MSI Cubi - miniPC pro dva disky

Miniaturní MSI Cubi schováte klidně za monitor. Když je ale potřeba, můžete dovnitř schovat dva pevné disky.

Rodina miniaturních počítačů je dnes už docela široká: několik modelů vystavěných na platformě Intel NUC, Gigabyte Brix, Asus VivoPC, Zotac Zbox nano a další. Nový MSI Cubi v ceně okolo 10 500 Kč můžete mít s moderním procesorem Core i3 5005U a rozšiřitelností o větší disk.

Podobné krabičky většinou dostanete s menším SSD diskem. Také Cubi využívá mSATA disk o kapacitě 128 GB, který uvnitř počítače nezabírá moc místa. Cubi ale může obsahovat i další 2,5" SATA disk. 

CUBI01.JPGCUBI02.JPGCUBI03.JPG
Na pohled jde o běžný, konektory slušně vybavený miniaturní počítač. Na spodní straně jsou otvory pro pověšení na destičku k monitoru

V základu je krabička nízká. Na přední straně dvě USB 3.0 a audio, na zadní zbytek konektorů včetně dvojice výstupů pro monitor. Potud docela standardní záležitost. V balení dostanete i černou plechovou destičku, kterou můžete zezadu přišroubovat na VESA otvory u monitoru. Ty se běžně používají pro upevnění stojanu, často ale monitor má vlastní stojan a volné VESA otvory pro uvevnění třeba na polohovací rameno upevněné  ke stolu. Počítač se pak jednoduše do této destičky zacvakne a schová se tak za monitor.

CUBI04.JPGCUBI05.JPGCUBI06.JPG
Černou destičku držáku můžete upevnit na monitor nebo ji třeba přišroubovat zespodu ke stolu. Přídavný dolní kryt nabídne pozici pro 2,5" SATA disk, který zapojíte dovnitř pomocí dodané redukce.  

V balení je ještě jedna část - dolní kryt vypouklý pro snadnou montáž disku. Když chcete dovnitř schvovat 2,5" disk, odšroubujete základní plochý spodní kryt a nahradíte jej vypouklým. Dovnitř na základní desku připojíte speciální dodanou redukci na SATA konektor a disk přišroubujete do krytu a připojíte kabelem. Hotový počítač není o moc vyšší ve srovnání se základní verzí. Až by člověk řekl, že to v MSI mohli udělat rovnou ve verzi pro 2,5".

CUBI07.JPGCUBI08.JPGCUBI09.JPG
Uvnitř je vše dobře dostupné. Nahoře mSATA SSD a pod ním schovaná 802.11ac WiFi karta, dole dva sloty pro paměti. V základu 4GB varianty je osazený jen jeden. Procesor s chladičem je z druhé strany, procesor ale není výměnný, je připájený přímo na desku. S krytem pro doplňový disk se počítač trochu nadzdvihne, není to ale nic dramatického

MSI Cubi 008XEU

Intel Core i3-5005U 2 GHz
4 GB DDR3
128 GB SSD + pozice pro 2,5"
WiFi 802.11ac + BT 4.0
HDMI, miniDisplayPort, 1G LAN, 4× USB 3.0, audio
115×111×35(46 s dokem) mm
bez OS

Cena 10 500 Kč

MSI Cubi je jinak docela obyčejným miniaturním počítačem. Neoslňuje překvapivým výkonem, nezaujme grafickým jádrem, ale pohybuje právě na té standardní úrovni. Výkon Core i3 5005U na 2 GHz je podobný nebo mírně slabší jako u 1,3GHz Core i5 4520 v Intel NUC. Tedy přechod na novou generaci a vyšší takt neznamené přeskočení o úroveň vyššího staršího modelu. Ohledně výkonu se tady tedy nemá smysl hrabat v jednotlivých číslech. Stále tento počítač nevybočil z kategorie kancelářských strojů na pohodlné surfování a práci s aplikacemi Office. Pro hry nebo náročnější počítání to není. Současně ale v kanceláři nebudete trpět čekáním a trhanou odezvou aplikací.

Naměřili jsme

3DMark06 5316
Cinebench R10 xCPU 9201
Far Cry 2 (dx10, vd, 19) 17,5 FPS
PCMark 7 celkem 4179
sekvenční čtení 473 MB/s
sekvenční zápis 150 MB/s
čtení 512 kB 328 MB/s
zápis 512 kB 151 MB/s
příkon – kancelář 7 W
příkon – surfování 12,2 W
příkon – HD film 13,5 W

Uvnitř počítače se schovává i ventilátor, který naštěstí není nijak slyšet při běžné práci. Pouze při vysoké zátěži při spouštění benchmarků jsem si poslechem všimnul, že jede. Nikdy to ale nepřekročilo nějakou rušivou hranici, před kterou by bylo nutné varovat.

Nebýt příslušenství pro doplňkový 2,5 disk, nevybočoval by MSI Cubi nijak z řady. Tato rozšiřitelnost, volný paměťový slot u základní 4 GB varianty, výměnný základní mSATA disk nebo 802.11ac WiFi v základu z něj dělají počítač, který už nějaký potenciál má. Na našem trhu bude dostupných několik konfigurací. Bohužel ta testovaná nejvýkonnější se dodává bez operačního systému. Jestli chcete něco s Windows 8.1, budete mít uvnitř procesor Celeron 3205U a poloviční paměť i disk. S takovou výbavou to ale už přestává splňovat parametry kancelářského stroje s minimem kompromisů.

Diskuze (29) Další článek: FBI: Cestující s notebookem dokáže ovládat obří dopravní letadlo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,