MSI K7N420: nForce naostro

Diskuze čtenářů k článku

Kodl  |  26. 04. 2002 12:52

Bylo by toho hodne, co by bylo potreba uvest v clanku na pravou miru, bohuzel neni cas. Pokud ale nekdo budete mit nejaky konkretni dotaz k desce, napiste mi mail, zkusim odpovedet, pokud budu vedet.
Ja jsem od ledna (spolecne se dvema dalsimi mymi znamymi) spokojenym uzivatelem teto desky (MSI K7N420 Pro). Sledoval jsem informace a nezavisle testy vice nez ctvrt roku pred koupi, takze jsem byl z faktickeho obsahu tohoto clanku tak trochu "na prasky", ale verim, ze pokud by mel autor sledovat kazdou z novych desek tak peclive, jako ja tuto jednu, napsal by jen jeden clanek za 3 mesice a asi by se takto neuzivil.
Napisi jen sve hlavni dojmy z desky a co me ke koupi vedlo:
1) Porizoval jsem si novy pocitac domu, takze jsem chtel levnejsi AMD procesor.
2) Hledal jsem kompromis v graficke karte - aby zatim stacila i na stavajici hry, ale abych za ni nedal 10 000. Spoleham na to, ze az nebude stacit, poridim si nejakou "momentalni novou", jejiz cena zatim za pul roku klesne.
3) Nepotrebuju doma Sound Blaster Audigy za min. 4000Kc, ale chci pritom prostorovy zvuk. Casem si chci poridit domaci kino do obyvaku. Nechci ale integrovanou zvukovku, ktera by mi uzirala desitky procent z procesoroveho vykonu, jak to dela vetsina integrovanych zvukovek. U nekterych novejsich her je to hodne znat, kdyz naprikla i velmi oblibeny Sound Blaster Player 5.1 zere v narocnych audio scenach 15% procesoru.
4) Chtel jsem neco co by mi v souctu vyse uvedeneho vyslo levne.

Vysledek - poridil jsem si MSI K7N420 Pro. Vykon desky jako takove (benchmarky) jsou podle me krasne, v pohode srovnatelne s bestsellerem KT266A. Integrovana grafika GeForce MX (srovnatelne - neco mezi MX200 a MX400) mi jeste minimalne pul roku poslouzi. Nezahraju si nektere hry v 1600x1280 a nebudu mit framerate 130fps, ale jen 30-50fps. To mi ale fakt neva. Za toho cca. pul roku do volneho AGP slotu zasunu nejakou v te dobe jiz levnou GF3 a jede se dal.

Stavajici verze chipsetu 420 ma podle me skutecne smysl jen pro toho, kdo chce alespon po nejakou dobu vyuzivat integrovanou grafiku a audio. Pokud ne, tak nema smysl kupovat desku za vyssi cenu a jeste k ni neco dokupovat.

Jeste k audio - velka spokojenost. Ne ze by to bylo cistotou zvuku a odstupem od ruchu a sumu pro audiofily, ale na hry a prehrani DVD bohate staci. Hlavne, zvukovka temer nezatezuje procesor ani v nejslozitech 3D audio. EAX jiz nove ovladace take podporuji. Integrovane audio ma plnou HARDWAREovou podporu pro DirectX8. A ta tresnicka na dortu je ten realtime enkoder do Dolby Digital (AC3). Nejen ze z DVD bere AC3 zvuk a preposila ho pres SPDIF vystup do domaciho kina (ktere bezne MA dolby digital dekoder - nevim co autor chtel rict, ze to nejde jen tak). ALE umi take VSECHNY zvuky, ktere se odehraji v pocitaci realtime (zpozdeni dane zpracovanim je asi 100ms) zakodovat do AC3. Samozrejme, ze ze stereo signalu prostorovy dojem moc neudelate (ale jo, udelate, ale umele). Jde tu vsak o to, ze enkoder prevadi 3D zvuky napriklad z her do AC3, takze je mozne si zahrat v obyvaku, obklopen poradnymi 5+1 bednami. Pravda ale je, ze v pripade prevodu z DX a EAX 3D zvuku neni vyuzit jeden (predni stredni) reproduktor, ale prostorovy dojem z her je i v 4+1 slusny.

