Multimédia na WWW stránkách, část IV.

V minulém článku jsme se naučili ovládat Přehrávač záznamů. Dnes si řekneme, co jsou to proudová média, a naučíme se je vkládat na stránku.
Proudová (streamovaná) média

Jedním ze základních problémů používání médií, jako jsou audio a video, na WWW stránkách je jejich velikost. V normálním případě je totiž nutné, aby prohlížeč nejdříve stáhnul celý soubor, a pak až může zahájit přehrávání. Pokud vezmeme v úvahu, že průměrný soubor s multimédii většinou nejde pod 500 kilobajtů velikosti a že rychlost připojení se u nás pohybuje kolem 40 kilobajtů za sekundu, nevyjdou nám, co se stahování těchto souborů týče, zrovna přívětivá čísla. Tento problém řeší technologie proudových (streamovaných) médií – dovoluje prohlížeči, aby začal soubor přehrávat již při jeho stahování.

Soubory, u kterých je možné tuto technologii používat, mají příponu ASF. Kromě toho ještě může být přítomen soubor s příponou ASX, který specifikuje, jak se má soubor ASF přehrávat. To nám dovoluje jednoduše sladit přehrávání záznamu s ostatními ději na stránce.

Nyní si jistě položíte otázku, jak je možné takové soubory vytvářet. To lze překonvertováním z normálního souboru (ve formátu MPE, AVI, WAV, MP3 apod.) pomocí speciálního programu. Takových programů je celá řada, co je však důležitější: celá řada jich je zdarma. Jeden takový je ke stažení i na stránkách Microsoftu – nebudu zde uvádět přesnou adresu, protože by už, vzhledem ke každodenním změnám na microsoftím webu, stejně neplatila :-) Stačí, když ve fulltextovém vyhledávání na stránkách Microsoftu zadáte "streaming media", a tento nástroj jistě snadno najdete. Další možností je stáhnout si program, který přímo vytváří soubory ve formátu ASF, případně upravuje výstup jiných programů.

Vkládání proudových médií na stránku

Proudová média je možné přehrávat celou řadou programů, včetně Přehrávače záznamů, který jsme si představili ve dvou posledních dílech seriálu. Ten použijeme i nyní. Nejdříve se podívejte na tento zápis, použitelný v Internet Exploreru i Netscape Navigatoru:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Stránka s použitím proudových médií</TITLE>

<SCRIPT TYPE="text/JavaScript">
// Kód potřebný v NN
if ( navigator.appName == "Netscape" ){
navigator.plugins.refresh();
document.write("\x3C" + "applet MAYSCRIPT Code=NPDS.npDSEvtObsProxy.class" );
document.writeln(" width=5 height=5 name=appObs\x3E \x3C/applet\x3E");
}
</SCRIPT>

</HEAD>
<BODY>

<OBJECT ID="mp" WIDTH=275 HEIGHT=153 TYPE="application/x-oleobject" CLASSID="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95" STANDBY="Nahrává se Přehrávač záznamů...">
<PARAM NAME="FileName" VALUE="streamovany_soubor.asx">
<!-- Kód potřebný v NN -->
<EMBED TYPE="video/x-ms-asf-plugin" NAME="mp" WIDTH=275 HEIGHT=153 FILENAME="streamovany_soubor.asx">
</EMBED>
</OBJECT>

</BODY>
</HTML>

V IE je použití Přehrávače záznamů na proudová média úplně stejné jako u běžných médií. V NN je třeba přidat pár řádek skriptu v hlavičce stránky a poté změnit parametr TYPE tagu EMBED.

Závěrem

Dnešním článkem končíme náš miniseriál o používání multimédií na WWW stránkách. Popsali jsme si v něm všechny základní principy a úskalí této problematiky. Není ale možné zde postihnout všechny znalosti, které náleží do této problematiky. Pokud tedy o ni máte hlubší zájem o, doporučuji vám stránky Microsoftu, hlavně potom web Microsoft Developer Network. Zde zadejte ve fulltextovém vyhledávání výrazy jako "Media Player in Internet Explorer", "Media Player in Netscape Navigator", "streaming media" apod. Ve všech případech se vám objeví spousta informací o dané problematice, včetně mnoha cenných rad pro používání Přehrávače záznamů v různých prohlížečích. Pokud chcete informace o používání Multimédií v NN, doporučuji vám web Developer.netscape.com. Mnoho informací najdete také na serveru o multimédiích obecně StreamingMediaWorld.

A to už je ode mě opravdu všechno. Těším se na setkání u dalších článků.

Diskuze (7) Další článek: AutoCont zvýšil v pololetí tržby na 712 miliónů Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,