MySAP.com na český trh

16. června 2000
Computer 11/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Společnost SAP ČR uvedla začátkem 2000 na náš trh řešení mySAP.com, které má posouvat obchodní prostor podniku za jeho fyzické hranice směrem do Internetu.
Společnost SAP ČR uvedla začátkem 2000 na náš trh řešení mySAP.com, které má posouvat obchodní prostor podniku za jeho fyzické hranice směrem do Internetu; zároveň je mySAP.com orientován dovnitř podniku. Jedná se o řešení ERP s integrovanými spolupracujícími procesy, které využívají prostředí Internetu a webových rozhraní. Řešení mySAP.com se bude dodávat prostřednictvím čtyř klíčových prvků, kterými mySAP.com umožňuje reagovat na potřeby podniků v prostředí e-businessu. To znamená zabezpečení celého cyklu podnikových a mezipodnikových operací elektronickou formou.

Základními pilíři mySAP.com jsou:

  • mySAP.com Workplace (pracovní místo)
  • mySAP.com Marketplace (obchodní portál)
  • mySAP.com Business Applications (obchodní aplikace)
  • mySAP.com Application Hosting (hostování aplikací)
Nedílnou součástí mySAP.com jsou SAP Business Scenarios (podnikové scénáře) s know-how pro návrh a tvorbu spolupracujících podnikových procesů, založených na technologiích SAPu. Business Scenarios nabízejí zákazníkům možnost navrhnout a budovat internetové procesy v souladu s jejich podnikovou strategií.

mySAP.com je internetové řešení společnosti SAP, které klade důraz na mezipodnikovou spolupráci. Je orientováno jak na vnitropodnikové procesy, tak na obchodní procesy mezi různými společnostmi. Základní filosofií mySAP.com je využití webových portálů. Celý cyklus podnikových a mezipodnikových e-business operací je v řešení mySAP.com navrhován a budován na základě dostupných podnikových a obchodních (business) scénářů.

SAP Business Scenarios jsou projektovými koncepty, z nichž vycházejí konkrétní podniková řešení založená na mySAP.com Workplace, Marketplace a Application Hosting. Tyto scénáře SAP začlenil do svého řešení mySAP.com jako jeden z pilířů z toho důvodu, že otázkou dne není „jak naimplementovat e-business“, nýbrž „jak navrhnout a budovat podnikové procesy pro prostředí Internetu v souladu s podnikovou strategií“. Zde je také namístě zdůraznit, že scénáře pomáhají řešit současné různé požadavky na bezpečnost. V typickém podniku se totiž uživatel přihlašuje do systému na základě bezpečnostních pravidel. Vnějšího uživatele, který hodlá s tímto podnikem obchodovat, by však nějaké otravování složitými přístupy přes hesla apod. mohlo odradit, tzn. jeden scénář bude pro podnikového pracovníka na portálu mySAP.com Workplace, jiný pro internetového návštěvníka portálu mySAP.com Marketplace.

Jak si mySAP.com již stojí ve světě
V současné době bylo podle informací od společnosti SAP celosvětově dodáno 578 instalací mySAP.com Workplace, tj. personalizovaných vnitropodnikových portálů, a 21 obchodních portálů mySAP.com Marketplace. Navíc bylo dodáno více než 4 tisíce instalací jednotlivých aplikací mySAP.com Business Applications, jako jsou např. aplikace pro e-commerce, business intelligence (produkty SAP BW, SAP CFM, SAP SEM), řízení dodavatelského řetězce (SAP APO, SAP B2B), nebo řízení vztahu se zákazníky (SAP CRM).

Pozice mySAP.com u nás
Ode dneška tedy u nás není podstatný rozdíl v nabídce mySAP.com od zbytku světa, snad jen v oblasti mySAP.com Marketplace bude asi mít B2B větší úspěch než B2C kvůli vyšší dostupnosti komunikační infrastruktury pro podniky.

Při prosazování mySAP.com na našem trhu lze očekávat nejprve oslovování současných uživatelů SAP R/3 a jejich zájem. Cenová politika bude prováděna na základě uživatelských rolí – jiná role (a tím i cena) bude nastavena pro skladníka, jiná pro finančního ředitele. Existují dvě možnosti nákupu licencí: buď nákupem funkcionality podle konkrétních potřeb podniku (a lā carte) nebo podpisem standardního kontraktu mySAP.com.

mySAP.com Marketplace je nabízen jako produkt, jako služba a jako joint-venture. U nás se však očekává především prodej mySAP.com Workplace (vnitropodnikový informační portál) z důvodu menší velikosti české ekonomiky.

V případě portálu je zajištěna i výměna dokumentů s non-SAP aplikacemi přes XML.

Zároveň je již v jednání další vývoj pro obchodní místa mySAP.com Marketplaces s lokálními vývojáři.

Enterprise Resource Planning plánování a řízení podnikových zdrojů, od financí až po výrobu;
SAP BW Business Warehouse, řešení data warehouse;
SAP CFM Corporate Finance Management;
SAP SEM Strategic Enterprise Management – strategické řízení společnosti;
SAP APO Advanced Planner and Optimizer, optimalizace výrobní a distribuční logistiky;
SAP B2B obchodování Business-to-Business, tj. obchodování mezi dvěma podniky, nejčastěji pro tzv. procurement (nákupy nevýrobních prostředků);
SAP CRM Customer Relationship Management; správa a řízení vztahů se zákazníky.
Diskuze (4) Další článek: Computer 11/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,