SSD | Úložiště | Adata

Na cestě jsou první SSD pro PCIe 5.0. Rychlosti dosahují až 14 GB/s

Letošek ještě patřil SSD pro rozhraní PCIe 4.0, kterým konečně klesla cena a zároveň naplnily svůj výkonnostní potenciál. Příští rok nás čekají první vlaštovky pro novou generaci této sběrnice, která zvýší propustnost na dvojnásobek.

SSD se čtyřmi linkami PCIE 5.0 můžou nabídnout sekvenční rychlosti až 16 GB/s a první oznámené modely se tomu blíží. Kioxia už v září ohlásila serverové model slibující 14GB/s čtení, zápis ale zůstane na polovině této hodnoty. Na stejný trh míří i novinka od Samsungu slibující rovněž 14/7 GB/s. Obě firmy si přitom vyrábějí paměťové čipy i řadiče.

Příští týden na CESu ukáže prototypy SSD pro PCIe 5.0 také Adata. Ta už sice využívá čipů jiných výrobců, zato ale s úložišti zamíří také do běžných počítačů. První prototyp nazvaný Project Nighthawk ponese řadič Silicon Motion SM2508 a slibuje sekvenční čtení 14 GB/s a zápis 12 GB/s. Druhý označený jako Project Blackbird obsahuje řadič InnoGrit IG5666 a nabídne rychlosti 14, resp. 10 GB/s. Obě jednotky mají být dostupné v kapacitách až 8 TB. Cenu, přesnou dostupnost, finální název, ani design v tuto chvíli ještě neznáme.

Řadiče pro PCIe 5.0 už ohlásily také společnosti Phison a Marvell. Zcela jistě na nich pracuje i Western Digital, tato společnost je ale nelicencuje, takže se zkrátka jednoho dne objeví spolu s hotovými SSD.

Rozhraní PCI Express 5.0 se v klasických desktopech objevilo letos díky procesorům Intel Core 12. generace „Alder Lake“. U nich je však dostupných celkově jen 16 linek, což limituje použití externí grafiky a SSD současně. Na běžnějších 20 linek by se měl dostat až nástupce Raptor Lake. U AMD se s PCIe 5.0 počítá u procesorů architektury Zen 4, ale zatím není jisté, jak na tom budou modely pro běžný desktop.

Váš názor Další článek: Microsoft Edge zkouší Super Duper Secure Mode. Obětuje trochu rychlosti ve prospěch bezpečnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,