MVP: Ocenění profesionálům od Microsoftu

Ve změti různých ocenění a certifikací, které lze ve světě IT získat, se poněkud ztrácí jeden málo známý, ale přitom velmi zajímavý „titul“. Je jím ocenění Microsoftu pro nejaktivnější lidi, kteří pomáhají svému okolí – MVP. Prozradíme vám, co vlastně toto označení obnáší i jak ho dosáhnout.

Microsoft MVP neboli Most Valuable Professional (nejhodnotnější odborník) je ocenění udělované každoročně společností Microsoft lidem, kteří představují v oblasti jejích technologií největší přínos pro své okolí.

Na rozdíl od běžných školení a certifikací není MVP ničím, o co by odborník v oblasti příslušných technologií chtěl usilovat v rámci svého osobního růstu. Daleko spíše jde o výraz uznání jednotlivcům, kteří dělají často (ale ne vždy) na nekomerční bázi mnoho zajímavé a užitečné práce, z níž pak profituje jejich virtuální okolí.

Technologická komunita

Na webu existují tisíce různých technologických „komunit“. Přestože pojem komunita je v oblasti informačních technologií mnohem častěji spojován s open source produkty a technologiemi, najdou se samozřejmě i servery (portály, diskuzní skupiny apod.) věnované systémům od Microsoftu.

Lidé, kteří na nich odpovídají na dotazy uživatelů či správců systémů, tak činí obvykle mimo své pracovní povinnosti. Protože takové servery sám Microsoft neprovozuje, nemůže jít o klasickou technickou podporu, kterou si zpravidla kupujeme současně s licencemi na produkty této firmy.

Diskuze fungují mimovolně. Jejich správce a uživatele pak můžeme svým způsobem považovat za technologickou komunitu, postavenou na jedné platformě. V tomto případě na platformě Microsoftu.

Ten, kdo patří v podobných komunitách k nejaktivnějším, nejvíce radí svému okolí, je považován za odborníka na daný problém nebo je brán jako technologický guru. A tráví touto činností většinou nemálo času. Také je třeba podotknout, že ho to stojí nemálo prostředků.

Podobné je to ale také s těmi, kteří o technologiích Microsoftu přednášejí, píšou knihy nebo je obhajují jiným způsobem. Někteří – ti nejaktivnější a nejužitečnější– se mohou pravidelně dočkat ocenění v podobě titulu nejcennějšího odborníka – MVP.

Jak to funguje?

Microsoft Most Valuable Professional je titul udělovaný, jak již bylo řečeno, jednou ročně. Odborník, který jej dostane, musí být nominován. Nominace, které se uzavírají po kvartálech, provádějí pracovníci Microsoftu a také člověk, který je programem MVP pro daný region pověřen (říká se mu Lead).

Součástí každé takové nominace je přesná evidence dotyčného kandidáta. Jakým způsobem pracuje, na kterých diskuzních serverech se podílí nebo je provozuje, zda píše odborné články či publikace, přednáší k tématu…

Pro odpůrce redmondských technologií bude zajímavé to, že MVP se nemusí stávat pouze „advokáti“ propagující Microsoft, ale také lidé, kteří při svých nemalých znalostech zaujímají k produktům Microsoftu střízlivý a neutrální postoj. Sarkasticky řečeno, není tedy nutné chodit neustále ve firemním tričku a usínat s certifikátem pravosti svých Windows pod polštářem.

Kandidáti na MVP jsou nominováni v konkrétních oblastech – kategoriích. Ty jsou rozděleny podle jednotlivých produktů a technologií. Vychází se z předpokladu, že ne každý odborník musí ideálně rozumět všemu, ale většina z nich se orientuje v mnoha různých věcech. Každý MVP má jednu kategorii z poměrně širokého spektra, za niž byl oceněn. Přesto může být odborníkem na více oblastí.

Hotové nominace procházejí několikastupňovým schvalovacím procesem. Jeho výsledkem je buď schválení, nebo odmítnutí navrženého kandidáta. Pokud je kandidát schválen, stává se „nejcennějším odborníkem“ na dobu jednoho roku. Po uplynutí této lhůty může být jeho titul prodloužen, ale také může zaniknout. V rámci nominace se vždy hodnotí chování kandidáta a jeho aktivita za poslední rok, není proto důvod, aby někdo nebyl MVP i několik let po sobě, a často tomu tak i bývá.

Ceny pro vítěze

MVP je víceméně čestné ocenění. Jeho nositelé nemohou čekat od Microsoftu příspěvek pro vylepšení své finanční situace, přesto ale mohou dostat poměrně zajímavé ceny. Mezi ně patří zejména přístup k interním informacím Microsoftu a k betaverzím softwaru.

Pokud tedy toužíte po zařazení například do testování zbrusu nového produktu a zatím všechny vaše pokusy o registraci do programu betatesterů Microsoft odmítal, aktivita v oblasti komunit je jednou ze zajímavých cest, jak se zviditelnit.

MVP mají svá speciální setkání, a to jak na národní, tak i na evropské nebo celosvětové úrovni. Existují pro ně například speciální diskuzní fóra, kde si mohou vyměňovat názory. Mohou také přijít do kontaktu s nevyššími představiteli Microsoftu způsobem, jakým se to běžnému smrtelníkovi jen tak nepodaří. Rovněž v běžném (pracovním) životě mohou svého ocenění využívat například jako reference pro obchodní partnery či možné zaměstnavatele.

MVP v České republice

Na světě v současnosti existuje na 3000 MVP. V ČR a SR se jich nachází celkem dvanáct (seznam). To je poměrně málo, počet takto oceněných profesionálů v našich končinách ještě rozhodně má kam stoupat, a to především v oblasti těch odborností, které přímo nesouvisí s vývojem softwaru.

Lead pro ČR a SR má sídlo v pobočce Microsoftu v Praze, odtud se tedy rozhoduje o kandidaturách a odtud se také udělují ocenění. I když nominace je v prvé řadě záležitostí samotného Microsoftu, nikdo si nemůže všimnout každého kvalifikovaného a užitečného odborníka. Svého MVP proto můžete navrhnout i vy. A to na emailové adrese mvpczsk@microsoft.com .

Koho má smysl navrhovat?

Měl by to být člověk, který svým přístupem k technologiím Microsoftu pomáhá ostatním. Aktivní, a uznávaný odborník – účastník diskuzních fór, emailových diskuzí nebo specializovaných chatů.

Může to být autor publikací či článků, autor přednášek nebo třeba učitel, který se technologiemi Microsoftu zabývá. Měl by být významný pro mnoho lidí, kteří by v něm měli vidět autoritu na daný problém – odkaz na rozsah nominací je uveden výše. Jeho práce by měla být dohledatelná, a to na internetu nebo v reálném světě (knihy, články).

Pokud vám tento článek vyznívá jako ne moc dobře skrytá reklama na Microsoft, neberte jej tak. MVP je velmi zajímavé ocenění, které ukazuje, že této firmě nejsou technologické „komunity“ lhostejné a že jejich vůdce a významné postavy dokáže, byť víceméně symbolicky, ocenit.

Mezi nemnoha českými MVP jsou lidé, kteří skutečně nabízejí uživatelům technologií od Microsoftu neocenitelné služby. Příkladem toho budiž třeba Pavel Koza a jeho server www.ce4you.cz. Ten se mezi uživateli zařízení s Windows Mobile stal svým způsobem kultovním. Pozadu nejsou ani další ocenění. Zmiňovaný titul může získat prakticky každý technologický nadšenec, pokud bude dostatečně užitečným pro své okolí.

Diskuze (45) Další článek: Ceny Core Duo půjdou v květnu dolů až o 33 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,