Cena desky je nyni v SWS pro dealery kolem 4000 bez DPH, coz je cena/vykon za pusu. Ja jsem ji kupoval v lednu 2002 za nejakych 5200 bez DPH.

Ohledne IDE radicu - za vsechno muze mluvit tato moje zkusenost - mam na JEDNOM STEJNEM "SRAKU" povesenou 24xvypalovacku TEAC a 16xDVD LiteOn. V pohode stihaji vypalovani "On The Fly" v plne rychlosti vypalovacky, coz byva pro kontrolery drsny zatezkavaci test. (obe mechaniky jsou DMA33)

Abych jen nepsal o kladnych vlastnostech, musim upozornit, ze mam s deskou velke problemy se stabilitou pod Windows98. Uz i samotna instalace ovladacu desky pod Win98 je docela otravna.
Zkoumanim jsem zjistil, ze se mi biji IRQ tim, ze si Windows98 nejak zlotrile programuji ACPI a hodi toho na jedno IRQ vice, nez se da zvladnout. Pro notoricke uzivatele Win98 bych asi radil v Biosu vypnout "ACPI" a dat "PnP OS Installed: No".
Ja pouzivam Windows2000, kde jsem naprosto zadne problemy nezaznamenal i presto, ze oboje vyse zminene Bios nastaveni mam zapnute a jiz mam obsazenych nekolik PCI slotu ruznymi pridavnymi kartami.

Mimochodem - fakt nejsem za tohle od nikoho placeny a fakt mam z te koupe tehle desky velkou radost.
Kodl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xmex  |  16. 02. 2002 13:31

2 pametove moduly pro vyuziti Twinbanku musi byt umisteny v pozicich 1 a 3,v zadnem pripadeve 2.Pokud se umisti takto dosahne se 50% zvyseni vykonu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yodzilla  |  16. 02. 2002 10:13

Doporučoval bych počkat na nForce420D od ASUSu - ASUS A7N266-E. Dle testu na http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=45000290 je to spolu s ABITem KR7A  (KT266A) nejvýkonější a zároveň nejlépe přetaktovatelná deska pro platformu Soket A . SiS 745 není také špatná volba, ale počkal bych si až výjde od ABITu nebo MSI, protože bude určitě výkonější (vyladěnější) a overclockingu více přístupnější než 745 od ECS. Nebo je tu ještě další možnost a to ta, že si počkaš na desky s VIA KT333A nebo SiS 746, které by mohly být na konci dubna. Osobně si ale myslím, že výkonostně nebudou o tolik lepší něž KT266A, SiS 745 nebo nForce420, fon vok tak o max. 10%. Budou ale obsahovat AGP 8X, ATA 133, USB 2.0 a možna i podporu pro procesory AMD na FSB 166. Pokud máš čas tak se asi vyplatí počkat do května. Já ho nemám a jdu asi do ASUSu A7N266-E (tedy pokud ho někdo sem do té naší díry vůbec doveze!!), má dobrou zvukovku, síťovku a záložní grafiku.

PS: Všechno co jsem zde napsal nemusí být tak zcela pravda, takže to neberte jako dogma!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
frogg  |  14. 02. 2002 22:55

Zdravim vsechny, takze kdybyste mi mel jako clovek ktery drzel v ruce jak MSI desku s nForce chipsetem tak ECS K7S6A, kterou doporucite? Jde mi o PC na Delphi, 3D Max, nejaky MP3 a DivX, hry ani moc ne, Takze bych asi kupoval k ty ECS taky jen MX kartu.

 

dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Šurkala  |  13. 02. 2002 12:53

Neříkám, že GeForce 2MX je bůhvíjak skvělá grafika, ale rozhodně bohatě stačí i na nejnovější hry. Pokud máte i810 pak víte, že si ty hry nezahrajete. Známý má GF2MX a rozhodně si vůbec nestěžuje (a to je extra fanda nadupaných kompů).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Sojka  |  12. 02. 2002 23:31

Je sice krásné, že nás autor informuje o "úžasných novinkách", ale jsou-li jeho informace presentovány tak strašlivou češtinou, která je vyšperkována mnoha hrubými chybami, měl by se vrátit do třetí či čtvrté třídy základní školy.

