MSI K7N420: nForce naostro

12. února 2002
Češi a Internet SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Vzpomínáte si na náš první pre-realese test desky A7N266 s čipsetem nForce? Nyní se nám do rukou dostala deska MSI K7N420 s totožným čipsetem. Od minulé recenze se změnilo několik věcí - deska je již v "plné" verzi a nVidia uvedla novou verzí ovládačů pro nForce. Má šanci nVidia porazit slavné KT266A či levné SiS745? Je nForce to nejlepší pro vašeho Athlona XP?
 

BIOS, drivery a přetaktování

Drivery

Na rozdíl od všech ostatních čipsetů vyžaduje nForce drivery i na paměťový řadič. Ze začátku byly drivery poměrně nedoladěné, tak jsme se setkávali spíše s průměrnými výsledky než nějakými dech beroucími. Díky novým paměťovým driverům, nyní ve verzi 2.16, již nForce s přehledem překoná KT266A. V budoucnu je také možné, že se výkon čipsetu může nadále zlepšovat (v řádu jednotek procent).

NVidia distribuuje své ovládače podobným stylem jako VIA své 4in1. NVidia své ovladače nazývá nForce Unified Driver Package, je to soubor všech důležitých ovládačů, které jsou k chodu čipsetu nutné. Obsahují i ovladače interní zvukové karty (APU). Na rozdíl od VIA zde nemusíme očekávat nějaké složité instalování. Stačí jen zapnout instalátor a počítač vše vyřídí za vás. 

Rád bych upozornil, že se ovladače liší podle operačního systému, na který jsou stavěny. Pokud si chcete drivery stáhnout, tak zde máte možnost: 

Win 98 (4.65 MB) Win ME (6.65 MB) Win 2000 (7.26 MB) Win XP (6 MB)

BIOS

Musím vás upozornit, že po prvním zapnutí počítače a spuštění BIOSu budete možná nemile překvapeni. BIOS K7N420 je poměrně chudý. Nepodporuje ani změnu násobitele. Můžete se spokojit jen s změnou FSB, ta lze oficiálně zvýšit až na 157 MHz. Lze měnit i napětí jádra, ale jen do 1,85 V.

V nastavení pamětí se také nedá příliš kouzlit. Lze nastavit jen latence pamětí.

Pokud s BIOSem nejste spokojeni, tak vám vřele doporučuji stáhnout si verzi 2.3.. Tento BIOS již obsahuje změnu násobitele a odstraňuje některé chyby - poměrně kuriózní je opravení chyby, která vznikne za použití grafické karty s čipem Kyro II. 

BIOS K7N40 není špatný, ale pokud neprovedete update nejnovějším BIOSem, tak si příliš "nezatuningujete".

Přetaktování:

NForce nepatří mezi ladičské favority. Deska jde přetaktovat, ale poměrně málo. Mez stability se pohybuje mezi 140 - 148 MHz FSB. Nám se povedlo stabilně rozchodit desku na FSB 146 MHz. Pokud toužíte o FSB frekvenci kolem 166 MHz, tak si budete muset počkat na Crush 17. Nyní si musíte vystačit maximálně s 148 MHz. I přes nepříliš masivní nárůst frekvence je však znát zvýšený výkon.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,