Na český trh vstupuje první evropský webhostér

Společnost ActiveISP kupuje majoritní podíl v Globe Internet. Rozhýbe mezinárodní hráč poněkud stojaté vody českých webových služeb, nebo nebude mít na domácí Psisco dostatečně ostré zuby?

Koupí 60% vlastnického podílu v Globe Internet (a dosažením takřka stoprocentní kontroly nad firmou, neboť se jedná o s.r.o.) vstupuje na český trh první velká nadnárodní společnost aktivní v oblasti webhostingu. Firma s názvem ActiveISP, registrovaná v Holandsku, hostuje podle vlastních slov 60 000 webů a spravuje 270 000 domén. Je aktivní v 15 evropských státech a funguje na základě rozsáhlé dealerské a partnerské sítě (2500 partnerů a 15 000 „affiliates“, tj. zřejmě obchodních zástupců).

Společnost ActiveISP pochází původně z Norska a je financovaná především rizikovým kapitálem; vstupy na další trhy provádí především akvizicemi, kterých provedla již několik. Společnost si tak jako řada dalších prožila během splasknutí dot.com bubliny špatné roky – její celkové ztráty do roku 2002 činí 36,8 mil. Euro, což je zhruba trojnásobek ročních tržeb (!). V posledním období ohlašuje návrat k profitabilitě, ale dosahuje toho především restrukturalizací, tj. škrtáním nákladů. ActiveISP, přes přítomnost v takřka každé významné evropské zemi patří spíše mezi menší až středně velké firmy – tržby za poslední čtvrtletí činily cca 6 mil. Euro, tj. okolo 190 miliónů korun. Z prvních kol financování však společnost disponuje cca 10 mil. Euro (310 mil. Kč) v hotovosti – částkou určenou pravděpodobně pro další akvizice.

Co lze od vstupu prvního „pan-evropského“ webhostéra na český trh čekat? Český webhostingový trh je velice roztříštěný – i když vedoucí trojka, Globe, PES a Zoner je velmi silná (každý nad 15 000 hostovaných serverů), působí u nás možná stovky společností poskytujících alespoň „jakýsi“ webhosting, včetně řady malých webdesignových studií a lokálních ISP. Dovolíme si odhadnout celkový počet hostovaných stránek (bez hostingu zdarma) u nás na 200 000 – znamená to, že i vedoucí hráč, kterým je Globe, obsluhuje jen asi 10% trhu, měřeno počtem zákazníků. Podobně tomu bude i ve finančním vyjádření. Je nicméně pravdou, že i evropský trh je podobně roztříštěný jako náš. Logicky by kvalitě trhu prospěla větší koncentrace, která by umožnila zavést vyšší a lépe zaručenou kvalitu služeb – dá se očekávat, že právě o toto bude nadnárodní webhostér usilovat.

Uživatelé a zákazníci si jistě položí otázku, jak to bude s cenami webhostingu. Pohledem na jeden z ceníků ActiveISP (v dolarech) zjistíme, že ceny hostingu se pohybují od pěti do 35 dolarů (150 – 1000 Kč) za linuxové a od šesti do 45 dolarů za windowsové řešení (180 – 1200 Kč). Nepříliš odlišné ceny nalezneme i u českých providerů – ovšem s tím drobným rozdílem, že zatímco zmíněný zahraniční provider požaduje tyto částky měsíčně, u nás se u řady nejlevnějších providerů jedná o roční předplatné (např. pidihosting od PES stojí 330 Kč, Poppy od Hyperlink.cz stojí 238 Kč ročně). A to nehovoříme o domácím unikátu, webhostingu od Pipni, kde je 500 MB prostoru, sice bez jakýchkoli dalších záruk, zcela zdarma – pro srovnání, nejdražší program od ActiveISP chce za 250 MB cca 1200 Kč měsíčně. Český trh se tedy vyznačuje extrémně nízkou cenovou hladinou; i když jsme logicky ve většině služeb levnější než západoevropské země, cenový rozdíl půl řádu až řád nenalezneme zřejmě nikde.

Domnívám se, že bude-li chtít evropský hráč zkonsolidovat poměry na českém trhu a získat výraznější podíl, bude muset investovat razantně do marketingu (české webhostingové firmy, zřejmě s výjimkou několika billboardů od P.E.S., nechávají své zákazníky, aby je našly samy), a pravděpodobně se bude ještě poohlížet po dalších akvizicích. Zahraniční partner ale také může využít domácí levnou pracovní sílu pro vytvoření supportního centra pro další, „dražší“ země, což společnost v úvodní tiskové zprávě také naznačuje.

Diskuze (24) Další článek: Java Desktop OS je už ve verzi 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,