Pro ilustraci hrubé chyby z poslední části článku : "Desky s tímto čipsetem by se měli pohybovat zhruba na úrovni KT266A" nebo "Nyní se však vody uklidnili." Je mi líto, ale psát na takto ničemné úrovni by si autor renomovaného "Živě" neměl dovolit - a pokud to neumí lépe, neměl by raději psát vůbec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LOPUCH  |  13. 02. 2002 10:38

MYLÝ P.SOJKO, musím připustit že autor pár chybiček udělal, ale předpokládám že testování základní desky zabralo daleko více času nežli napsání tohoto článku - z toho vyplývá, že autor je větším odborníkem na HW nežli na češtinu, ale o tom tyto články JSOU - testování, recenze atp. Měl by jste si vyzkoušet napsat několik článků, které by dávaly alespoň trochu smysl, stihnout je navíc v určitém termínu a hlavně je napsat tak, aby informace z nich byly pro většinu čtenářů srozumitelné a bez pravopisných chyb. Doporučuji Vám proto hloupě nekritizovat autorův pravopis, ale raději se pokusit sesmolit něco podobného, alespoň na takové úrovni jako je tento článek...

GOODBYE ...

LOPUCH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vaclav Vymazal  |  20. 02. 2002 12:16

To snad nemyslite vazne

Lidi se stejnou kvalifikaci jakou ma autor je spousta.

Jedine co by mu melo davat moznost psat pro prestizni (no spise kdysi prestizni) magazin, je jeho schopnost psat. Tedy dodrzovat kvalitni sloh a pravopis. Pokud to neumi pak me zarazi jeho pritomnost na tomto serveru.

Vaclav "Indigo" Vymazal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hp  |  08. 03. 2002 11:18

Položme si tuto otázku: Chodíme sem proto, abychom kritizovali za v tomto případě celkem nepodstatnou věc, nebo abychom se něco dozvěděli? Určitě je to mnohem lepší, než kdyby se autor dopouštěl chyb v podstatných údajích, nemyslíte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Břetislav Černík  |  12. 02. 2002 20:24

To je ta zasadni chyba. U Amd je FSB ke kazdemu procesoru zvlast, takze by se ta dvojnasobna sire pameti vyuzila bezezbytku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nalim  |  12. 02. 2002 16:04

Nevim, ale mam pocit že si jako obvykle plete autor hrušky s jabkama, co např. říkáte na tohle tvrzení v závěru článku:

FSB sběrnice je příliš úzká, aby využila potenciál 4,2 GB/s propustnosti pamětí.

Nějak tomu nerozumim, ale sem asi blbej . . .

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rodney  |  12. 02. 2002 16:58

myslel tim ze fsb athlona je moc uzka na to aby vyuzila 4,2 GB/s propustnosti pameti je to velmi jednoduche na pochopeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kodl  |  26. 04. 2002 11:57

Dva memory controllery s celkovou propustnosti 4,2GB/s nejsou v chipsetu nForce s oznacenim 420 proto, aby se mohl procesor rychleji vybavovat s pameti. Skutecne procesor ma teoreticke maximum polovicni 2.1GB/s. Ty dva memory controllery jsou tam proto, aby se mohla s pametovymi moduly paralelne (relativne nezavisle na procesoru) vybavovat integrovana grafika, zvukovka, LAN - tedy oba bridge chipsetu. Funguje to skvele - coz nakonec i autor ve svem clanku zminuje na konci v zaveru clanku, kde rika, ze vznika velky rozdil PRI POUZITI INTEGROVANE GRAFIKY pokud osadim ci neosadim dva pametove moduly (a tim umoznim ci neumoznim TwinBank).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vaclav  |  12. 02. 2002 15:39
Lukáš Lazenga  |  16. 02. 2002 16:55

Bez(te) si delat srandu nekam jinam. Toto mit doma (i810 - SDR, 2xPCI a 0xAGP a jeste k tomu od PCChips) tak se radsi zajdu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Šurkala  |  25. 02. 2002 15:01

Víš jaký je to super pocit mít doma i810 od Matsonicu s Celeronem 466. V 3DMarku 2001 nedosahuju 10 000bodů, ale úžasných 344 při rozlišení 1024×768. Hned bych měnil i za i815 s volným AGP slotem po pozdější upgrade, i když to rozhodně není extra board.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
George  |  12. 02. 2002 15:07

Ty testy sou pekna pikacovina...Dyt na tomshardware jednoznacne zvitezila ECS s SiS735 nad kt 266 i nad amd chipsetem,tak co to sou za testy?Si delate srandu,ne?Priste je delejte korektne..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Studna  |  12. 02. 2002 20:42

A jak můžeš vědět, že chyba nebyla na serveru Tom`s hardware?

