Myš, která vidí a slyší

I když nejlevnější myš si můžete pořídit už za pár desítek korun, pořád se ještě objevuje pár modelů, které stojí několikrát více. Kdysi to byly myši s kolečkem, potom bezdrátové myši a naposledy optické myši. Hitem letošního roku jsou bezdrátové myši s optickým snímáním pohybu.
Tento článek vyšel v časopise Computer 15–16/01 dne 9. srpna 2001

Pavel Nygrýn

I když nejlevnější myš si můžete pořídit už za pár desítek korun, pořád se ještě objevuje pár modelů, které stojí několikrát více. Kdysi to byly myši s kolečkem, potom bezdrátové myši a naposledy optické myši. Hitem letošního roku jsou bezdrátové myši s optickým snímáním pohybu.

Motivace je jasná – na stole neleží žádné kabely, myši se nezašpiní kulička a můžete s ní jezdit třeba po stropě. Problémem je v tomto případě velká spotřeba energie. Zatímco klasická bezdrátová myš potřebuje energii téměř pouze k vysílání, v optické myši přibývá dioda, která osvětluje podložku, snímací kamerka a také procesor, který vše vyhodnocuje.

Tajfun v kolébce

Trh se vzhledem k uvedeným problémům bezdrátovými optickými myšmi zrovna nehemží. Svým modelem ho nyní rozšířila firma Typhoon. Problémy s energií řeší elegantní stolní nabíječka. Ta zásobuje dva standardní AAA akumulátory, které jsou součástí balení. Na jedno nabití by myš měla vydržet až tři dny. Na nabíječce jsou dvě barevné diody, které signalizují datový přenos a nabíjení akumulátorů. Zejména druhou z nich budete muset sledovat, konektory na myši a nabíječce totiž nejsou vyřešeny příliš dobře a snadno se stane, že se nespojí.

Spí a spí

K úspoře energie slouží uspání myši po určité době nečinnosti. Myš lze probudit pouze zmáčknutím tlačítka. Vzhledem k tomu, že k usnutí dojde už zhruba po 90 sekundách, budete si zpočátku těžko zvykat.

Naopak zajímavá je metoda, kterou si Typhoon řekne o dobití. Máte-li akumulátory skoro „na dně“, začne červeně blikat přímo kolečko na myši.

Přece jen drátek

Nabíječku, která pochopitelně obsahuje i přijímač, lze do počítače připojit přes port USB, součástí balení je i redukce z USB na PS/2.

Ve srovnání s rozšířenou „drátovou“ optickou myší má Typhoon viditelně větší problémy na hladkých, případně jednobarevných površích. Celkově tato myš vyvolává rozporuplné pocity. Mít bezdrátovou rádiovou myš je sice hezké, ale tato technologie má ještě pořád svoje mouchy. A ani cena rozhodně není z kategorie těch příjemných.

Počet tlačítek 2 + 2 programovatelná
Kolečko Ano
Rozhraní USB a PS/2
Snímání pohybu optické
Přenos 2 kanály FM 27 MHz
Rozlišení 400 dpi
+ optické snímání
+ bezdrátový přenos
+ NiMH akumulátory
cena
usínání
snímání na hladkém povrchu
bezdrátová optická myš
Typhoon Optical RF Mouse
Zdroj: media T, Plzeň
Telefon: (019) 53 73 60
Cena: 3 160 vč. DPH
Záruka: 2 roky
Požadavky na systém: DOS nebo MS Windows, USB nebo PS/2 port, pro USB připojení Windows 98 a vyšší

Diskuze (22) Další článek: Fujitsu chystá 110 GB v notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,