Může běžně používaná disketa obsahovat citlivá data? Jistě že…

Na takto upravenou disketu můžete běžným způsobem ukládat soubory bez nějakého omezení, a přitom dokáže uchovávat určité množství dat skrytých před zraky uživatelů. Jak je to možné?

Pokud si chcete uložit důležitá data, a chcete je mít vždy po ruce, je nejjednodušším způsobem zapsat si je na disketu, na které jsou různé dokumenty (např.) a která poté na první ani na druhý pohled neobsahuje nic navíc. Slouží k tomu program Bootword, jehož autorem je Petr Havlíček (http://phlab.net). Co je to vlastně za program? Tato jednoduše vypadající a snadno ovladatelná aplikace dovoluje jednoduše záznam do délce 438 bytů do běžně nepřístupného boot sektoru disket. To však nijak neomezuje její další použití jako klasického média. Můžete ji používat vesele dál a klasicky na ni ukládat běžná data. Vím, že někdo řekne, co je to za délku a co tam uložím. Vím že to není moc, ale jako nápad pro uložení třeba adres a nebo telefonních čísel či jiných dat, která uživatel může považovat za důvěrná, to bohatě postačí.

Práce s programem probíhá přes vyvedené uživatelské prostředí, ve kterém se vyzná asi úplně každý, i ten méně zkušený uživatel. Vlastně je to jen jedno okno, které člověka provede skrze tuto proceduru. Samozřejmě data jsou v tomto sektoru uložena jen do prvního zformátování či nějakého fyzického poškození diskety. Každopádně, i přes neovlivnitelné nedostatky, které ale spíše plynou z diskety jako média, stojí podle mého názoru tento prográmek za vyzkoušení. Pokud byste se chtěli podívat na více informací, navštivte domovské stránky produktu, odkud můžete program i bezplatně stáhnout a nadále používat, protože jde o freewarovou licenci. Ještě dodám, že instalační souboru programu má velikost 86 kB ve verzi exe souboru a v zipu je to 47 kB.

Diskuze (35) Další článek: 90 minutové/800 MB CD-R od TDK

Témata článku: , , , , , , ,