Nikdy sem neviděl, aby nějaké testy vždy úplně stejné!!!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  12. 02. 2002 13:56

Myslim, ze je to dobra investice do budoucna. Takovato architektura muze byt pripravou pro servrove cipsety, ktere zvysenou pametovou propustnosti jiste nepohrdnou a zkusenosti s timto low-endovym (ze servroveho hlediska) cipsetem se jiste nVidii budou moc hodit. Takove PCI-X s propustnosti 1GB/s, nebo pripravovany PSI-X 2 (az 4,2GB/s) si bude na dvoukanalovem radici jen chrochtat blahem. Treba servery od Sun Microsystems maji pametovy subsystem s propustnosti az 10GB/s a pouzivaji normalni 100MHz DIMMy. Maji pekne 2 kanaly po 128 bitech rozdelene do pametovych bank, ktere pracuji paralelne. To je pak svist.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Neki  |  12. 02. 2002 13:48

Myslim, ze nForce prisla prilis pozde. Ja na ni dlouho cekal a nedockal se. Koupil jsem si neco jineho.

Ale uvital bych zde recenzi K6S5A versus K7S5A. Jsou to lowend desky a pritom by me zajimaly rozdily pro ruzne mene narozne uzivatele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  16. 02. 2002 18:17

A co recenzi MSI KT3 versus MSI Ultra 745. Bral byste to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mooncalf  |  12. 02. 2002 10:57

Uz je to pomerne davno, co jste sliboval recenzi na desku ECS K7S6A. Psal jste, ze jakmile se u nas objevi tak ji poslou k vam. Divne je, ze uz vice jak 14 dni je bezne dostupna v nekolika obchodech a recenze porad zadna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
toorek  |  12. 02. 2002 12:39

Koukni se na http://www.svethardware.cz/sh/sh1.nsf/0/ECE15565345D6627C1256B52004F431E   máš to tam i s diskuzí uživatelů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ladic  |  12. 02. 2002 10:33


Kvituji s potesenim, ze je konecne mezi testy vykonu i enkodovani videa (FlasK), coz v soucasnosti povazuji za jedinou cinnost, kde je treba neomezeny hruby vykon (vyjma her, ktere me osobne nezajimaji).

Vlastnim desku MSI K7T266 Pro (pouze cipset KT266, bez onoho A).

A pamatuji si, jak me nakej chytrolin z PCtuningu v diskusi srovnavajici KT266A s KT266 presvedcoval, ze KT266 s Athlonem XP (vylepsena, akcelerovana komunikace s RAM) oproti KT266A ztraci 'desitku/y' procent na vykonu. Ja tehdy mluvil o rozdilu v procentech.

No a tady je krasne videt, ze KT266 zaostava za KT266A o pouhych 2-5% nejen v praktickych, ale i v syntetickych testech (coz je zanedbatelny rozdil)...

Z cehoz plyne... Upgradovat se u me nebude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Watt  |  12. 02. 2002 20:55

Tak to se šeredně pleteš. S videem jsem ještě nepracoval a nevím jak dlouho taková komprese či dekomprese trvá , ale makám v ArchiCADu a u svého Duronu 800@955 čekám krasný 4-5 hodin když tomu naložím pořádnou scénu.  Takže další činnost kde je každý výkon navíc dobrý. A co takhle Java? Žel bohu cena nForce desek je taková, že mi těch pár procent za to nestojí. To bych radši ty 1-2000  Kč vrazil jinam. Adios.

