Na čem běží AMD K6-2

Rád bych se dozvěděl více o nových procesorech AMD K6 3D a motherboardech, které se pro ně vyrábí.
René Hladík: Rád bych se dozvěděl více o nových procesorech AMD K6 3D a motherboardech, které se pro ně vyrábí. Zda jsou procesory tak rychlé, jak se uvádí, a jestli 100MHz sběrnice přinesla něco nového. Zajímalo by mě také, jak je to s těmi 100 MHz, když 266 MHz není násobkem 100, ale mám např. 4×66 MHz. Musím do nových motherboardů měnit paměť, když mám SDRAM DIMM, ale ne 100 MHz?

Petr Broža: Procesor AMD K6-2 (kódové označení K6 3D) je vylepšením předchůdce K6 obsahujícího kromě instrukcí MMX (ty už byly implementovány v K6) navíc speciální sadu instrukcí zlepšující výkon procesoru v prostorové grafice. Pro tyto instrukce by měla být optimalizována sada DirectX 6 a OpenGL. Protože však s těmito instrukcemi zvanými 3D Now! nepřišel Intel, není jisté, zda se je podaří prosadit.

V současné době je dostupný procesor s taktovacími frekvencemi 266, 300 a 333 MHz. Další inovací je použití 100MHz sběrnice pro přístup k sekundární vyrovnávací paměti (L2 cache – tu má Intel Pentium II přímo v procesoru) a klasické paměti – dojde ke zrychlení až o 50 %. Je tedy jasné, že jej lze osadit pouze do desek, které mají 100MHz sběrnici – tzv. platforma Super7.

Pro ukázku výkonnosti se podívejte na stránku http://www.amd.com/products/cpg/k623d/bchmks.htmlZde jsou umístěny testy prováděné v kancelářských aplikacích a v 3D-aplikacích.

Pro aktuální informace o podporovaných základních deskách se pak podívejte na adresu http://www1.amd.com/K6/k6mbl, kde máte možnost shlédnout seznam výrobců a konkrétních modelů motherboardů podporujících jednotlivé procesory AMD. A pokud jde o paměť – pokud nepoužijete 100MHz paměťové čipy, nemůžete počítat s maximálním výkonem a výhodami, které Super7 nabízí.

Váš názor Další článek: Celosvětový satelitní paging!