Internet | Bezpečnost | Dark web

Na dark webu končí největší fórum s nabídkou kradených údajů o platebních kartách

Fórum Joker's Stash je mnohými odborníky považováno za největší undergroundový obchod s ukradenými údaji o platebních kartách. Stránka, fungující na takzvaném dark webu, nyní oznámila, že v polovině února hodlá ukončit svou činnost.

Oznámení přišlo několik týdnů poté, co americké a evropské orgány podnikly na dark webu úspěšný zásah, během kterého odstavily část drogové scény a zabavily několik desítek serverů. Lze předpokládat, že důvodem jsou kromě poklesu důvěry především obavy z možného odhalení a následného stíhání.

Tržiště s kradenými kartami

Online tržiště s kradenými údaji o platebních kartách Joker's Stash bylo spuštěno v říjnu 2014. Poměrně rychle se stalo místem, kde měli zájemci možnost koupit informace, na jejichž základě mohli zneužívat platební prostředky leckdy nic netušících lidí.

„Joker odchází do zaslouženého důchodu. Joker's Stash se zavírá. Když jsme před několika lety otevřeli, nikdo nás neznal. Dnes jsme jedním z největších tržišť s kartami. Bohužel, nebo bohudík – nic netrvá věčně. Je čas, abychom navždy odešli ... a už nikdy znovu neotevřeme.“ uvádí zpráva zveřejněná 15. ledna administrátorem fóra.

Dle bezpečnostní analytické firmy Intel 471 onemocněl správce fóra v říjnu loňského roku COVIDem-19 a kvůli těžkému průběhu byl nucen strávit týden v nemocnici. V tu dobu si začala řada věrných zákazníků stěžovat na klesající kvalitu nabízených dat.

Pokles důvěry – méně obchodů

Také společnost Gemini Advisory, která monitoruje podsvětí obchodu s platebními kartami, zaznamenala na Joker's Stash v posledních šesti měsících „prudký pokles“ objemu nabízených platebních karet. To naznačuje ztrátu důvěry klientů, která je v případě takto riskantního byznysu klíčovým faktorem.

Dalším polínkem do ohně byl 16. prosinec 2020, kdy se na několika Jokerových doménách začalo zobrazovat oznámení, že stránky byly zabaveny americkým ministerstvem spravedlnosti a Interpolem. Obchod se rychle vzpamatoval, přesunul se na novou infrastrukturu a ujistil svou komunitu, že bude i nadále fungovat normálně.

Gemini Advisory odhaduje, že Joker's Stash generoval v posledních letech tržby přes miliardu dolarů. Většina příjmů pocházela z nelegální činnosti, včetně prodeje a nákupu desítek milionů údajů o platebních kartách ukradených obchodníkům, mezi které patří například Hilton Hotels, Jason's Deli, Whole Foods, Chipotle, Wawa, Sonic Drive-In, Buca Di Beppo či Dickey's BBQ.

Diskuze (18) Další článek: Robert Bigelow nabízí milion dolarů za důkazy o existenci posmrtného života

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,