Software | Linux | Operační systémy | Ubuntu

Na co si netroufne Microsoft, nabídne Ubuntu na jaře. Půjde instalovat bez vestavěných aplikací

Jarní Ubuntu 18.04 bude možné instalovat v novém režimu Minimal. Ten znamená, že ze systému zůstanou jen ty nejdůležitější součásti jako je desktopové prostředí, správce souborů či webový prohlížeč. Další aplikace, na které jsme u čisté instalace Ubuntu zvyklí, se nenainstalují. Informoval web Omgubuntu.

Bude chybět e-mailový klient Thunderbird, přehrávač Rhytmbox, kancelářský balík LibreOffice i další nástroje jako Transmission, Cheese nebo fotografický správce Shotwell. Aktuálně zabírá Ubuntu po čisté instalaci přes 4 GB, při vynechání všech nástrojů díky možnosti Minimal Install bude ušetřeno na disku přes 500 MB. Především ale bude uživatel mít možnost zvolit alternativy k výchozím aplikacím nebo nainstalovat jen jejich část.

install-screen-750x563.jpg
Instalátor Ubuntu bude nabízet možnost Minimal Install (foto: Omgubuntu)

Tuhle možnost bychom rozhodně rádi přivítali i u Windows. Tam se sice již tak často nesetkáváme s bloatwarem od samotných výrobců (primárně notebooků), ale aplikací Microsoftu je požehnaně. Pro velkou část uživatelů je zbytečná většina aplikací z univerzálního prostředí, stejně tak ne každý chce používat OneDrive. Nemluvě o zkušebních verzích balíku Office.

Diskuze (61) Další článek: 3D Mapy od Seznamu míří do dalších měst. Prohlédnout si můžete Olomouc, Kolín i Českou Třebovou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,