patrika Tušla a Tomáše Čermáka za jejich výroky vůči Ukrajincům a Ukrajinkám, kterých se dopustili v srpnu během živého vysílání na sociálních sítích. Informovala o tom agentura ČTK.

Tušl s Čermákem mj. vyzývali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců v Praze, které bylo naplánováno na 24. srpna. Druhý jmenovaný prohlásil, že „Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do h*****u“. Státní zástupce Ondřej Hula jednání obžalovaných označil za vysoce společensky nebezpečné.

Případ nabral poměrně rychlý spád. Policie v srpnu obvinila Čermáka a Tušla z hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Státní zástupce oba muže obžaloval 13. října a případ šel k posouzení okresnímu soudu v Kladně.

O zhruba dva týdny později, tedy 26. října, soud Čermáka odsoudil k šesti měsícům a Patrika Tušla k deseti měsícům odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu pro odvolání. Soud oba muže po obžalování nechal ve vazbě, aby nemohli dál natáčet nenávistná videa. Vazba prozatím trvá.

Internetové publikum platí

Soudce Vít Sochovský potvrdil, že se muži dopustili hanobení národa i podněcování k nenávisti. Státní zástupce Hula ve své závěrečné řeči upozornil na to, že se obžalovaní pokoušeli zviditelnit. Jejich videa sledovaly tisíce lidí.

Čermákův trest se nachází na spodní hranici základní sazby, soudce přihlédl i k jeho vyšší míře sebereflexe. Ke svému chování řekl: „S odstupem času uznávám, že to vhodné není a omlouvám se za to.“ Během soudního líčení dále uvedl, že sám věřil tomu, co prohlašoval. Šlo mu ale o sledovanost.

Dezinformátoři od lidí vybírali peníze. Podle Tušla jim na účet, který měl patřit jeho dceři, podporovatelky a podporovatelé poslali deset až dvacet tisíc korun. Druhý verdikt je přísnější také proto, že Tušl má na kontě více deliktů.

Letos v srpnu státní zástupce Tušla a další dva muže obžaloval kvůli vyhrožování Milanu Kubkovi, prezidentovi České lékařské komory. Skupina obtěžovala mj. i imunologa Václava Hořejšího. Natáčela videa poblíž bytů prezidenta a imunologa a vybírala peníze od svých podporovatelů a podporovatelek. Na Tušla je uvaleno 15 exekucí a na internetu dlouhodobě šířil dezinformace o koronavirové pandemii.

Ani Čermák není pro Policii neznámou tváří. Jak v únoru zjistilo Aktuálně.cz, Policie ho obvinila z podpory a propagace terorismu. Na Facebooku vyzýval k útoku na poslance v souvislosti s protipandemickými opatřeními. Za to mu hrozí až 15leté vězení. I on natáčel videa, v nichž pronásledoval zdravotnický personál, a od svého publika vybíral peníze. Chování dvojice popsali např. Manipulátoři.cz.

Virtuální svět není beztrestný ani nepotrestatelný

Že je potřeba jednat, popsala v lednu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Závažnost verbálních trestných činů na internetu podle ní vygradovala. Některé výroky považuje za tak intenzívní, že je lze označit za výtržnictví. Připomněla, že internet je regulován stejně jako reálný svět.

S povahou sítě je podle ní pravděpodobné, že dopady konkrétních výroků mohou být ve virtuálním realitě horší, protože se mohou rychle šířit.

Podle § 355 trestního zákoníku, který se týká hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, v prvním odstavci stojí:

Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Další relevantní bod ve vztahu k odsouzení Tušla a Čermáka je § 356 o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod:

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

V tomto případě zákon výslovně postihuje také prostředí internetu, respektive sociálních sítí, kdy jmenovitě uvádí veřejně přístupné počítačové sítě. Že není možné na sítích cokoli beztrestně říkat, potvrzuje loňský případ mladého muže ze Znojma, který byl nepravomocně odsouzen na šest let za schvalování teroristického útoku.

Šlo by o nejvyšší trest za komentář na webu, který v Česku padl. Nakonec ale vrchní olomoucký soud mladíkovi trest snížil na tři roky vězení s podmíněným čtyřletým odkladem.

Případů, kdy byly některé výroky na internetu na trestněprávní rovině vyhodnoceny jako nepřijatelné, najdeme ještě více. Letos v lednu soud bývalé novinářce Janě Peterkové nařídil, aby se omluvila a vyplatil čtvrtmilionové odškodné pečovatelskému domu v Měšicích. Na sociálních sítích lživě tvrdila, že v něm zemřeli senioři po očkování proti koronaviru.

Když je potřeba rychle jednat

Jak ukazují letošní případy, jednání orgánů činných v trestním řízení v této oblasti zrychlilo. Na Václavské náměstí na 26. října 2022 byla svolána pietní akce k uctění památky dvou gayů nedávno zastřelených v Bratislavě. (Slovenská policie čin vyšetřuje jako teroristický útok.) Den před akcí osoba, jejíž identita nebyla odhalena, na Facebooku podělovala za sdílení události s tím, že ví, kam má jít se samopalem.

Policie ČR promptně zareagovala a pisatele vzkazu vyslechla ještě před konáním piety. Uvedla, že dotyčnému hrozí až rok vězení za násilí proti skupině obyvatelstva a proti jednotlivci.

Když jde o méně závažný trestný čin, kde by pachateli či pachatelce hrozilo maximálně pět let odnětí svobody a o nich přísluší konat řízení v prvním stupni okresnímu soudu, může Policie provést zkrácené přípravné řízení.

Podezřelý musí být přistižen při činu nebo bezprostředně poté, případně „v průběhu prověřování trestního oznámení nebo jiného podnětu k trestnímu stíhání byly zjištěny skutečnosti, jinak odůvodňující zahájení trestního stíhání a lze očekávat, že podezřelého bude možné ve lhůtě uvedené v § 179b odst. 4 postavit před soud“.

Před koncem října Policie pro iRozhlas uvedla, že nedávno stran ruské války prověřila přes tisíc podnětů, přičemž 83 z nich se týkají nenávistných projevů nebo schvalování ruské invaze na Ukrajinu. Se 44 lidmi pak už Policie zahájila trestní stíhání, případně jim bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu právě ve zkráceném přípravném řízení. Vesměs se jedná o projevy ze sociálních sítí.

Schvalování invaze je postižitelné podle jiných paragrafů ve srovnání s dezinformátory Tušlem a Čermákem, a sice dle paragrafů 365 a 405 trestního zákoníku. V únorové tiskové zprávě Nejvyšší státní zastupitelství potvrzuje, že postižitelné jsou rovněž souhlasy s útoky Ruska na Ukrajinu vyjádřené na sociálních sítích nebo jinde na internetu.

Zdroje: Zákon č. 40/2009 Sb. / Sbírka zákonů | Zákon č. 141/1961 Sb. / Zákony pro lidi | Aktuálně.cz | Blesk.cz | ČeskéNoviny.cz | ČT24 (1, 2) |  ČTK / Blesk.cz | ČTK / Znojemský Deník | iRozhlas (1, 2, 3) | Policie ČR / Twitter | Seznam Zprávy | tisková zpráva Nejvyššího státního zastupitelství

Diskuze (417) Další článek: Nejlepší herní procesor pro AM4 v akci. Ryzen 7 5800X3D zlevnil výrazně pod 10 tisíc korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,