Myš se zabudovaným LCD displejem

Také si myslíte, že myš by měla být především něco, co se vám schová do dlaně a čím ovládáte svůj počítač? Ve většině případů tomu tak skutečně je. Ovšem najdou se i firmy, které mají na věc zcela jiný názor. Mezi ně patří například německá firma ComMouse.
Tento článek vyšel v časopise Computer 11/01 dne 14. června 2001

Radek Bábíček: Také si myslíte, že myš by měla být především něco, co se vám schová do dlaně a čím ovládáte svůj počítač? Ve většině případů tomu tak skutečně je. Ovšem najdou se i firmy, které mají na věc zcela jiný názor. Mezi ně patří například německá firma ComMouse AG, která svou myš, nesoucí stejné jméno jako její tvůrci, naučila nejeden zdařilý kousek.

Myš se od svých malých rivalů odlišuje již na první pohled. To, co vám padne do oka jako první, je bezesporu poměrně velký bodový grafický displej, kterým se tato myš pyšní na své levé straně. Z toho se dá usuzovat, že leváci mají při práci s touto myší bohužel smůlu. Zatím jsem se nikde nedočetl, že by výrobce uvažoval i o verzi pro ně. Díky tomuto displeji má myš naprosto netypický tvar připomínající jakýsi trojúhelník. Ale i přes tuto zvláštnost dobře padne do ruky, a co víc, na displej je stále vcelku dobře vidět. Navíc je myš optická, čímž odpadá tolik nepříjemné čištění. Připojení se provádí přes USB rozhraní, přes které je také napájen displej.

Kam s prsty?

Na přední straně myš disponuje dvěma tlačítky a kolečkem, které může zároveň zastávat funkci třetího tlačítka. Komu to ještě nestačí, pro toho má myš na pravé straně tlačítko čtvrté. Trochu stranou je pak tlačítko se znakem zavináče, které je umístěno nalevo pod displejem. Kdo by si však myslel, že se mu po stisku tohoto tlačítka spustí jeho výchozí správce pošty, je na omylu. Namísto toho se otevře nové okno vašeho internetového prohlížeče. Pro kontrolu nové příchozí pošty je myš vybavena indikátorem na zadním konci myši, který se rozsvítí, kdykoli se vám v poště objeví nový e-mail.

Kde bere ty informace?

Součástí je i její softwarová výbava nezbytná k tomu, aby myš správně fungovala. Nechybí tzv. Internet Agent, který má na svědomí to, co se vám objeví na displeji. Obsah zobrazovaných informací je závislý především na správném nastavení tohoto agenta. Ten je totiž ve spojení s centrálou v Německu, kde jsou hlídány např. aktualizace vašich oblíbených programů. Jakmile je taková aktualizace zjištěna, vyšle centrála signál vašemu agentovi a ten posléze zobrazí požadovanou informaci na displeji vaší myši. A pak už vás od navštívení požadované stránky dělí pouze jediné klepnutí tlačítkem myši. Pokud pátráte po tom, které tlačítko máte v této situaci stisknout, pak je to právě to se symbolem zavináče.

Operační systémy

Co se týče operačních systémů, kde budete moci tuto chytrou myšku plně využít, máte na výběr pouze Windows, a to navíc jen od verze Windows 98. Windows 95 mezi podporované systémy nepatří z jednoho prostého důvodu: nepodporují totiž připojení USB zařízení (netýká se verze OSR 2). Na CD se tedy setkáte s ovladači pro W98/ME/2000. Ovladače pro W2K se mi zdály zatím ještě poněkud nedoladěné. Myš místy vykazovala poměrně trhaný a náhodný pohyb obzvláště v diagonálním směru. A to by při svém rozlišení 400 dpi přece jenom dělat neměla. Předpokládám však, že i s tímto problémem se výrobci poperou a v blízké době budou ke stažení ovladače nové.

ComMouse je jistě velmi zajímavý počin, který se pokouší vnést rozruch a inovace do jinak šedého světa myší.

+ kontrola příchozí pošty
+ USB připojení
nevyladěné ovladače pro W2K

internetová myš .ComMouse
Zdroj: Media–T, Plzeň
Telefon: (019) 53 73 60
Cena: 4 240 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: optická myš, připojení přes USB, rozlišovací schopnost 400 dpi, tři tlačítka, kolečko, speciální tlačítko @, bodový grafický displej, kontrolka pro příchozí poštu, ovladače pro W98/ME/2000.

Diskuze (5) Další článek: Zítra od 9:00 nepojede Email.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,