Google | Právo | Soukromí

Na Google se chystá další žaloba. Tentokrát kvůli sledování polohy uživatelů

  • Google sledoval polohu svých uživatelů, včetně těch, kteří to zakázali
  • Později upravil text nápovědy k této funkci
  • Nyní se na něj chystá žaloba za porušení soukromí

Od začátku minulého týdne je jedním z hlavních témat sledování polohy uživatelů mobilních telefonů s iOS a Androidem, kteří v nastavení zakázali funkci Historie polohy. Google později jako reakci změnil text nápovědy, přesto se patrně nevyhne soudnímu procesu, který se na něj chystá, jak informuje Gizmodo.

Minulý týden zpráva Associated Press odhalila, že Google shromažďuje údaje o poloze uživatelů i v případě, že v nastavení zakázali funkci Historie polohy. Vyhledávací gigant sice ve čtvrtek doplnil a upřesnil nápovědu na svém webu, to ale přesto nestačí. V Kalifornii se chystá soud, ve kterém je Google viněn z porušování zákonů o ochraně soukromí.

V pátek 17. srpna podal Napoleon Patacsil ze San Diega k federálním soudu v San Francisku žalobu proti Googlu s požadavkem, aby se mohli připojit další uživatelé. Jako stěžejní důkaz předložil mapu aktivity, která byla zaznamenána, když dobrovolník vypnul historii polohy a pohyboval se po Manhattanu. Součástí spisu jsou také původní texty podmínek služby.

„Google prezentoval, že uživatel může kdykoli vypnout Historii polohy. Pokud je tato funkce vypnutá, neměla být ukládána informace o místech, která uživatel navštívil. A to prostě nebyla pravda,“ tvrdí navrhovatel.

Žaloba viní Google z porušování kalifornských zákonů o ochraně soukromí ve třech bodech. V prvním odkazuje na paragraf 637.7 kalifornského trestního zákona, který „zakazuje používání elektronického sledovacího zařízení k určení místa nebo pohybu osoby.“

Druhý bod navazuje na první tvrzením, že společnost Google porušila důvodné očekávání dodržování soukromí žalobce. Konkrétně tvrdí, že „Společnost Google se věnovala sledování historie polohy podvodně a v přímém rozporu s výslovnými pokyny.“

Ve třetím bodě žaloba tvrdí, že Google způsobil škodu svým uživatelům protože „odhaloval důvěrné informace o poloze, což představuje závažné porušení společenských norem a narušení soukromých záležitostí.“

Největší otázkou, kterou soud bude muset zvážit, je, zda Google splnil zákonnou povinnost získat souhlas od svých uživatelů. Bude přitom muset vzít v úvahu všechny informace poskytované především na webových stránkách a v dalších dokumentech. Následně bude nutné vyhodnotit, zda byl uživatel dostatečně informován o tom, s čím vlastně souhlasil.

Skoro až filozofickou otázkou je, zda pokud jsou tyto informace shromážděny v jednom dokumentu umístěném na samostatném portálu (například oficiální nápovědě), je lze považovat za dostatečné vysvětlení zásad společnosti?

Žaloba dále viní Google z porušení federálního zákona, neboť Federální obchodní komise označila jeho jednání jako „klamavou obchodní praktiku.“ Toho se měl dopustit sledováním polohy uživatelů poté, co se pokusili tuto funkci blokovat vypnutím Historie polohy.

V žalobě není uvedena konkrétní požadovaná částka za škody způsobené údajným porušením zákonů. Největším rizikem je však možnost státu Kalifornie, který má právo zrušit obchodní licenci společnosti, porušující zákony o ochraně osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat: Jakub Čížek a Vladislav Kluska řešili polemické sledování polohy Googlem v rámci aktuálního Týdnu Živě.

Diskuze (10) Další článek: Nvidia představila nové grafické karty GeForce RTX. Nastavila šílené ceny a chce přesvědčit ray tracingem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,