Myš MS Sidewinder: pohodlnější, než byste čekali

V naší redakci se objevila nezvykle vzhlížející novinka Microsoftu. Podělíme se s vámi o dojmy, která v nás zanechala.
Kapitoly článku

Kolečko se od těch, které z myší společnosti Microsoft známe, liší – má blíže spíše ke kolečkům používaným například Logitech MX Revolution – je totiž kovové a o něco těžší. Ve srovnání s kolečkem od Logitechu je ale mnohem jednodušší. Je široké, uprostřed nemá gumu ale jen vroubkování a má ostře řezané hrany. Nečekané je, že jej není možné naklápět do stran. A nelze jej přepnout do režimu volného otáčení, ale pouze klasicky s krokováním. Kolečko patří k těm hlučnějším a krokování je slyšet, oproti kolečku z Logitech MX300 či G3 je ale tišší.

DSC09432.jpg DSC09433.jpg DSC09444.jpg

Netradiční je tvar a uspořádání dvojice tlačítek pro ovládání palcem. Dva dlouhé kovové špunty jsou umístěné nad sebou. Už při prvním ohmatání seznáte, že jde o mnohem lepší, logičtější a pohodlnější řešení, nežli v případě dvou dlouhých tlačítek za sebou a přestanete chápat, proč je dvojice dlouhých tlačítek za sebou tak oblíbená. Navíc nejsou na hraně, jak je tomu u řady jiných myší, ale zboku, takže je riziko nechtěného zmáčknutí tlačítek oproti klasickému umístění minimální. Také obavy z toho, že se dlouhá tlačítka budou víc viklat, jsou zbytečné, žlábky, ve kterých jsou posazené, je vedou dobře a přesně. U herní myši nepřekvapí možnost programování maker – tedy sekvencí stisku kláves. Větší lichoběžníkové tlačítko před dvojicí kovových špuntů má právě pro programování maker sloužit. Přístupné už je o poznání hůře, musíte kvůli němu přehmátnout.

DSC09430.jpg DSC09434.jpg

Čtvercové logo na hřbetu myši plní taktéž úlohu tlačítka, ve Windows Vista má s ovladači otevřít panel Hry. Ve Windows XP pak má otevírat ovladače Intellipoint.

V příslušenství k myši se nachází neobvyklá černá krabička. Ta skrývá krom čtveřice malých závaží také dvě sady odlišných „nožiček“, které se liší odporem, který při posuvu myši kladou. Černé se jeví jako nejrychlejší, bílé nejpomalejší.

Výměna je snadná a rychlá, nožičku stačí lehce podebrat a vytáhnout. Na svém místě drží dostatečně pevně, neprotáčejí se a nevypadávají. Rozdíl v klouzavosti není propastný, méně nároční hráči to tedy mohou brát tak, že mají dvě sady rezervních nožiček navíc pro případ, že ty používané „sjedou“.

Krabička s příslušenstvím je nezvykle těžká a přes celé dno je gumová ploška. Důvod, proč tomu tak je, prozradí letmý pohled do manuálu. Krom toho, že jde o obal na příslušenství, totiž plní úlohu držáku šňůry myši. Omezuje se tím kroucení, zamotávání a zachytávání dlouhého kabelu při pohybu myši. Nejde o nic převratného, ale ve srovnání se samostatně prodávaným držákem Razer Armadillo, jehož cena se pohybuje kolem pěti set korun s daní, jde o příjemný bonus zdarma.

DSC09438.jpg DSC09439.jpg DSC09441.jpg

Výměnná závaží jsou u dražších herních myší nepsaným standardem, a ani Microsoft nezůstal v tomto případě stranou. Přiložená jsou závaží o hmotnostech 10, 10, 10 a 5 g, přičemž myš je možné nakrmit libovolnou kombinací až trojice z těchto čtyř závaží.

DSC09424.jpg DSC09426.jpg DSC09427.jpg

DSC09429.jpg 

Na stránkách Microsoftu stále schází volně stažitelné ovladače – zatím to není problém, myš se má oficiálně dostat do prodeje až během října a to už bude nejspíš vše v pořádku. Absence instalačního CD se tedy v tomto případě ukázala jako dvojsečná zbraň. Po internetu kolují zvěsti o betaverzi ovladačů, která ale není volně ke stažení a prozatím se nám je nepodařilo sehnat. Bude-li ještě v brzké době příležitost, určitě doplníme podrobné údaje o možnostech nastavení a programování tlačítek a snímky z ovladačů.

Nová Microsoft Sidewinder vypadá opravdu zvláštně, její design je nezvyklý a budí dojem, že kvůli spartánskému retrostylu nebude držení zrovna ideální. S rukou ale sroste překvapivě rychle a drží se docela pohodlně. Hardware společnosti Microsoft se kvalitou řadí mezi ty nejlepší a ani nová Sidewinder není v tomto ohledu výjimkou. Oproti ostatním výrobcům kvalitnějšího „železa“ je s ohledem na příslušenství příjemná i cena – v zahraničí se prodává za doporučenou koncovou cenu asi osmdesát dolarů, u nás se pomalu objevuje v nabídkách obchodů za částky začínající asi na šestnácti stech korun s daní. Určitě jde o žhavého kandidáta na stůl hráčů i jedinců, kteří se s myší něco naběhají třeba při práci s grafikou a nebojí se investovat do lepší myši. Lidem s menší rukou či preferujícím menší myši (jako například klasický tvar naposledy vzkříšený v podobě Logitech G3) ale nelze než doporučit, aby si tuto novinku před pořízením raději zkusili někde osahat.

 

produktMicrosoft® Sidewinder™ Mouse
optikaAvago-based laser technology
rychlost snímánídynamická, max. 7080 snímků/s.
max. rychlost pohybu1140 mm/s
max. akcelerace20 G
rychlost USB500 MHz
rozměry129×78×42 mm
hmotnost162 g
délka kabelu1830 (+0-150) mm
rozměry boxu s příslušenstvím107×43×29 mm
hmotnost boxu250 g včetně závaží a příslušenství
RozhraníUSB
předpokládaná životnost pravého a levého tlačítka10 000 000 stisků při rychlosti nižší než čtyři stisky za vteřinu
předpokládaná životnost tlačítka na kolečku250 000 stisků při rychlosti nižší než čtyři stisky za vteřinu
předpokládaná životnost kolečka85 000 otáček od uživatele a 300 000 otáček k uživateli při rychlosti nižší než 60 ot./min
podporovaný operační systémMicrosoft Windows Vista a Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,