Na Chromebooku už jdou spouštět aplikace pro Android

Google konečně zapnul funkci, kterou uživatelům Chromebooků slíbil na Google I/O. Nyní lze spouštět aplikace pro Android přímo v prostředí Chrome OS.

767182144

Není to ale tak univerzální, jak to na první pohled vypadá. Aktuálně jsou k dispozici jen čtyři aplikace:

Aplikace se instalují z Obchodu Chrome a stahují se pro Chrome OS upravené soubory. Nejde tedy spustit APK nebo využít plnohodnotný obchod Google Play. Třeba takový Evernote si stáhne přibližně 120MB instalaci (101 MB univerzální runtime, 19 MB aplikace), v několika souborech s příponou crx. Runtime se stáhne jen jednou a další aplikace jej už stahovat nemusí.

Screenshot 2014-09-11 at 19.52.35.png
Na displeji 1366 x 768 menší okno pevné velikosti tolik nevadí, u jemnějších displejů to ale může být problém 

Aplikace pak běží v oknech s pevnou velikostí, nelze je maximalizovat na celý displej a ovládací prvky a dialogy jsou stejné jako na Androidu, na pohled to vypadá jako čistokrevná aplikace pro Android.

Google bude spolupracovat s dalšími vývojáři na překlápění více aplikací, zatím se ale zdá, že je nutný aktivní přístup ze strany Google a vývojáří nemohou sami rychle překlopit svou aplikaci pro Chrome OS.

Nevýhodou Android aplikací je pak velikost. Chrome OS sází na webové aplikace s malým obsazeným prostorem na systémovém disku. Běžné 16 GB disky, na kterých je v lepším případě 9 GB pro uživatele tak dokážete zaplnit aplikacemi pro Android docela rychle.

Zdroj: Google

Diskuze (36) Další článek: Dell otevírá specializovanou laboratoř na výzkum chytrých zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,