Myšlenka balónového internetu se vrací

Konec devadesátých let přinesl několik pokusů o zpřístupnění internetových služeb prostřednictvím balónů nebo obdobných zařízení, která by v suborbitální výšce udržovala stacionární pozici a umožňovala nabídnout levnější a kvalitnější služby, než které poskytují telekomunikační satelity. Nyní se tato myšlenka vrací spolu s prototypy prvních internetových balónů.

Související odkazy

Slovník
HDTV
upgrade
Wi-Fi

Myšlenka nahradit poměrně drahé a na údržbu náročné geostacionární telekomunikační satelity levnějšími alternativami není úplně nová. Využití balónů či automatem řízených vzducholodí, které jako by vypadly z románů Julese Vernea, bylo jako řešení problémů s dostupností mobilního telefonního signálu a internetových služeb navrhováno v devadesátých letech a pravděpodobně i dříve.

Důvody pro hledání náhrady telekomunikačních satelitů jsou čistě ekonomické. Podle nejrůznějších propočtů má jeden telekomunikační balón, letoun nebo vzducholoď stát přibližně desetinu nákladů potřebných pro vybudování a vypuštění telekomunikačního satelitu. Vzducholodě nebo balóny by navíc bylo možné opravovat či snadno upgradovat. Stabilní platforma ve výšce 20 km nad zemským povrchem by měla umožnit pokrytí oblasti o rozloze 778 000 kilometrů čtverečných.

Konec pozemních BTS a internet všude 

Pojem Stratelit (v originále Stratellite) je odvozen od satelitu a samotný název prozrazuje, že jde o zařízení, které se pohybuje ve stratosféře. Právě takové zařízení, ve stádiu prototypu představila tento týden společnost Sanswire. Její Stratelit má dovést do komerčního provozu výše popsanou myšlenku a za 25 až 30 milionů dolarů výrobních nákladů pokrýt jedním strojem rozlohu přibližně deset Českých republik.

Všechny společnosti, které se pokusily dostat na trh podobné technologie, uváděly jako zásadní výhodu svých řešení snadnou dostupnost moderních telekomunikačních služeb v odlehlých oblastech, kam z technických důvodů není možné vést klasické kabely nebo pokládka vedení není ekonomická. Přesto i Sanswire hodlá nejprve pokrýt svou službou metropolitní oblasti Spojených států, tedy největší města a jejich okolí s velkou hustotou potenciálních zákazníků.

Společnost Sanswire čeká na souhlas amerických úřadů, aby mohla začít testy svého zařízení ve vzduchu. Pokud budou testy úspěšné, počítá Sanswire s produkcí prvních stratelitů v příštím roce. Prostřednictvím těchto zařízení chce vybudovat nejen přístupovou síť pro internetové služby, ale také nabídnout datové kapacity telekomunikačním operátorům pro poskytování mobilních služeb třetí generace bez nutnosti stavět nové základnové stanice BTS, ale i pro vysílání televizního signálu v kvalitě HDTV. Pro přístup k internetu má předplatitelům služeb stačit běžný Wi-Fi adaptér.

Jak vypadá stratelit

V tuto chvíli je k dispozici pouze obrázek modelu stratelitu a technické specifikace. Fotografie budou k dispozici pravděpodobně koncem měsíce, přineseme je potom v rámci zpravodajství. Obecné technické specifikace přinášíme už teď spolu se zmíněným obrázkem.

  • Délka: 74,68 m
  • Šířka: 44,20 m
  • Výška: 26,52 m
  • Objem: 368 119 hektolitrů
  • Dvojitý kevlarový plášť
  • Pohon elektromotory
  • Vnější plášť pokryt solárními panely
  • Nosnost: 1 360,78 kg
  • Maximální výška letu: 21,3 km
  • Pracovní výška: 20 km
  • Vlastní technologie pro dosažení požadované výšky založená na heliu
  • 6 GPS jednotek na palubě pro zajištění stacionární polohy
  • Maximální rozloha pokryté oblasti: 778 000 km^2
  • Dosah bezdrátové technologie: 322 km
  • Maximální provozní doba: 18 měsíců, po kontrole na zemi se pracovní cyklus opakuje

Konkurence spí

S konceptem balonů jako platformy pro poskytování telekomunikačních služeb přišla například společnost SkyLINC s technologií LIBRA (Low Cost Broadband Radio Access), který v roce 2003 vyvolala velkou pozornost díky článku na webu britské BBC. Web společnosti je od roku 2003 neaktualizován. Předpokládané spuštění služby leden 2004 bylo překročeno o více než rok, ale společnost je stále bez výsledků.

Ve stádiu nečinnosti ustrnula také společnost Angel Technologies, která chtěla využít pro poskytování bezdrátových telekomunikačních služeb prostřednictvím ultralehkého letounu Proteus vyvinutého společností Scaled Technologies (ta vyvinula například SpaceShipOne a nosný letoun White Knight). Poslední zpráva na webu společnosti je ale z roku 2000. Vzhledem k těmto neúspěšným pokusům o uvedení nového konceptu v život bude zajímavé sledovat, zda se společnosti Sanswire podaří tuto myšlenku dotáhnout do stádia komerčního využití.

Diskuze (43) Další článek: HexView varuje před další chybou v software Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,