Muskova australská baterie svému vlastníkovi za dva dny přinesla 800 tisíc dolarů

Obří 100 MW baterie, kterou Tesla vybudovala v Jižní Austrálii, svému vlastníkovi – společnosti Neoen – začíná přinášet slušné peníze. Například 18. a 19. ledna se jednalo o částku cca 800 tisíc amerických dolarů. Tyto výsledky by mohly motivovat další země k tomu, aby do podobných systémů rovněž investovali.

70 MW/39 MWh z celkové kapacity je v současné době „rezervováno“ pro jihoaustralskou vládu. Neoen má tedy kontrolu nad zbývajícími 30 MW/90 MWh s nimiž může obchodovat na trhu.

Systém Powerpack umožňuje přepínat z nabíjení na vybíjení za zlomek vteřiny, což Neoenu umožňuje efektivně využívat velké výkyvy cen elektřiny – zejména v obdobích vysoké poptávky.

Klepněte pro větší obrázek
Zdroj: Renew Economy

Z informací zveřejněných Renew Economy plyne, že ve výše uvedené dva dny mohla dotyčná firma prodávat 1 MWh za částku kolem 14 000 australských dolarů (přes 11 000 amerických dolarů).

Dodejme, že ve Victorii momentálně roste další podobná baterie (20 MW) . V Queenslandu pak Neoen chce postavit ještě větší baterii než je ta v Jižní Austrálii, nicméně Tesla svou účast na tomto projektu zatím oficiálně nepotvrdila.

Pokud ale všechny tři systémy budou slavit úspěch, lze očekávat, že zájem o Muskovy baterie projeví i jiné státy – zvlášť pokud ceny obnovitelné energie budou i nadále klesat.

Zdroj: Futurism

Tesla nabízí také baterie pro ukládání elektrické energie v domácnostech. Podívejte se na video, když je představovala spolu se solárními střešními taškami.

Diskuze (27) Další článek: Úžasný pokrok, který si ani neuvědomíte: Takhle se notebooky změnily za 10 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,