A ještě k tomu jednomu týpkovy. Proboha, proč jsi si kupoval nForce, když jsi měl KT266A????!!!!!. Asi nevíš co s prachama, že?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
chip  |  12. 02. 2002 10:13

No me spis zarazilo tvrzeni o zvukovem vystupu, tahle deska ma jako jedina (kdyz nepocitam XBoX) encodovani na AC3. To znamena pripojim to k dolby digital zasilovaci a mam prostorovy ozvuceni. Zajimalo by me co autor myslel tim, ze pripojeni k domacimu kinu nestaci?
Snad kdyz mam obycejnou zvukovou kartu a dam v prehravaci DVD (ba PC) to SPD/IF tak to preposila sygnal da digitalniho vyspupu a dekoduje ho az zesilovac.
Dale se autor nezminil, jestli nove drivery uz podporuji EAX...
A je docela podivny vykondesky ze Sisem 735, ktera podle me nakopava zadek Via Kt266 vcelku v pohode...
No proste nic noveho jsem se nedozvedel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Toreador  |  12. 02. 2002 09:17

Ja si taky myslim, ze tahle deska je jen pro lidi, kteri nevi co s penezma. Skoda ze v tesu neudavali pretaktovane vykony ostatnich cipsetu. Mam ECS SiS735 a nedam na ni dopustit. V testech se tady pohybuje od -5 do zhruba -15% vykonu, v zavislosti na druhu testu. Ja mam svojeho milaska v klidu taktovatelneho na 146.5 MHz FSB a myslim si ze by mu rozhodne tihle novi "borci" moc neutekli (spis naopak, ktery z nich by vydrzel 146 MHz FSB (viz testy intelackych desek z min. tydne)). Oni spis vubec neutikaji ani tak, protoze: vyplati se koupit 5-15% vykonu za vice jak dvojnasobnou cenu? Muj nazor zni ne . Je lepsi mit v Unrealu 150 nebo 158 fps? Odpevzte si sami. (v tomhle absurdnim pripade by znamenalo 8 fps asi 3500 Kc )

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JiP  |  12. 02. 2002 08:30

Přešel jsem z MSI-K7T 266 Pro2 na K7N420 a můžu říct, že tahle deska stojí za hovno. Ovladače ani v poslední verzi nestojí za nic. Pokud mám připojenou starší vypalovačku Yamaha 4x, která neumí UDMA, systém tuhne. I když se v novém Biosu objevila volba "disable IDE UDMA transfers", tuhne to stejně. A výkon IDE podprůměrný... Nebrat !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  12. 02. 2002 19:12

mohl bych se zeptat, proc jsi prechazel na nvidii, kdyz jsou to podle me, jen vyhozene penize ? :)) (oproti tomu kt266a)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JiP  |  14. 02. 2002 11:59

Proč jsem ji koupil?

První důvod: -dobré reference

Druhý důvod:- když jsem si sečetl cenu K7T266 Pro2 + GForce 2MX + síťová karta + AC3 vyšlo to levněji pro nForce.

Třetí důvod:- kupuji hardware pro testovací účely, abych věděl co nabízet zákazníkům a co ne. Takže jakmile se objeví nějaký model s dobrou "referencí", starou desku okamžitě prodám a kupuji novou. Není umění prodat počítač, ale umět si poradit i s možnými problémy, které bez testování nezjistíte.

To platí i tomu týpkovi Wattovi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stefan  |  12. 02. 2002 08:25

Mam ju uz asi 3 mesiace, je fakt super. Nenarocnym, co staci GeForce 2 (alebo tym, co nemaju vela $$) je to super kupa, usetria a maju slusny vykon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kodl  |  26. 04. 2002 12:43

Souhlas. Mam take MSI K7N420Pro a mam rozehrane mnohe z nejnovejsich her. Integrovana GeForce 2MX neni zadne delo, ale zatim postacuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nib  |  12. 02. 2002 06:41

Autor se zminuje, ze napeti lze menit "jen do 1,85V", tak nevim,ale podle me to u vetsiny ostatnich desek vis nejde. 

Dale na zacatku se pise, ze deska ma rozvrzeni dobre, az na napajeni, navic ma misto na vetrak u agp karet, coz mi prijde jako celkem dobra vec a na zaver se dozvidame, ze nejvetsi slabinou desky je jeji rozvrzeni ....

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  12. 02. 2002 05:22

to sem nikdo ještě v půl šestý ráno nepřispěl? já už čekal flamewar ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor