Muzikanti, hrajte!

Vyznat se v hudebních nástrojích může být pro leckterého nemuzikanta problémem a občas i docela nepříjemným tápáním. Abyste se tomu vyhnuli, zkuste si vzít na pomoc Encyklopedii hudebních nástrojů.
Tento článek vyšel v časopise Computer 9/01 dne 17. května 2001

Marek Šalanda, Pavel Nygrýn:Vyznat se v hudebních nástrojích může být pro leckterého nemuzikanta problémem a občas i docela nepříjemným tápáním. Abyste se tomu vyhnuli, zkuste si vzít na pomoc Encyklopedii hudebních nástrojů.

Ladná zakřivení naživo

Po krátkém úvodu se můžete vydat za křivkami hudebních nástrojů, na rozcestí se přitom rozhodnete, zda chcete vidět nejdříve strunné, dechové, bicí nebo elektrické nástroje. Zabrousit můžete i do výrobních hal firmy Petrof. Ta zde má rozsáhlou prezentaci doplněnou videi o tom, jak se dělá klavír, z čeho se skládá, o historii společnosti ad. Informace o Petrofu jsou zajímavě zpracovány a v lecčems vás i upoutají.

Nejrůznějších nástrojů, se kterými se běžně setkáte, je v encyklopedii kolem šedesáti. Její výběr a přehled nepokrývá vše, co vyluzuje hudbu, i když v ní najdete nástroje jako např. ukulele, sitar, havajskou kytaru, pikolu ad.

Abyste neměli pocit, že sedíte nad „nějakou“ obyčejnou knihou, doplňují text a fotografie s popisem také videa a 3D modely většiny nástrojů, které ale nezasahují do detailů a nelze je zvětšit (nabízené fotografie jsou mnohem kvalitnější). Všude se setkáte se zvukovou ukázkou, abyste nástroj poznali v otevřeném okně, až půjdete v neděli městem na procházku.

Skrytý význam

Encyklopedie má velmi příjemnou grafiku a je udělána přehledně. S orientací vám pomůže rejstřík a navíc si textovou část můžete vytisknout. Je ale škoda, že rozsah cédéčka neodpovídá opravdové encyklopedii, autoři si prostě dali za cíl oslovit především děti a mládež, která se s hudbou teprve seznamuje.

Pokud hledáte graficky kvalitně zpracovaný základní přehled evropských hudebních nástrojů, pak se tomuto cédéčku nemusíte vyhýbat. Jeho rozsah odpovídá ceně, která je i díky Petrofu hodně nízká. Hledáte-li ale exotické nástroje, pak byste mohli být zklamáni, takový sitar by vám prostě nestačil.

Plusy a minusy

+ grafické zpracování
+ snadná orientace
+ cena
chybějící exotické nástroje
nelze zvětšit 3D modely
multimediální CD-ROM
Encyklopedie hudby
Zdroj: Fenomen, Havlíčkův Brod
Telefon: (0451) 43 43 48
Cena: 295 Kč vč. DPH
Minimální konfigurace: Windows 95/98/2000, Pentium, 32MB operační paměť, grafika SVGA 800 × 600/hicolor

Váš názor Další článek: Příští verze FireWire by měla být na optice rychlostí 3,2 Gb/s

Témata článku: , , , , , , ,