Apple | Soukromí

Na Apple se kvůli „štěnici“ v aplikaci FaceTime začínají sypat první žaloby

Apple kvůli své chybě v aplikaci FaceTime musel začít řešit i další důsledky, než jen pošramocenou pověst. Americký právník firmu zažaloval, že mohl být díky chybě odposloucháván na schůzce s klientem. Apple nečeká jednoduchý boj.

Zprávy o chybě se začaly objevovat v pondělí. Apple záhy přiznal, že se v aplikaci FaceTime skutečně vyskytuje bug, který mohl být využit tak, že majitel iPhonu nebo iPadu byl jeho prostřednictvím odposloucháván. Bylo to skryto ve funkci skupinových hovorů.

Ačkoli Apple skupinové hovory deaktivoval a slíbil, že opravu chyby vydá do konce týdne, nestačilo to na to, aby zamezil masivní kritice. Hlavně proto, že se často chlubí tím, jak u jeho produktů a služeb ochrana soukromí vyšší úrovni než u konkurence. Přitom až takto snadno zneužitelnou a přitom závažnou chybu ani konkurence v posledních letech nezaznamenala.

Apple o chybě věděl už dřív

Například právník Larry D. Williams z Houstonu prakticky okamžitě Apple zažaloval, jak informují Courthouse News. V žalobě uvádí, že ačkoli svůj iPhone používal naprosto standardně „mohl být odposloucháván během soukromé schůzky s klientem“.

Tvrdí také, že „Apple neposkytl dostatečná upozornění a pokyny, které by žalobce a širokou veřejnost upozorňovaly na nebezpečí a nepříznivé důsledky aktualizace na iOS 12.1“. Od společnosti proto požaduje odškodnění z důvodů „odpovědnosti za výrobek, nedbalosti a podvodného zkreslení“.

Apple původně uvedl, že se o chybě dozvěděl 28.1, čirou náhodou v mezinárodní Den ochrany osobních údajů. Šéf firmy Tim Cook ještě pár hodin před FaceTime skandálem napsal na Twitteru, že je třeba bojovat za ochranu soukromí.

Apple byl přitom o chybě informován minimálně už týden dopředu. Jak odhalily The New York Times, na chybu upozornila Michele Thompsonová z Arizony už s předstihem, ale Apple na její zprávy nereagoval. Až po týdnu došla odpověď s tím, že se má zaregistrovat jako vývojář a chybu zaevidovat jako bug. Až když chybu zveřejnil web 9to5mac a informace se začaly šířit internetem, Apple už pak v řádech hodin zareagoval vypnutím funkce skupinových hovorů na straně serverů.

Diskuze (54) Další článek: Dropbox za 230 milionů dolarů koupil startup HelloSign, který se specializuje na elektronické podpisy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,